Ameesha Patel

Ameesha Patel

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2023

Gadar 2

Film - Drama, Akční

Mystery of the Tattoo

Film - Thriller


2021

Desi Magic

Film - Komedie, Romantický

Fauji Band

Film - Drama


2020

Tauba Tera Jalwa

Film - Thriller, Romantický


2018

Bhaiaji Superhit

Film - Komedie, Akční


2017

Kaagaz Ki Kashti

Film - Dokumentární

Aakatayi

Film - Akční


2013

Race 2

Film - Krimi, Thriller, Akční

Shortcut Romeo

Film - Krimi, Romantický, Akční


2011

Parama Veera Chakra

Film - Drama, Romantický, Akční


2010

Chatur Singh 2 Star

Film - Dobrodružný, Komedie, Mysteriózní, Akční


2008

Thoda Pyaar Thoda Magic

Film - Komedie, Rodinný, Romantický


2007

Om Shanti Om

Film - Komedie, Drama, Romantický, Akční

Bludiště

Film - Komedie, Mysteriózní, Thriller, Drama

Líbánky s.r.o.

Film - Komedie, Romantický

Heyy Babyy

Film - Komedie, Drama


2006

Aap Ki Khatir

Film - Romantický

Ankahee

Film - Thriller, Drama, Romantický

Humko Tumse Pyaar Hai

Film - Thriller, Romantický

Mere Jeevan Saathi

Film - Romantický

Tathastu

Film - Drama

Teesri Aankh: The Hidden Camera

Film - Thriller, Akční


2005

Vzpoura

Film - Válečný, Životopisný, Drama, Historický

Vaada

Film - Mysteriózní, Thriller, Drama, Romantický

Zameer

Film - Thriller, Romantický

Elaan

Film - Akční

Narasimhudu

Film - Akční


2004

Naani

Film - Romantický

Shart: The Challenge

Film - Romantický

Suno Sasurjee

Film - Komedie, Muzikál, Romantický, Akční


2003

Parwana

Film - Thriller, Akční

Puthiya Geethai

Film - Drama, Romantický, Akční


2002

Yeh Hai Jalwa

Film - Komedie, Drama, Romantický

Kranti

Film

Aap Mujhe Achche Lagne Lage

Film - Drama, Romantický, Akční

Humraaz

Film - Mysteriózní, Drama, Romantický, Akční

Kya Yehi Pyaar Hai

Film - Komedie, Muzikál, Romantický


2001

Gadar: Ek Prem Katha

Film - Drama, Romantický, Akční

Roshans: Hrithik Live in Concert, The

Film - Dokumentární, Hudební

Yeh Zindagi Ka Safar

Film - Komedie, Drama, Romantický


2000

Kaho Naa... Pyaar Hai

Film - Krimi, Drama, Romantický, Akční

Badri

Film - Romantický


Neznámy rok

Bhaag Bhola Bhaag

Film - Komedie


Hostka

2004

Koffee with Karan

Seriál - Talk-show


1999

Rendevouz with Simi Garewal

Seriál

Životopis

Amisha Patel (Ameesha Patel, Amisha Patél) se narodila 9.6.1976. Její jméno vzniklo složením prvních tří písmen jména otce (Amit) a posledních tří písmen jména matky (Asha). Obdobně přišel ke jménu její bratr Ashmit. Amisha je vnučkou slavného právníka-politika Rajni Patela. Vychovávala ji její babička Nani – Amisha vyrůstala v prostředí tří indických jazyků: hindštiny, gudžarátštiny a maráthštiny, které se občas sešly i v jedné větě. Studovala na střední škole “Cathedral and John Connon“ v Bombaji a také klasický indický tanec Bharatanatyam. Promovala z ekonomie na “Tufts University“ v massachusettském Medfordu (USA). Po škole jednu dobu předváděla a pak pracovala pro finanční společnost Morgana Stanleyho. Po návratu do Indie se přidala k divadelnímu uskupení Satyadeva Dubeye a se souhlasem rodičů začala hrát. Jejím partnerem je v současné době (podzim 2008) londýnsko-dillijský byznysmen Kanav Puri a vztahy s rodiči a bratrem označuje Amisha jako napjaté.

