Norman Wisdom

Norman Wisdom

Osobnostcsfd.cz

Herec

4. února, 1915, Marylebone, Londýn, England, Velká Británie

4. října, 2010, Ballasalla, ostrov Man, Velká Británie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2011

Legend of Harrow Woods, The

Film - Horor

The Unforgettable Norman Wisdom

Film - Dokumentární


2010

Norman Wisdom: His Story

Film - Dokumentární, Životopisný

Labrats

Film - Komedie, Krimi


2008

Wonderland - The Secret Life of Norman Wisdom Aged 92¾

Film - Dokumentární


2007

The Comedy Map of Britain

Seriál - Dokumentární

Expresso

Film - Komedie, Krátkometrážní


2004

5 dětí a To

Film - Dobrodružný, Rodinný, Fantasy


2003

Poslední detektiv

Seriál - Komedie, Krimi, Mysteriózní, Drama

Between the Sheets

Seriál - Komedie, Drama, Romantický


2001

Mike Baldwin & Me

Film - Dokumentární


1996

Dalziel a Pascoe

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Drama


1995

Heroes of Comedy

Seriál - Dokumentární, Komedie


1994

Norman Wisdom - Trouble On Tour

Film


1992

Dvojitý kříž

Film - Thriller


1989

Legendary Norman Wisdom Live On Stage, The

Film


1983

Highway

Seriál


1981

Bergerac

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Drama


1976

Hudson & Halls

Seriál


1974

Little Bit of Wisdom, A

Seriál - Komedie


1973

Last of the Summer Wine

Seriál - Komedie

BBC2 Playhouse

Seriál - Drama

Nobody Is Norman Wisdom

Seriál - Komedie


1970

Norman

Seriál - Komedie


1969

Co je dobré pro husu

Film - Komedie


1968

Noc, kdy přepadli kabaret Minských

Film - Komedie


1967

Androcles and the Lion

Film - Muzikál

Dee Time

Seriál - Muzikál


1966

Press for Time

Film - Komedie

The Sandwich Man

Film - Komedie


1965

The Early Bird

Film - Komedie


1963

Zásah v pravou chvíli

Film - Komedie


1962

Na obchůzce

Film - Komedie


1961

The Girl on the Boat

Film - Komedie


1960

Buldočí plémě

Film - Komedie

Coronation Street

Seriál - Drama

There Was a Crooked Man

Film - Komedie


1959

Follow a Star

Film - Komedie


1958

The Square Peg

Film - Komedie


1957

Kapička štěstí

Film - Komedie


1956

Up in the World

Film - Komedie


1955

Man of the Moment

Film - Komedie

One Good Turn

Film - Komedie

As Long as They're Happy

Film - Komedie, Muzikál, Drama


1953

Trouble in Store

Film - Komedie

For Your Pleasure

Film - Komedie


1951

Television Christmas Party

Film - Rodinný

Vic's Grill

Seriál - Rodinný


1950

Wit and Wisdom

Film - Komedie


1949

Cuckoo College

Film - Komedie


1948

Date with a Dream

Film

Wit and Wisdom

Seriál - Komedie


Neznámy rok

Norman Wisdom: A Life

Film


Host

1987

This Is Your Life - Norman Wisdom

Seriál - Dokumentární


1984

Surprise! Surprise!

Seriál - Reality-TV


1980

Night of One Hundred Stars

Seriál - Životopisný


1977

Des O'Connor Tonight

Seriál - Talk-show


1970

Music Hall

Seriál


1969

Della

Seriál - Talk-show


1967

The 21st Annual Tony Awards

Seriál - Publicistický


1955

Crackerjack!

Seriál - Rodinný

Val Parnell's Sunday Night at the London Palladium

Seriál - Komedie


1953

The Good Old Days

Seriál - Hudební, Komedie


1948

Toast of the Town

Seriál - Hudební, Komedie, Rodinný


Archivní záběry

2020

Paul Merton's Comic Heroes

Film - Dokumentární, Komedie

Životopis

Nejslavnější poválečný komik Británie. Šílenec, který si ve svých filmech dělá legraci především z vlastní nešikovnosti. Ale také skvělý herec, zpěvák, hudebník a dokonce i tanečník, který kromě své rodné země dokázal pořádně „zabodovat“ i za někdejší Železnou oponou.

