Pai Wei

Pai Wei

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec/čka

1992

Hard Boiled

Film - Krimi, Thriller, Drama, Akční


1988

Yan gui xiong lin

Film - Horor


1985

Si Da Ming Bu Chong Chu Jianghu

Seriál - Fantasy, Akční


1984

By Royal Decree

Seriál - Drama, Akční


1981

Obyčejný spratek

Film - Komedie, Akční

The Phantom Killer

Film - Akční


1980

Mladý mistr

Film - Komedie, Akční

Guangdong shi hu xing yi wu xi

Film - Drama, Akční

The Cheeky Chap

Film


1979

Kung-fu nářez

Film - Akční

Hao xia

Film - Drama, Akční

Jin bei tong

Film - Drama, Akční


1978

Pět zbraní

Film - Dobrodružný, Drama, Akční

Nepřemožitelný shaolin

Film - Akční

She diao ying xiong chuan xu ji

Film - Drama, Akční


1976

Si qiu

Film - Drama, Akční


1975

Kleopatra Jones a zlaté kasino

Film - Akční

Qi mian ren

Film - Drama, Akční

Životopis

Jeho účast na hongkongské kung-fu horečce konce 70. a počátku 80. let by se dala stručně vystihnout slovy "byl při tom". Ačkoli Wei Pai (kantonsky Wai Pak) se může pochlubit spoluprací s řadou hongkongských legend a jeho filmografii zdobí nejeden klasický kousek, on sám se mezi hereckou elitu nikdy neprobojoval a jeho relativně slibně rozeběhnutá filmová kariéra vzala po roce 1980 poměrně rychlý konec. Dnes je vzpomínán především v souvislosti s jeho krátkým působením společně s "Venoms" (Philip Kwok, Chiang Sheng, Lu Feng, Sun Chien a Lo Meng - herecká sestava, s níž režisér Chang Cheh natočil na přelomu 70. a 80. let řadu dnes kultovních filmů).

O Wei Paiovi samotném se toho ví poměrně málo. Narodil se a vyrůstal v Hong Kongu, ovládal Hung Gar kung-fu a - podobně jako řada jeho hereckých kolegů - měl zkušenosti z tradiční čínské opery (studoval ji u mistra Yu Jim Yuena, na téže škole jako např. Jackie Chan či Yuen Biao). Svoji kariéru začal zhruba v polovině 70. let u studia Shaw Brothers jako představitel vedlejších a epizodních rolí. Průlom pro něj znamenal rok 1978, kdy ho Chang Cheh obsadil do jedné z hlavních rolí ve filmu PĚT ZBRANÍ (THE FIVE VENOMS aka FIVE DEADLY VENOMS). Byl to jeden z prvních filmů, jež Chang Cheh natočil se svým novým hereckým týmem (známým dnes jako "Venom mob"), a Wei získal v rámci řečeného hereckého kolektivu poměrně prominentní pozici. Přesto hrál jen ve třech z "Venom filmů", jež následovaly po "Pěti zbraních". Po natočení filmu THE KID WITH THE GOLDEN ARM partu opustil a odešel od Shaw Brothers ke konkurenčnímu Golden Harvestu.

Tam bylo jeho prvním a asi i nejzásadnějším počinem účinkování ve wuxia filmu Johna Woo, LAST HURRAH FOR CHIVALRY. Wei tehdy dostal příležitost náležitě uplatnit svůj potenciál coby zázračný bojovník Chang Saam a blýsknout se v jedné z mála opravdu "šťavnatých" rolí svojí kariéry. "Last Hurrah for Chivalry" ve své době valných úspěchů nedosáhlo a tržby mělo spíše průměrné, ale časem si vydobylo pověst kung-fu/wuxia klasiky a Chang Saam dnes bývá hodnocen jako Weiova pravděpodobně nejlepší role. Následovaly vedlejší role ve filmech MAGNIFICENT BUTCHER a YOUNG MASTER. Teprve v roce 1980 se Wei dočkal svého vlastního, "na tělo" šitého filmu. Byl jím THE CHEEKY CHAP – kung fu komedie, jež sice měla svoje kvality, ale do filmového zázraku měla daleko a do filmového trháku ještě dál. O rok později vznikl kung-fu thriller PHANTOM KILLER, opět s Weiem v hlavní roli. Ani tenhle film ale díru do světa neudělal a další podobnou příležitost Wei Pai nedostal. V roce 1983 si ještě střihnul menší nebojovou roli v klasice THE PRODIGAL SON, načež se z filmového plátna přestěhoval na televizní obrazovky jako převážně seriálový herec. K filmu si pak odskočil ještě dvakrát, a to v roce 1988, kdy dostal hlavní roli v obskurní duchařině DEVIL AND THE GHOSTBUSTER, a v roce 1992 kdy se velmi kratičce mihnul ve Woově střeleckém baletu HARD BOILED. Od té doby se po něm (alespoň prozatím) víceméně slehla zem.

Wei Pai (někdy přezdívaný "šestý Venom" či "zapomenutý Venom") se s těmi největšími talenty svojí doby měřit nemohl – ovšem měl sklon se vedle nich poměrně často objevovat. Na hlavní role měl spíš smůlu. Výše zmíněné faktory a fakt, že disponoval poměrně líbivým zevnějškem, mu u řady martial arts/wuxia fandů vysloužily reputaci hezouna bez talentu, kterou si ovšem ne tak docela zaslouží. Mnozí jej naopak považují za poměrně schopného herce, který měl nemalý potenciál, ale o to větší pech – a pravdě jsou asi o něco blíž. Názor si ale samozřejmě musí udělat každý sám – a pokud byste se do toho snad chtěli pustit, jistě vám přijde vhod, že většina položek ve Weiově filmografii se dnes obvykle počítá mezi chop socky klasiku.

Helena "MaedhRos" Š.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.