Marcel Vallée

Marcel Vallée

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1954

Rafle est pour ce soir, La

Film


1953

Quand te tues-tu?

Film


1952

Poil de carotte

Film - Drama

Un jour avec vous

Film

Le Curé de Saint-Amour

Film - Komedie


1949

Ronde de nuit

Film - Krimi

Branquignol

Film - Komedie


1948

Maitre de forges, Le

Film - Drama


1946

On ne meurt pas comme ça

Film - Krimi

J3, Les

Film


1945

L'extravagante mission

Film - Komedie


1942

Modrý šátek

Film - Drama

Journal tombe à cinq heures, Le

Film - Drama

Signé illisible

Film


1941

Courrier d'Asie

Film - Drama

Ce n'est pas moi

Film - Komedie


1940

Moulin Rouge

Film - Muzikál

Le roi des galéjeurs

Film - Komedie


1939

Le Dernier Tournant

Film - Drama

Prince Bouboule, Le

Film - Komedie

Les cinq sous de Lavarède

Film

Tourbillon de Paris

Film - Komedie, Muzikál


1938

Route enchantée, La

Film - Komedie, Muzikál

Femmes collantes, Les

Film - Komedie

Café de Paris

Film - Krimi, Mysteriózní, Thriller

Belle étoile

Film

Mon curé chez les riches

Film

Petite peste

Film - Komedie

Prince de mon coeur

Film - Komedie, Drama


1937

Cinderella

Film - Muzikál

Chemin de lumière, Le

Film - Drama

La Reine des resquilleuses

Film

Homme du jour, L'

Film - Muzikál

Miarka, la fille à l'ours

Film

L'Homme de nulle part

Film - Drama


1936

Loups entre eux, Les

Film


1935

Billet de mille, Le

Film - Komedie

Život je pes (francouzská verze)

Film - Komedie


1934

Zuzu

Film - Krimi, Muzikál, Romantický


1933

Topaze

Film - Komedie, Drama

Une vie perdue

Film - Drama


1932

Une nuit à l'hôtel

Film - Drama

Enfant du miracle, L´

Film - Drama

Étoile disparait, Une

Film - Komedie

Machine à sous, La

Film - Krátkometrážní

Côte d'Azur

Film - Komedie

Tumultes

Film - Drama


1931

Tout s'arrange

Film

Fille et le garçon, La

Film


1927

Transatlantiques, Les

Film


1925

Un fil à la patte

Film


1923

Emprise, L'

Film


1922

Don Juan et Faust

Film - Drama


1921

Trois mousquetaires, Les

Film - Dobrodružný, Krátkometrážní

Životopis

Francouzský herec Marcel Vallée byl dlouholetou významnou osobností bulvárních pařížských divadel, na svém kontě má také více než sto vedlejších nebo středně velkých rolí ve filmu. Pocházel z Paříže a jeho celé jméno bylo Marcel Alexandre Armand Vallée. Divadlo začal hrát v roce 1902 a původně spolupracoval s prestižními scénami, později se ale věnoval lidovějšímu pojetí divadla. Nedlouho po hereckém křestu na divadelních prknech jej ke spolupráci přizval proslulý komik Max Linder, s nímž kolem roku 1906 natočil několik krátkých filmů.

V divadle začínal pod vedením významného režiséra Firmina Gémiera a hrál na jevišti Théâtre Antoine, za první světové války působil v New Yorku, kde americkému publiku pomáhal zpřístupnit francouzskou klasiku (Molière). Po návratu do Francie začal znovu točit filmy, oslovovali jej významní režiséři jako Marcel L′Herbier nebo Jacques Feyder, nejčastěji ale Henri Diamant-Berger, pod jehož vedením se Marcel Vallée objevil jako sluha Mousqueton v němé verzi Dumasova slavného románu TŘI MUŠKETÝŘI (Les trois mousquetaires, 1921). Objevil se také v režijním debutu slavného René Claira PAŘÍŽ SPÍ (Paris qui dort, 1923).

Mezitím Marcel Vallée pokračoval v práci na jevišti, střídal různá pařížská divadla, zmínku si zaslouží jeho účast v Pagnolově slavné hře Topaze uvedené v roce 1928 v Théâtre des Variétés. Tady hrál ředitele školy Oscara Muche a tuto roli si pak zopakoval ve dvou stejnojmenných filmových adaptacích této hry (TOPAZE, 1932; TOPAZE, 1950). Teprve po nástupu zvukové éry ve filmu začal Vallée točit filmy ve větší míře a jen ve třicátých letech jich stihl kolem šedesáti. Takto početně bohatá filmografie pochopitelně v sobě zahrnuje řadu průměrných až podprůměrných titulů tehdejší francouzské kinematografie v žánru veseloher a sentimentálních melodramat, velké role ale Marcel Vallée odehrál i v umělecky hodnotných filmech.

Znovu točil s Henrim Diamant-Bergerem a Marcelem L′Herbierem, spolupracoval také s režiséry cizího původu, kteří počátkem třicátých let nalezli tvůrčí zázemí ve Francii, například Robert Siodmak (NEPOKOJE – Tumultes, 1932) nebo Max Ophüls (BOŽSKÁ – Divine, 1935). Zmínku si zaslouží i francouzské verze úspěšné české komedie ŽIVOT JE PES (Le mari rêvé, 1934); tady hrál nakladatele Rolanda, jehož v české předloze ztvárnil Theodor Pištěk. Vedle tehdy převládajících rolí ředitelů, starostů nebo policejních inspektorů stojí za zmínku velká příležitost v Duvivierově filmu MALÝ KRÁL (Le petit roi, 1933).

Nejvíce vytíženým filmovým hercem byl Marcel Vallée koncem třicátých let, kdy točil i deset titulů ročně, tehdy ale pomalu začal klesat význam jeho rolí, navíc pracoval s režiséry spíše průměrných kvalit, několikrát to byl například Pierre Caron, tvůrce béčkových komedií. Připomeňme ale významného režiséra Pierra Chenala, v jehož adaptaci slavného románu Pošťák zvoní vždycky dvakrát natočené jako POSLEDNÍ OBRAT (Le dernier tournant, 1939) se představil ve středně velké roli soudce. Ve čtyřicátých letech točil již o poznání méně, z doby druhé světové války stojí za zmínku nadčasové filmy uvedené tehdy i v českých protektorátních kinech KOMEDIE ŠTĚSTÍ (La comédie du bonheur, 1940) nebo melodramatický příběh z první světové války MODRÝ ŠÁTEK (Le voile bleu, 1942).

Po válce stál Vallée před kamerou spíše již jen výjimečně, poměrně velkou příležitost ale dostal ještě v adaptaci osvědčené literární předlohy z 19. století MAJITEL HUTÍ (La maitre des forges, 1947), v roli správce špitálu se objevil i v prvním francouzském oscarovém filmu PAN VINCENT (Monsieur Vincent, 1947). Jeho filmografii uzavírají dvě vedlejší role ve filmech slavného Sachi Guitryho; v životopisném snímku NAPOLEON (Napoléon, 1955) ztvárnil generála Carteauxe, ve filmu VRAHOVÉ A ZLODĚJI (Assassins et voleurs, 1957) hrál starožitníka.

Marcel Vallée zemřel ve Fontaine-le-Port nedaleko Paříže 31. října 1957 ve věku 77 let. Jeho manželkou byla herečka Jeanne Pérez (1894-1975).

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.