Shane Acker

Shane Acker

Osobnostcsfd.cz

Režisér

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Režisér

2021

Crusoe

Film - Komedie, Krátkometrážní, Sci-Fi, Akční, Animovaný


2009

Číslo 9

Film - Dobrodružný, Sci-Fi, Fantasy, Animovaný


2005

9

Film - Krátkometrážní, Thriller, Fantasy, Animovaný


2003

Astounding Talents of Mr. Grenade, The

Film - Krátkometrážní, Animovaný


1999

Hangnail, The

Film - Komedie, Krátkometrážní, Animovaný

Životopis

Shane Acker se narodil ve Wheatonu ve státě Illinois v roce 1971. V roce 1998 graduoval na UCLA (University of California, Los Angeles) v oboru architektury. Ještě předtím než se stal animátorem, pracoval jako designér. V roce 2004 dokončil další vysokoškolské studium, tentokrát už v oboru animace.

Jeho úplně prvním počinem se stal THE HANGNAIL (1999), vtipný, animovaný a dvě minuty trvající snímeček, kde hlavní roli zastává mstící se odbytý pes. Následoval ještě kratší, ale možná ještě vtipnější ASTOUNDING TALENTS OF MR. GRENADE. Zlomový film, který momentálně udává směr jeho kariéře je však bezesporu 9. V roce 2005 totiž vytvořil postapokalyptickou vizi světa hadrových panáků, kterou sužuje mocný robot, kterému se postaví právě jeden represovaný pandulák a svede s ním nelítostný souboj. Výborného zpracování, jak po grafické stránce tak hudebně v ponuré až mrazivé atmosféře, kterou Shane Acker dokázal vytvořit v pouhých 10 minutách, zanechalo dojem na širokou veřejnost včetně Tima Burtona. Právě on se rozhodl spolu Ackerem převést tento krátkometrážní snímek do celovečerního rozměru. U nás tento film, kde se hlavní postavy respektive jejího hlasu zhostil Elijah Wood, bude uveden 9. září 2009.

Krátká verze filmu 9 posbírala hned několik ocenění na filmových festivalech. Největším úspěchem je, ale bezesporu nominace na Oscara.

Mezi jeho oblíbené animované filmy současnosti patří Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka. Když měl popsat sám sebe třemi slovy, použil tyto: kreativní, neústupný a šťastný. Na univerzitě potkal svou ženu, se kterou žije v Los Angeles, a jež mu jiné pomáhá na filmu 9.

showxman

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.