Arlette Accart

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1951

Coupable?

Film - Drama


1950

Véronique

Film

Žádné prázdniny pro Pánaboha

Film - Komedie, Rodinný


1948

Impasse des deux anges

Film - Drama


1946

Sylvie a fantom

Film - Komedie, Romantický, Fantasy

Životopis

Vzhledem k předčasnému úmrtí byla umělecká kariéra Arlette Accart velmi krátká, přesto se výrazným způsobem zapsala do historie francouzského televizního vysílání. Narodila se v Paříži jako Arlette Marie Rose Accart a od dětství měla jasnou představu o své budoucnosti – hrát ve filmu a v divadle. Dostupné zdroje mlčí o tom, zda prošla nějakou hereckou průpravou, nicméně již v devatenácti letech se objevila na stříbném plátně – nevelkou roli hrála ve filmu SYLVIE A FANTOM (Sylvie et le fantome, 1946).

Zásadním způsobem do života Arlette Accart vstoupil začátek vysílání francouzské televize. Přihlásila se do konkurzu a spolu s Jacqueline Joubert (1921-2005) se v květnu 1949 stala první francouzskou televizní hlasatelkou. Tato práce jí pochopitelně vynesla na výsluní popularity a následně dostala i další nevelké příležitosti ve filmu. Na přelomu 40. a 50. let se menšími rolemi uvedla ve dvou filmech Roberta Vernaye, ke spolupráci ji také přizval Maurice Tourneur ve svém posledním filmu ANDĚLÉ VE SLEPÉ ULIČCE (Impasse des deux anges, 1950). Nedlouho nato pak ztvárnila skutečně velkou roli po boku Raymonda Pellegrina v dramatu VINEN? (Coupable?, 1951). Potom hrála i divadlo a vystupovala například v Hussonově hře Kuchyně andělů, kde prokázala skutečné herecké nadání.

Soukromý život Arlette Accart mezitím procházel složitými peripetiemi, provdala se a následně rozvedla (jejím manželem byl Jean-Jacques Chieppe), na její práci se podepsala i nevyrovnaná psychika, jež ji nakonec přivedla ke dvěma pokusům o sebevraždu. Ten první, o Vánocích 1956, byl neúspěšný a Arlette pak slíbila své rodině, že se o nic podobného znovu nepokusí. Na jaře následujícího roku si koupila nové auto a se svým snoubencem plánovala dovolenou, pak si ale znovu sáhla na život, tentokrát úspěšně. Arlette Accart, populární filmová hlasatelka a nadějná herečka, zemřela na předávkování prášky 9. dubna 1957. Bylo jí třicet let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.