Takeši Kitano

Obrazok
    

Celkové hodnotenie

0.0/10 (0 hlasů)

Herec, Režisér,  

Narodený: 18.1.1947

Miesto Narodenia: Adači, Tokio, Japonsko

Herecká Filmografie:

  1. Ghost in the Shell (2017)    
  2. Autoreiji Bijondo (2012)
  3. Anata e (2012)
  4. Kikoku (2010)
  5. Autoreiji (2010)  
  6. Girara no gyakushû: Tôya-ko Samitto kikiippatsu (2008)
  7. Achiles a korytnačka (2008)    
  8. Ten to sen (2007)
  9. Sláva filmovému tvorcovi! (2007)
  10. Každému jeho kino (2007)
  11. Takeshis' (2005)  
  12. Arakimentari (2004)
  13. Izo (2004)    
  14. Chi to hone (2004)    
  15. Samuraj (2003)  
  16. Musashi (2003)
  17. Most Extreme Elimination Challenge (2003)
  18. Battle Royale II: Requiem (2003)  
  19. Takeshi's Castle (2002)
  20. Film Genre (2002)

Režijná Filmografie:

  1. Autoreiji Bijondo (2012)
  2. Autoreiji (2010)  
  3. Každému jeho kino (2007)
  4. Samuraj (2003)  
  5. Dolls (2002)
  6. V zajatí Yakuzy (2000)  
  7. Kikujirō no natsu (1999)  
  8. Hana-bi (1997)  
  9. Kidzu ritān (1996)
  10. Minnā-yatteruka! (1995)
  11. Sonatine (1993)  
  12. 3-4x jūgatsu (1990)
  13. Sono otoko, kyōbō ni tsuki (1989)  
 

...více

Životopis

V současné době bezesporu jeden z nejvýznamnějších japonských umělců. Herec, režisér, scénárista, komik, spisovatel, malíř a televizní moderátor. Narodil se jako Take-chan v Tokyu. Původně se měl stát inženýrem, ale pro svoji rebelantskou povahu byl ze studií vyloučen. Začátky měl pěkně těžké. Živil se všelijak, mimo jiné jako boxer nebo poslíček v nočním klubu. Když jednoho dne dostal šanci zaskočit za nemocného komika jako bavič v baru, objevil v sobě herecké a zejména komediální vlohy a od té doby bylo už o jeho dalším osudu rozhodnuto.

Počal vystupovat s kamarádem v komické dvojici, které se říkalo "The Two Beat", zde také poprvé použil své umělecké jméno Takeshi a brzy se vypracoval mezi nejpopulárnější komiky v Japonsku. Vystupoval v televizi, od slavného Senzibura Fukamiho bral lekce herectví, tance i zpěvu. Během 80. let se začal též objevovat v nejrůznějších filmech, zatím pouze ve vedlejších rolích.

V r.1989 debutoval i jako režisér kriminálně dramatickým snímkem, který vyšel na Západě pod názvem VIOLENT COP. Na tomto filmu se podílel i jako scénárista, střihač a ztvárnil hlavní úlohu nekompromisního policejního detektiva. Následovaly další filmové projekty, které opět Kitano napsal i režíroval a ve většině z nich hraje ústřední postavu. Jeho filmy se dočkaly značného ohlasu a to nejen v Japonsku a pravidelně sbírají celou řadu ocenění. Kitano si také začíná vytvářet svůj osobitý filmařský styl. Ve svých dílech naprosto mistrně kombinuje drsnou kriminálku, akci i černý humor. Z nejznámnějších můžeme zmínit třeba BOILING POINT (1990), SONATINE (1993), OHŇOSTROJ (1997) - mimo jiné oceněný Zlatým lvem na festivalu v Benátkách, VE SPÁRECH YAKUZY (2000), SAMURAJ (2003) apod.

Občas si zahraje i ve filmech jiných režisérů - hojně spolupracuje například s Nagisou Ošimou (japonské historické drama POSLEDNÍ SAMURAJ). Mohli jsme jej vidět i v brutálním akčním thrilleru BATTLE ROYAL. Objevil se po boku Keanu Reevese v kanadsko-americkém kultovním sci-fi JOHNNY MNEMONIC.

V r.1995 prodělal těžkou havárii při jízdě na motocyklu, při které téměř zahynul. Strávil měsíc v nemocnici a po návratu hodně změnil svůj osobní život. Začal se aktivně věnovat malování, což se hodně projevilo i na jeho filmech. Takeshi Kitano je též autorem více než padesáti knih. Píše novely, eseje, poezii i filmové kritiky. V Japonsku účinkuje v pěti televizních pořadech týdně, z nichž u nás byla uvedena např. komediální tv soutěž "TAKEŠIHO HRAD". Uspořádal nespočet výstav svých obrazů a nadále čile natáčí na obou stranách kamery.

Zajímavosti: Měří 165 cm. Ačkoli mluví plynule anglicky, v interview se zahraničními novináři rád používá tlumočníky. Režíroval hudební videoklip své dcery Shoko Kitano. I když je mnohými považován za asijského Quentina Tarantina, jednou prohlásil, že on sám Tarantinovy filmy nemá rád.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.