Anne Heywood

Anne Heywood

Osobnostcsfd.cz

Herečka

11. prosince, 1931, Handsworth, Birmingham, England, Velká Británie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1988

Memories of Manon

Film - Krimi, Thriller, Drama


1985

The Equalizer

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama, Akční


1984

What Waits Below

Film - Horor, Akční


1983

Sadat

Film - Drama


1979

Good Luck, Miss Wyckoff

Film - Drama

Ombra nell'ombra, Un

Film - Horor


1974

La prima volta sull'erba

Film - Drama, Romantický


1973

Jeptišky od sv. Archanděla

Film - Drama, Historický

Trader Horn

Film - Dobrodružný


1972

L'assassino... è al telefono

Film - Horor, Thriller

I Want What I Want

Film - Drama


1969

Předseda

Film - Drama, Akční

La monaca di Monza

Film - Drama

Midas Run

Film - Komedie, Krimi, Drama


1967

Lišák

Film - Psychologický, Drama


1965

Třicet jedna ve stínu

Film - Krimi, Psychologický, Drama


1962

The Brain

Film - Horor, Krimi, Sci-Fi, Drama

Stork Talk

Film - Komedie

The Very Edge

Film - Drama


1961

Petticoat Pirates

Film - Komedie


1960

Cartagine in fiamme

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický, Akční

A Terrible Beauty

Film - Válečný


1959

Nahoře a dole

Film - Komedie

Floods of Fear

Film - Dobrodružný, Thriller, Drama, Akční

The Heart of a Man

Film


1958

Violent Playground

Film - Krimi, Drama


1957

Doktor hledá místo

Film - Komedie

Dangerous Exile

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický

The Depraved

Film - Krimi


1956

Find the Lady

Film - Komedie

Checkpoint

Film - Drama


1951

Lady Godiva Rides Again

Film - Komedie

Životopis

Anne Heywood (vlastním jménem Violet Joan Pretty) je britská herečka, která se narodila 11. prosince 1932 v Birminghamu. Matka jí zemřela, když bylo Violet sotva 13 let, a tak byla nucena starat se o své mladší sourozence. V 17 letech získala titul Miss Velké Británie. Navštěvovala londýnskou Akademii múzických a dramatických umění. V r. 1951 debutovala ve filmu LADY GODIVA SE VRACÍ, v němž sehrála hlavní roli královny. V r. 1955 si Violet Pretty změnila jméno na Anne Heywood, své rodné jméno dle vlastních slov nenáviděla: “znělo tak neskutečně.”

V listopadu 1958 triumfovala Anne Heywood na světové premiéře britského thrilleru FLOODS OF FEAR (Přílivy strachu) v Gaumontově divadle v Londýně. Mezi pozvanými hosty byl lord Mancroft, sir Ronald Howe; herci Sidney James, John Richardson, Yvonne Buckingham a Barbara Steele; boxer Freddie Mills a zástupci britského a světového tisku. Herečka přicházela halou divadla oblečená v plášti do deště a rybářských kalhotách z filmu, zatímco muži jí ve žlutých voskovaných mundůrech, rybářských nepromokavých kloboucích a gumákách vzdávali poctu.

Po tomto světovém úspěchu začala Anne Heywood natáčet filmy také v Itálii (KARTÁGO V PLAMENECH/CARTAGINE IN FIAMME s režisérem Carmine Gallonem; SRDCE MUŽE/HEART OF A MAN). Při natáčení filmu THE NIGHT FIGHTERS (1959) se potkala se svým budoucím manželem – o šestnáct let starším producentem Raymondem Strossem. Sňatek uzavřeli 12. 11. 1960 na curyšské radnici ve Švýcarsku.

V r. 1961 se Heywood splnil dávný sen – představila se v titulní roli hry Petr Pan v londýnském divadle Scala. V lednu r. 1963 se Anně narodil syn Mark. V r. 1965 natočil československý režisér Jiří Weiss film TŘICET JEDNA VE STÍNU s Anne Heywood v hlavní roli (Alena); snímek získal na berlínském festivalu v témže roce Cenu mezinárodní filmové kritiky. Následující rok natáčela Heywood v Peru televizní film SELVA ALTA. Během tohoto natáčení se za dramatických událostí utopil v řece Huallaga Annin herecký kolega Eric Fleming.

Jedním z nejslavnějších filmů, v němž Heywood hrála, byla americká adaptace novely LIŠKA D. H. Lawrence z r. 1967. Film vzbudil pohoršení pro své otevřené líčení lesbické lásky, ovšem za roli v tomto snímku byla Anne Heywood oceněna Zlatým Glóbem v Benátkách. Poté se Anne Heywood představila v dalším velkolepém filmovém díle - ŘEHOLNICE Z MONZY (La Monaca di Monza) italského režiséra Eripranda Viscontiho; celý děj doprovází sugestivní hudba Ennia Morriconeho. Od r. 1969 žila Anne Heywood a Raymond Stross s malým Markem v Los Angeles. V r. 1973 obsadil Stross svou manželku do filmu natáčeného na motivy povídky D. H. Lawrence “Žena, která jezdila pryč;” pracovalo se v Mexiku, podmínky v terénu byly tak drsné, že Stross měl obavy, aby to Anne vydržela; obával se, že film bude muset přejmenovat na “Žena, která odjela.”

Heywood ovdověla v r. 1988, její manžel zemřel ve věku 72 let. Za dva roky poté se Anne vdala podruhé, a to za prvního asistenta generálního prokurátora státu New York George Danziga Drukea. Novým domovem se jí stalo Beverly Hills v Californii.

Šárka "Sipora" Bažantová

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.