Andrea Checchi

Andrea Checchi

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1971

...e le stelle stanno a guardare

Seriál - Drama


1967

La fiera delle vanità

Seriál - Drama

La sconfitta di Trotsky

Film - Drama


1966

Já, já, já ... a ti druzí

Film - Komedie

Il nero

Film


1965

La figlia del capitano

Seriál - Drama, Historický

Život Dantův

Seriál - Životopisný, Drama, Historický


1961

Vrah

Film - Krimi


1960

Maska démona

Film - Horor

Die 1000 Augen des Dr. Mabuse

Film - Krimi, Mysteriózní, Thriller


1959

Le cameriere

Film - Komedie


1955

Addio Napoli!

Film - Drama


1954

Siluri umani

Film - Válečný

Amori di mezzo secolo

Film - Drama

Appassionatamente

Film

Campana di San Giusto, La

Film - Válečný, Drama


1953

Dáma bez kamélií

Film - Drama

Soucit s padlými

Film - Drama


1952

Altri tempi - Zibaldone n. 1

Film - Komedie


1951

Pozor, banditi!

Film - Válečný, Drama

Il capitano di Venezia

Film - Dobrodružný


1949

Au-delà des grilles

Film - Drama


1947

La primula bianca

Film - Komedie


1946

Albergo Luna, camera 34

Film - Drama

Biraghin

Film - Komedie


1945

Lettere al sottotenente

Film - Komedie

Vie del peccato, Le

Film


1944

Due lettere anonime

Film - Válečný, Drama

Lacrime di sangue

Film - Drama


1943

Tutta la vita in ventiquattr'ore

Film - Drama


1942

La contessa Castiglione

Film - Drama, Historický

Via delle cinque lune

Film - Drama, Romantický

Malombra

Film - Mysteriózní, Thriller, Drama

M.A.S.

Film - Válečný


1941

Ragazza che dorme

Film

Brivido

Film - Komedie, Mysteriózní, Thriller

Ore 9: Lezione di chimica

Film - Drama


1940

I pirati del golfo

Film


1939

Piccolo hotel

Film - Komedie

Poplach v obchodním domě

Film

La notte delle beffe

Film - Komedie


1938

Ultima carta, L'

Film - Krimi

Arma bianca

Film


1934

Stadio

Film - Komedie, Sportovní

1860

Film - Drama, Historický

Stará garda

Film

Životopis

Italský herec Andrea Checchi se během čtyřicátých let zařadil mezi přední osobnosti italské kinematografie a jeho úspěšnou kariéru dokládají především tři prestižní ocenění od filmových kritiků. Checchi pocházel z Florencie, jeho otcem byl malíř Amedeo Checchi. Andrea již v mládí odešel do Říma, kde začal studovat na prestižní filmové škole Centro Sperimentale di Cinematografia. Již v osmnácti letech debutoval před kamerou v režii významného Alessandra Blasettiho (STARÁ GARDA – Vecchia guardia, 1934).

Následovala řada dalších rolí, koncem třicátých let se zařadil mezi nejzaměstnanější herce, první významnější položkou v jeho filmografii je působivé melodrama MALOMBRA (1942), v němž vytvořil ústřední pár s Isou Mirandou. Hodnotné příležitosti dostal v historickém žánru (HRABĚNKA CASTIGLIONE – La contessa di Castiglione, 1943), často hrál také důstojníky a do této kategorie spadá i nechvalně proslulá propagace fašismu ALCAZAR (L′assedio dell′Alcazar, 1940). Točil s významnými režiséry té doby, často jej ke spolupráci zval Mario Mattoli, Mario Soldati nebo Carmine Gallone.

Pozornost odborníků vzbudil Andrea Checchi hlavní rolí ve filmu DVA ANONYMNÍ DOPISY (Due lettere anonime, 1945), který mu vynesl Stříbrnou stuhu za nejlepší herecký výkon. Velké příležitosti mu přinesly i další hodnotné tituly poválečné italské kinematografie (TRAGICKÝ HON – Caccia tragica, 1947; BRATŘI KARAMAZOVI – Il fratelli Karamazoff, 1947; PLÁČ ZEMĚ – Il grido della terra, 1948) a Andrea Checchi pomalu směřoval k postavení jedné z předních hereckých osobností italského neorealismu. Nevyhýbal se sice ani komediím, ale bližší mu byl dramatický žánr, z jeho další filmografie připomeňme setkání před kamerou s Lídou Baarovou (SOUCIT S PADLÝMI – Pieta per chi cade, 1953).

Za film DÁMA BEZ KAMÉLIÍ (La signora senza camelie, 1953) získal Zlatý pohár, druhou Stříbrnou stuhu za nejlepší herecký výkon od Italského syndikátu filmových novinářů mu vyneslo drama SLOVO ZLODĚJE (Parola di ladro, 1958). Připomenout se sluší i dnes již kultovní horor ĎÁBELSKÁ MASKA (La maschera del demonio, 1960), v menší roli se objevil i ve slavné HORALCE (La ciociara, 1961). K tématu války se v různě tématicky zaměřených filmech vrátil i řadou dalších rolí (POZOR, BANDITI – Achtung! Banditi!, 1951; PROCES VE VERONĚ – Il processo di Verona, 1963; ŠLI NA VÝCHOD – Italiani brava gente, 1964), objevil se i v několika titulech filmů tzv. sandálu a meče.

Kromě Itálie točil i pro zahraniční produkce, například ve Francii nebo Německu, od počátku šedesátých let spolupracoval také pro televizi, v divadle se objevoval jen výjimečně. Z koprodukčních filmů můžeme připomenout jednu z Checchiových posledních prací, historický velkofilm Sergeje Bondarčuka WATERLOO (1970), v této době účinkoval spíše již jen v televizi.

Andrea Checchi byl od roku 1938 ženatý a se svou maďarskou manželkou Erikou Schwarze měl syna Enrica Checchiho, který v sobě spojil umělecké geny otce i dědečka a v televizi pracoval jako výtvarník a scénograf. Počátkem sedmdesátých let Andrea Checchi onemocněl vzácnou chorobou kloubů a byl hospitalizován na soukromé klinice ve Švýcarsku, umřít si ale přál v Itálii, kam se pak vrátil. Zemřel v Římě 29. března 1974 ve věku 57 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.