Ringo Lam

Ringo Lam

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Scenárista

8. prosince, 1955, Hongkong

29. prosince, 2018, Hongkong

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2011

Tarantino, le disciple de Hong-Kong

Film - Dokumentární


1992

Dračí dvojčata

Film - Komedie, Akční


1991

Yi chu ji fa

Film - Drama, Akční


1988

Baat seng bou hei

Film - Komedie


1987

City on Fire

Film - Krimi, Thriller, Drama, Akční


Režisér

2020

Septet

Film - Povídkový, Drama


2016

Chong tian huo

Film - Thriller, Akční


2015

Mai sing

Film - Krimi, Thriller, Akční


2007

Tie san jiao

Film - Akční


2003

Peklo

Film - Thriller, Drama, Akční

Qi feng di shou

Film - Komedie, Drama, Akční


2001

Replikant

Film - Sci-Fi, Thriller, Akční


1999

Mu lu xiong guang

Film - Horor, Krimi, Mysteriózní, Thriller


1998

Jidu zhongfan

Film - Thriller, Akční


1997

Stav nejvyšší pohotovosti

Film - Krimi, Thriller


1996

Maximální riziko

Film - Dobrodružný, Thriller, Akční


1995

Da mao xian jia

Film - Drama, Akční


1994

Huo shao hong lian si

Film - Dobrodružný, Fantasy, Akční


1992

Dračí dvojčata

Film - Komedie, Akční

Full Contact

Film - Krimi, Thriller, Drama, Akční


1991

Vězení v plamenech 2

Film - Akční

Yi chu ji fa

Film - Drama, Akční


1990

Nevyhlášená válka

Film - Krimi, Thriller, Akční


1989

Pod policejní ochranou

Film - Thriller, Drama, Romantický, Akční


1988

Xue xiao feng yun

Film - Krimi, Thriller, Drama


1987

Vězení v plamenech

Film - Krimi, Drama, Akční

City on Fire

Film - Krimi, Thriller, Drama, Akční


1986

Bláznivá mise 4

Film - Komedie, Akční


1985

Cupid One

Film - Romantický


1984

Kun shi ko kyu

Film


1983

Yin yang cuo

Film - Drama, Romantický, Fantasy


Scenárista

2020

Septet

Film - Povídkový, Drama


2015

Mai sing

Film - Krimi, Thriller, Akční


1997

Stav nejvyšší pohotovosti

Film - Krimi, Thriller


1990

Yong chuang tian xia

Film - Krimi, Drama

Životopis

Podle hongkongské databáze narozen 1.1. 1955 v Hong Kongu. Ringo začal jako mnozí jiní svoji kariéru jako herec v televizní společnosti TVB. Psal se rok 1973 a Ringo potkává často v ateliérech jednoho herce, který na něj silně zapůsobil. Byl to Yun Fat Chow. V letech 1978 až 1981 pobýval Ringo v Kanadě. Vystudoval obor film na York University, Toronto. Začal být poté asistentem režie a produkce. Hongkongský režisér, producent, herec Karl Maka svěřil Ringovi v roce 1983 realizaci filmu ESRIT D'AMOUR. Jednalo se romanci s lehkými prvky fantastična. Film zaznamenal úspěch. A spolupráce Maka a Lama poté ještě dlouho pokračovala. V roce 1984 pracuje Ringo na filmu THE OTHER SIDE OF GENTLEMAN. V této romantické komedii má hlavní roli hvězda Brigitte Lin. V roce 1985 Ringo natočí další komedii - CUPID ONE. Pro ni si napsal sám scénář. Nicméně byť se nejedná o nějak špatné nebo pouze průměrné filmy, tak Ringo Lam chtěl pracovat v jiném žánru, než romantická komedie.

V roce 1986 natočí ACES GO PLACES IV, kde má hlavní roli populární taiwanská herečka Sylvia Chang. Film je směsí žánrů akce, komedie a krimi. Průlom a obrovský úspěch přinesl v roce 1987 akční krimi snímek CITY ON FIRE. Ringo vyhrál v rámci Hongkongských fimových cen ocenění pro nejlepšího režiséra. Chow Yun Fat cenu pro nejlepšího herce. Film získal ještě dalších osm nominací. Ringo Lam sází v několika dalších letech na osvědčenou spolupráci s Chow Yun Fatem, který je velkou hvězdou i díky filmům Johna Woo. V roce 1987 natočí Ringo film PRISON ON FIRE. V tomto vězeňském dramatu doplňuje charismatického Chow Yun Fata neméně skvělý herec Tony Leung Kai Fai. Film získá osm nominací. V roce 1988 natočí Ringo film SCHOOL ON FIRE.V roce 1989 je ve filmu WILD SEARCH k vidění v hlavní úloze opět Yun Fat Chow, který v roli policisty musí ochránit jednu klíčovou svědkyni před gangem překupníků zbraní. V roce 1990 režíruje Ringo film UNDECLARED WAR, k vidění jsou v něm například Danny Lee, nebo hvězda Rosamunda Kwan. V roce 1991 pracuje Ringo na dvou snímcích. PRISON ON FIRE II, kde is opět zahrál Chow Yun Fat. POINT OF NO RETURN, kde hlavní roli má legenda bojových umění a akční choreografie Sammo Hung.

