Phillip Noyce

Obrazok
    

Celkové hodnotenie

0.0/10 (0 hlasů)

Herec, Režisér,  

Narodený: 29.4.1950

Miesto Narodenia: Griffith, Nový Jižní Wales, Austrálie

Herecká Filmografie:

  1. Australians Hit Hollywood (2009)
  2. Following the Rabbit-Proof Fence (2002)
  3. Camera (2000)
  4. Zberateľ kostí (1999)  
  5. Ten, kto sa pozerá (1993)  
  6. Dismissal, The (1983)
  7. That's Showbiz (1973)
  8. Homesdale (1971)

Režijná Filmografie:

  1. Darca (2014)  
  2. Mary and Martha (2013)
  3. Americana (2012)
  4. Dirt Music (2011)
  5. Luck (2011)
  6. Revenge (2011)
  7. Salt (2010)  
  8. Dotkni sa ohňa (2006)  
  9. Bem-Vindo a São Paulo (2004)
  10. Tru Calling (2003)  
  11. Protikráličí plot (2002)  
  12. Tichý Američan (2002)  
  13. Zberateľ kostí (1999)  
  14. Repair Shop, The (1998)
  15. Svätý (1997)  
  16. Jasné nebezpečenstvo (1994)  
  17. Ten, kto sa pozerá (1993)  
  18. Nightmare Cafe (1992)
  19. Vysoká hra patriotov (1992)  
  20. Úplné bezvetrie (1989)
 

...více

Životopis

Narodil sa v roku 1950 v austrálskom Novom Južnom Walese. Študoval umenie na University of Sydney a na Národnej filmovej, televíznej a rozhlasovej škole. Už ako mladý nakrúcal krátkometrážne filmy („Better to Reign in Hell“). Upísal sa spoločnosti Film Australia, pre ktorú nakrúcal dokumenty („God Knows Why, but It Works“). Podstatnú časť jeho režisérskej práce tvoria adaptácie románov. Po úspechoch doma emigroval koncom 80. rokov do Hollywoodu, kde už mal prešliapanú cestu o čosi slávnejšími Austrálčanmi, napr. Peter Weir. V jeho filme „Homesdale“ zo 70. rokoch ostatne Noyce hral. Dodnes sa vo svojich filmoch krátko mihne.

V krajine klokanov a páliaceho slnka zaujal dramatickým filmom NEWSFRONT, za ktorý získal osem Austrálskych výročných cien (vrátane tej za réžiu), pričom na filme sa podieľal aj ako scenárista. Výrazný úspech sa dostavil v roku 1989, keď nakrútil thriller ÚPLNE BEZVETRIE, kde terorizoval Nicole Kidmanovú a Sama Neilla na otvorenom oceáne prostredníctvom psychopata (Billy Zane). Tento film, kde mu kryl chrbát produkujúci režisér George Miller mu otvoril dokorán hollywoodske dvere, ale mnohí diváci veria, že to bolo preňho viac nešťastie ako šťastie. Noyce v Amerike nakrúcal komerčne úspešné filmy, po umeleckej stránke však nestáli za veľa. Naopak, v Austrálii sa z pozície režiséra, scenáristu a producenta vo filmoch zaoberal vážnymi sociálnymi problémami, napríklad rasizmom vo filme BACKROADS a popularitu mu tu priniesli aj úspešné seriály („Cowra Breakout“).

Jeho prvými zákazkami v USA boli thriller so slepým Rutgerom Hauerom SLEPÁ ZÚRIVOSŤ a hororový seriál "Nightmare Cafe“ z dielne Wesa Cravena. Úspech mu priniesli adaptácie politických techno-thrillerov Toma Clancyho o agentovi CIA Jackovi Ryanovi. Toho si zahral Harrison Ford hneď dva krát a zakaždým v Noyceovej réžii (VYSOKÁ HRA PATRIOTOV, JASNÉ NEBEZPEČENSTVO). Naviazali tak na úspech McTiernana a Baldwina, ktorý pred nimi nakrútili „Hon na ponorku“ a na Noycea a Forda zase po rokoch naviazal Robinson a Affleck v hite NAJHORŠIE OBAVY.

Potom sa Noyce snažil naviazať na úspech „Základného inštinktu“, keď so Sharon Stoneovou nakrútil erotický thriller s voyeuristickými prvkami SLIVER o tajomnom činžiaku, v ktorom sa vždy niekto pozerá. Vyloženým neúspechom skončil SVÄTÝ, knižný predchodca Jamesa Bonda, ktorého však práve agent 007 rokmi prevalcoval a Noyceho upotená verzia s Elisabeth Shueovou a Valom Kilmerom v hlavných úlohách sa nedočkala pokračovania. O čosi lepšie skončil ZBERATEĽ KOSTÍ, kde policajná pochôdzkárka (Angelina Jolieová) pátra po sériovom vrahovi s pomocou ochrnutého detektíva (Denzel Washington).

Keď už to s Noyceom vyzeralo zle, prekvapil párikom háklivou zápletkou obdarovaných a kritikou cenených filmov, vznikajúcimi aj v austrálskej koprodukcii. Najskôr zaujal adaptáciou knihy Grahama Greenea (už ju nakrútil v roku 1958 Joseph L. Mankiewicz) TICHÝ AMERIČAN s Caineom, Fraserom a Do Thi Hai Yenovou. Politicky háklivý scenár ale odsunul premiéru kvôli „11. septembru“. RABBIT-PROOF FENCE sa venoval citlivej otázke austrálskych domorodcov na začiatku 20. storočia. Najznámejšou tvárou tu bol vo vedľajšej úlohe Kenneth Branagh. Vďaka tomuto príbehu bolo režisérovi umožnené nakrúcať v Austrálii (podľa románu Doris Pilkingtonovej). Oba tieto filmy divákov nezaujali, zato kritika nešetrila Cenami austrálskych filmových kritikov a nadšenie panovalo aj na filmových festivaloch v Aspen alebo Edinburghu.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.