Jen 157 centimetrů vysoký Norman Wisdom je rodákem z londýnské čtvrti Marylebone. Jeho otec Frederick byl šoférem, matka Maud (rozená Targettová) pracovala jako švadlena, velmi často také pro divadla z West Endu. Normanovi rodiče se vzali v Marylebone v roce 1912, o rok později se narodil Normanův starší bratr Fred. Rodina bydlela v jediné místnosti na čísle 91 Fernhead Road v Londýně. Rodiče se rozešli a rozvedli, když bylo Normanovi devět let. O chlapce se neměl pořádně kdo starat, protože otec jako šofér býval pryč z domova i celé týdny, věčně neměli nic k jídlu a do školy chodili bosí.

Po nějakém čase stráveném v dětském domově v Kentu, Norman ve svých jedenácti letech utekl, ovšem brzy se vrátil domů a pracoval jako poslíček v potravinách. Školu opustil ve třinácti. Po pěším výletu do Cardiffu (což je 212 kilometrů!) se stal plavčíkem u obchodní flotily. Pracoval také jako horník, číšník a hotelový sluha. Ve čtrnácti, v době kdy byl docela na dně a přespával po londýnských parcích, narukoval k desáté královské divizi britské armády jako bubeník (neuměl tehdy vůbec na nic hrát, na radu známého se šel zeptat na místo a kapelníkovi ho bylo líto) a v roce 1930 byl poslán do Indie coby člen kapely. Získal tu vyučení, jezdil na koních, stal se šampiónem britské armády v boxerské kategorii muší váhy a naučil se hrát na trumpetu a klarinet.

Song Don´t laugh at me z filmu TROUBLE IN STORE se držel 15 týdnů v britské TOP20, píseň napsal sám Norman Wisdom.

Během boxerských tréninků v tělocvičně zjistil, že má talent bavit své okolí, a tak začal své schopnosti rozvíjet coby zpěvák a jevištní komik. Po opuštění armády se naučil řídit a pracoval jako soukromý nájemný řidič, zkušenosti z armády mu dopomohly k místu nočního telefonního operátora. Se začátkem druhé světové války byl Norman poslán do komunikačního centra na londýnské velitelství, kde přepojoval hovory mezi premiérem a nejvyššími generály, několikrát se v té době setkal se samotným Winstonem Churchillem.

O něco později, po jednom z charitativních koncertů, přišel za Normanem herec Rex Harrison a přesvědčoval ho, aby se stal profesionálním bavičem. Norman ho tehdy evidentně poslechl a opravdu dobře udělal. Jeho popularita coby baviče šla prudce nahoru. Ve svých jedenatřiceti letech přijal styl oblečení, které se v krátkém čase stalo a do budoucna přetrvalo jako značka charakterizující jeho postavu Normana Pitkina – tvídová čepice s kšiltem nahoru, o dobré dvě čísla menší oblek s pomačkaným límcem a potrhanou kravatou. Jeho „gumpovská“ postava byla přesným opakem tehdejší strohé bezútěšnosti poválečné Británie. Okamžitě po svém televizním debutu se těšil velké oblibě u diváků, Charlie Chaplin ho dokonce nazval svým oblíbeným komikem.

„Od roku 1948 jsem měl dohromady 34 pitkinovských obleků.“

Filmové počátky Normana Wisdoma jsou neodmyslitelně spojeny s filmovou společností Rank, pro kterou Norman natočil sérii nízkorozpočtových komedií. Hned první z nich, TROUBLE IN STORE z roku 1953, zaznamenala u diváků nečekaný úspěch a Normanovi vynesla ocenění BAFTA v kategorii Nejtalentovanější začínající herec. Většinu Wisdomových filmů z tohoto období spojuje postava velmi nešikovného nesmělého outsidera Normana Pitkina snažícího prosadit se navzdory všemožným překážkám, které snad jako kdyby ho samy vyhledávaly. Pitkinovy profesní nezdary jsou ještě korunovány neúspěšnou snahou o navázání bližšího kontaktu s osobou opačného pohlaví. Především v této roztomilé bezmocnosti hlavní postavy tkví také největší úspěch Wisdomových filmů „rankovského“ období, dobrosrdečný subtilní Pitkin je takovým Patem a Matem britského filmu.

Pro tehdy téměř krachující Rank znamenal Norman Wisdom doslova živou vodu, úspěch jeho filmů pomohl Ranku finančně se stabilizovat. Divácky vůbec nejlépe hodnoceným se stal ZÁSAH V PRAVOU CHVÍLI z roku 1963, ve které Wisdom-Pitkin coby řeznický zaměstnanec likviduje britské zdravotnictví. Přestože většinou se děj Wisdomových filmů odehrává v současné Británii, ve THE SQUARE PEG (1958) si herec „odskočil“ i do válečné minulosti a zahrál si dvojroli nedobrovolného výsadkáře v Německem okupované Francii a jeho dvojníka, německého generála.