V roce 1992 ve spolupráci s Tsuiem Harkem natočí Ringo komedii TWIN DRAGONS, kromě Jackieho Chana zde uvidíte i Maggie Cheung. V roce 1992 natočí Ringo dnes již kultovní film FULL CONTACT. V tomto akčním krimi uvidíme i dávku značné sebeironie a nadsázky, humoru. Neboť Ringo rád odlehčuje vypjaté situace humorem. Ve filmu si zahrál Yun Fat Chow a Simon Yam. V roce 1994 natočí Ringo dobrodružný film BURNING PARADISE, který je směsí kung-fu a fantasy. O rok později přijde s akčním drama THE ADVENTURES, kde je hlavní hvězda Andy Lau a Rosamunda Kwan. V roce 1996 přijde první spoulpráce s JCVD. Film MAXIMUM RISK byl komerčně velmi úspěšný, první víkend získal první příčku v tržbách. V rámci filmografie Van Damma se jedná o nadprůměr. Nicméně kritici poukazovali na to, že dřívější díla Ringo Lama jsou lepší a tak mnozí z nich byli mírně zklamáni z tohoto filmu.

V roce 1997 natočil Ringo detektivní thriller FULL ALERT, kde klade důraz na vývoj a psychologii postav. Hlavní roli policisty bojicí se svým svědomím a obavami ztvárnil Ching Wan Lau. O rok později přijde snímek THE SUSPECT odehrávající se v Manile a Hong Kongu. Je k vidění hodně explozivní akce, demoličních scén. Obsazení je hvězdné - Luis Koo, Simon Yam, Ada Choi, Ray Liu. V roce 1999 přejde Ringo snímkem THE VICTIM do vod hororu s prvky nadpřirozena, tohle kombinuje ještě s žánry krimi a thrilleru. K vidění jsou Ching Wan Lau, Tony Leung Kai Fai, Collin Chou, z žen Emily Kwan a Amy Kwok. V nové dekádě působí tvorba Ringo Lama značně rozporuplně. Natočil s Van Dammem filmy REPLICANT (2001) a IN HELL (2003). První snímek nebyl přijat vůbec dobře diváky a většinou i kritky, byť někteří ho řadí do nadpůrměru v rámci Van Damma. IN HELL si získalo už mnohem lepší ohlas. Nicméně pořád se tu vznášela ta neodbytná otázka. Ringo Lam přece umí i mnohem lépe, proč vůbec točil tyto filmy?

V roce 2003 se Ringo vrací do Hong Kongu. Natočil zde po dlouhé době akční komedii s romatickou linkou. Film LOOKING FOR MR. PERFECT, produkoval Johnnie To. Snímek paroduje různá klišé detektivek a špiónských filmů. Můžeme vidět některé známé herce Milkyway Image, v hlavní roli Shu Qi a zápornou postavu hraje Simon Yam. Komedie sklidila u publika úspěch. A fanoušci Ringo Lama si mohli oddychnout, neboť se ukázalo, že jejich oblíbený tvůrce své schopnosti nepozbyl. A mohou se tak těšit na lepší časy. V roce 2007 přišla filmová antologie s názvem TRIANGLE. Podíleli se na ní špičky asijské kinematografie Tsui Hark a Johnnie To. Tsui Hark celý projekt inicioval. Tento snímek je neobvyklý, neboť takto pojatých antologií vzniká velmi málo. Každý z trojice tvůrců má pro sebe cca půl hodiny. Námět na začátku udal Tsui Hark a poté předal štafetu Ringovi, po kterém dokončil film Johnnie To. TRIANGLE (v distribuci název IRON TRIANGLE) ukazuje typické prvky všech tří režisérů. Snímek není pouze detektivní thriller, jeho žánrové rozpětí je širší a detailně ukazuje přístup tvůrcu k žánru detektivního thrilleru potažmo dramatického akčního filmu se žánrovými odbočkami. Film TRIANGLE byl oficiálně vybrán do programu MFF v Cannes. V roce 2008 získal svým tvůrcům na portugalském festivalu Fantasporto (pořádán ve městě Porto) cenu Orient Express Section Grand Prize, která se uděluje za nejlepší film.

Ringo zde naplno předvedl své schopnosti a doufejme, že i v blízké budoucnosti se vrátí svými dalšími snímky mezi elitu (nejen) hongkongského filmu. Styl Ringo Lama je velmi typický a nezaměnitelný. Místo bombastické a do posledního detailu propracované akce skoro až barokních rozměrů alá John Woo (byť samozřejmě Ringo dovede natočit stejně dokonalé akční sekvence). Sází Ringo na dramatické střetnutí postav, jejich charaktery a vývoj. Odmítá černobílé a schématické postavy. Právě akce mu slouží jako vyostření dramatických vztahů mezi aktéry. Rezignuje na happy end. Chce podat svoje hrdiny i příběh značně realisticky a stejně většinou postupuje i při zobrazování násilí, které u něj není stylizované. Ringo prokázal, že se dovede pohybovat i v jiném žánru, než je akční krimi. I jeho další snímky, které nespadají do tohoto ranku jsou hodné vidění a zejména v komediích je dost nápaditý tvůrce. Přejme si tedy, aby Ringo Lam měl ještě dlouho hodně elánu a nápadů do dalších filmů.

Pavel "Vavča" Vaverka

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.