Na jednom bombajském večírku padla kdysi do oka bollywoodskému režisérovi Rakeshi Roshanovi a upsala se jeho novému filmovému projektu, ve kterém měla hrát s jeho synem Hrithikem. Její filmový debut KAHO NAA... PYAAR HAI (2000, Say This Is Love) se stal senzací - největším hitem roku 2000 a prakticky přes noc z ní udělal hvězdu: řada cen pro „nejlepší debutantku“ a “objev“. Jejím druhým filmem byl v telugštině natočená romance BADRI (2000). Hrála rozmazlenou sestru Prakashe Raja, která se zamiluje do postavy Pawana Kalyana. Rok poté se objevila v “mezistátní“ romanci GADAR: EK PREM KATHA (2001, Mutiny: A Love Story) po boku Sunnyho Deola. Byl to film s nejvyššími tohoročními zisky a zatím největší hit hindského filmu 21. století. Děj má zasazen do období indicko-pákistánských konfliktů roku 1947 a Patel se v něm představila jako muslimská dívka Sakina, která během nepokojů nalézá útočiště v Deolově domě a následně se do něj zamiluje. Její vystoupení bylo vychvalováno a pomohlo jí, mimo jiných, k ceně Filmfare pro „zvláštní roli“ + nominaci na “nejlepší herečku“.

Po těchto dvou veleúspěšných filmech ovšem přišly kasovní propadáky: v YEH ZINDAGI KA SAFAR (2001) hrála úspěšnou zpěvačku, kterou po narození opustila její matka. Film HUMRAAZ (2002) si nevedl až tak špatně a role jí vynesla nominaci na cenu Filmfare pro “nejlepší herečku“. Jako mladá, na kariéru zaměřená žena zazářila v romantické muzikálové komedii KYA YEHI PYAAR HAI (2002). V akčním romantickém dramatu AAP MUJHE ACHCHE LAGNE LAGE (2002, AMALL) hrála Sapnu, pro kterou je ochranná ruka jejího otce současně klecí. Podruhé si zde zahrála s Hrithikem Roshanem, narozdíl od jejího debutu byl však tento film zklamáním, který propadl u kritiky i komerčně. V romantickém mysteriózním thrilleru VAADA (2005, The promise) hrála manželku Arjuna Rampala, kterou pronásleduje její bývalý pomatený milenec. V akčním ELAAN (2005) si zahrála reportérku a dále to byla role vdovy v historickém eposu VZPOURA (2005, The Rising: Ballad of Mangal Pandey), kterou jeden Brit zachrání od Sati (rituálního obětování na pohřební hranici svého zemřelého muže). Komerčně si snímek vedl průměrně.

V roce 2006 se Patel představila v šesti filmech, všechny kasovně propadly. Prvním byl dva roky odkládaný snímek MERE JEEVAN SAATHI (2006), poté ANKAHEE (2006), kde hrála ženu a matku, která se snaží zachránit vztah po záletech svého muže - vysloužila si pochvalu kritiky. V akčním thrilleru TEESRI AANKH (2006) hrála němou dívku a pro roli se naučila znakovou řeč. Po šedých letech 2002-2006, kdy ji kritici označovali za průměrnou herečku, jim ústa a psací potřeby zavřela v superhitu BHOOL BHULAIYAA (2007), kde po boku Akshaye Kumara ztvárnila odmítnutou adoptivní dívku Radhu. Jako vitální žena Karana Khanny zazářila v HONEYMOON TRAVELS Pvt. Ltd. (2007). V roce 2008 byla k vidění v Kohliho THODA PYAAR THODA MAGIC (2008) se Saifem Ali Khanem a Ranim Mukerjim: mihla se v cameu Khanovy přítelkyně a její projev, stejně jako bikini v písni “Lazy Lamhe“, si vysloužily obdiv. V srpnu 2008 Patel dokončila dvě komedie, RUN BHOLA RUN s Govindou, která by měla být uvedena v lednu 2009 a CHATUR SINGH TWO STAR vedle Sanjaye Dutta.

Marek "džanik" Janík

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.