První film s Normanem Wisdomem v hlavní roli, TROUBLE IN STORE, se hrál v 67 londýnských biografech.

V roce 1966 odešel za „velkou louži“ k Broadway production, kde účinkoval v muzikálu WALKING HAPPY. Za tuto roli byl nominován na prestižní Tony Award. Jeho první americký film, NOC KDY PŘEPADLI KABARET MINSKÝCH, byl také zároveň jeho posledním na tomto kontinentu, krátce poté se Norman vrátil do Londýna. Jeho další kariéra byla spojena především s televizí a také úspěšným působením v kabaretu, se kterým procestoval svět. V roce 1981 vyhrál cenu kritiky za dramatickou roli pacienta umírajícího na rakovinu v televizní hře BBC GOING GENTLY. V únoru 1987 již podruhé vystoupil v zábavném vzpomínkovém pořadu Thames television THIS IS YOUR LIFE. Do širšího podvědomí veřejnosti, především tentokrát mladších generací, se Wisdom znovu dostal po roce 1990, kdy byly jeho komedie vysílány v televizi a vyšly poprvé také na DVD nosičích. Zaručenou popularitu znamenalo také jmenování do stavu rytířského, této pocty od královny Elizabeth II. se mu dostalo v roce 2000.

V letech 1995 až 2004 se Wisdom objevoval v „nekonečném“ komediálním seriálu BBC LAST OF THE SUMMER WINE. Jeho postava Billyho Ingletona byla původně napsána jen pro jeden díl, po velkém ohlasu se však do seriálu několikrát vrátila. Další uznání od filmových kritiků v podobě Special Achievement Award získal v roce 1996.

Nové role se také vzhledem k jeho již pokročilému věku objevovaly jen zřídka, za všechny jmenujme třeba postavu komorníka ve filmu ALONE IN THE DARK či roli sportem posedlého důchodce v legendární britské soap-opeře CORONATION STREET.

Díky svým filmům se stal populární také v Rusku a Albánii, ale i například v Číně či Hong Kongu.

Během Studené války se Wisdom těšil mimořádné popularitě v Albánii, kde byl za Hodžova režimu jediným (!) povoleným západním hercem, jeho Mr. Pitkin se tu stal téměř legendou. V roce 1995 Norman tuto zemi navštívil a byl přijat s vřelými ovacemi, vítal ho tehdejší albánský prezident Sali Berisha. O šest let později se Wisdom do Albánie vrátil u příležitosti kvalifikačního zápasu mezi Albánií a Anglií, zájem o něj mezi fanoušky předčil dokonce i popularitu Davida Beckhama.

V den svých devadesátých narozenin oznámil Norman odchod do ústraní, projevil přání věnovat se více své rodině, hraní golfu a projížďkám po ostrovu Man, kam z Británie natrvalo přesídlil. Poslední hereckou rolí Normana Wisdoma se stala postava faráře v EXPRESSO (2007), filmu, jehož výtěžek má být věnován na dobročinnost.

Jeho dcera Jaqui plakala, když se na Normanovy filmy jako malá dívala – neviděla v nich Pitkina, kterému lidé ubližují a na kterého křičí, viděla svého otce.

Norman Wisdom byl dvakrát ženatý, se druhou manželkou Fredou Isobel Simpson (zemřela v roce 1992) má syna Nicholase (*1953) a dceru Jacqueline (*1954).

Normanův zhoršující se zdravotní stav předznamenalo nejprve odebrání řidičského oprávnění po neúspěšném testu v roce 2005, Wisdom byl tak nucen prodat svůj Rolls-Royce Silver Spirit a Jaguár typu S. Od roku 2006 trpí srdeční arytmií a neustále se zhoršující roztroušenou sklerózou. Jeho dům na ostrově Man je od února 2009 oficiálně na prodej za £ 845 000, herec nyní žije v domě se zvýšenou zdravotnickou péčí.

16. ledna 2008 odvysílala britská BBC o Normanovi dokument WONDERLAND: THE SECRET LIFE ON NORMAN WISDOM AGED 92 AND ¾ poodhalující mistrovo rodinné zázemí. Podle posledních zpráv je jeho paměť tak špatná, že slavný herec sám sebe ve svých filmech nepoznává.

Osmadvacátého prosince 2008 televize Sky ve svých zprávách odvysílala informaci o hercově úmrtí včetně předtočeného nekrologu. Tato informace se však ukázala jako chybná a Sky byla nucena se za ní omluvit.

Pavel "dopitak" Růžička

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.