Jana Nováková

Jana Nováková

Osobnostcsfd.cz

Herečka

25. září, 1948, Praha, Československo

3. prosince, 1968, Mnichov, München (Stadt), Bayern, Západní Německo

100%
Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1968

Nebeští jezdci

Film - Válečný, Drama

Bengelchen liebt kreuz und quer

Film - Komedie

Einer fehlt beim Kurkonzert

Film - Krimi


1967

Ta naše písnička česká

Film - Hudební, Komedie, Romantický

Dem Täter auf der Spur

Seriál - Krimi


1966

Fantom Morrisvillu

Film - Hudební, Komedie

Dáma na kolejích

Film - Komedie, Muzikál

O slavnosti a hostech

Film

Martin a devět bláznů

Film - Krimi, Rodinný

Ski Fever

Film - Komedie

Životopis

Filmová kariéra této dnes již polozapomenuté herečky skončila mnohem dříve než si sama tehdy velice mladá slečna představovala. Její sny stát se profesionální herečkou a psát dobré verše, v nichž by mohla mnoha lidem dát trochu radosti a optimismu, se rozplynuly velice předčasně za hranicemi tehdejší Československé socialistické republiky.

Narodila se 25. září roku 1948 v Praze. U Jany Novákové byl přístup k filmu více než cílevědomý ale neví se jak se přesně k filmu dostala. První kontakty před televizní kamerou navázala v krátkometrážní a televizní tvorbě a epizodní rolí ve filmu režiséra Jana Němce O SLAVNOSTI A HOSTECH (1966), který byl tehdy uváděn pod názvem Zpráva o slavnosti. Po prvním osmělení před televizními a filmovými kamerami v neznámých vodách ovšem přichází velký konkurz do filmu FANTOM Z MORRISVILLU.

V roce 1966 přichází její velká role ale zároveň první a bohužel i poslední ve filmové parodii FANTOM Z MORRISVILLU. Na konkurze k filmu se sešlo tehdy přibližně 400 děvčat a vybíralo se na dvě role, na hlavní roli Mabel a potom na dvě sekretářky. Sítem výběru velice brzy propadlo takové množství děvčat až jich zbylo pouze pět, kromě Jany Novákové ještě Olga Schoberová, Jitka Zelenohorská, Jana Drbohlavová a Zuzana Buriánová. Výběr se nakonec v posledním kole ustálil na Janě. Následovala schůzka s režisérem Zemanem, které se zúčastnil i scenárista W.Matuška a dolaďovaly se představy a rozebíral scénář.

Na roli Mabel se důkladně připravovala, ve filmu měla poměrně mnoho dialogů a společně s paní Fialovou i zpívaly. Ve skutečnosti ale za ně zpívaly profesionální zpěvačky. Učila se po svém, málokdy dovedla dělat jenom to, co jí kdo řekl. Sehnala si i anglickou literaturu, aby zjistila jak tehdy vypadali a jak se chovali lidé ve dvacátých letech dvacátého století, protože postava Mabel je Angličanka a pochází z vyšší společnosti. Roli nakonec zahrála výborně i díky své houževnatosti, zvídavosti a touze po sebeuplatnění v dané oblasti.

Vlasta Fabianová ji v témže roce natáčení filmu podněcovala aby absolvovala pohovor na DAMU, ale propásla konzultační hodiny. Na přípravu měla málo času a navíc by tehdy asi jen stěží získala nutné povolení od ředitelství dvanáctiletky. A tak se ho chtěla zúčastnit za rok za dva až dokončí dvanáctiletku, což tenkrát byla obdoba dnešního gymnázia. To zpoždění bylo dáno tím, že dva roky navštěvovala zdravotní školu, původně se z ní totiž měla stát lékařka. Rok 1966 pro ni znamenal nejvíce filmových rolí, mj. hrála i ve filmech MARTIN A DEVĚT BLÁZNŮ, objevila se v muzikálu DÁMA NA KOLEJÍCH režiséra Ladislava Rychmana či v koprodukčním snímku SKI FEVER. Jednalo se ale o epizodní role.

V roce 1967 se měla objevit i ve filmu TA NAŠE PÍSNIČKA ČESKÁ, pokud zde ale doopravdy hrála, musela to být velmi malá rolička. O rok později ztvárnila jednu ze svých posledních rolí v českém filmu, konkrétně ve válečném dramatu NEBEŠTÍ JEZDCI (1968), kde ztvárnila anglickou dívku jménem Patricia. Ve filmu mj. ztvárnil epizodní roli i zesnulý architekt Jan Kaplický. Tímto filmem ovšem končí její stopa v českém filmu.

Dnes nejspíše můžeme už jen spekulovat nad jejím dalším osudem ale rok 1968 zaznamenal v českých zemích jinačí problémy, takže osud jedné nadějné herečky prakticky nic neznamenal a důležitější byly události, které přinesl především srpen zmiňovaného roku. Jana Nováková se měla provdat a emigrovat do Západního Německa, přesněji do Mnichova. Kdo se stal jejím chotěm, jak a kdy se seznámili a zda to byla osudová láska, to se bohužel nedozvíme ale byla to její osudová chyba. V Německu ještě stačila ztvárnit hrstku bezvýznamných epizodních rolí mj. v neznámém seriálu a filmu režiséra Marrana Gosova s názvem BENGELCHEN LIEBT KREUZ UND QUER.

Psal se 4.prosinec roku 1968 a Jana Nováková byla zavražděna svým cholericky žárlivým manželem, kdo to dokázal provést a zda byl za svůj čin potrestán, nevíme. Údajně měl Janu uškrtit. V několika zdrojích se ovšem liší informace, kde Jana zemřela. Pravděpodobnější a také více uváděno je, že zemřela v Mnichově. Můžeme se také ovšem dočíst, že zemřela v Praze. Spekulace a domněnky ovšem život této mladé herečce již nevrátí…

Velmi mladá a především i talentovaná herečka, která nestačila předvést svůj um měla mnoho osobních zájmů. S oblibou jezdila na vodních lyžích, hrála tenis či golf. Velkou radost měla z koní. Jako amatérka jezdila v Chuchli. Zkoušela kreslit, psát verše a krátkou prózu. Jejím hlavním konzultantem byl český spisovatel a básník František Hrubín. V útlém věku chodila do baletu a na gymnastiku, později se přihlásila i na konkurz budoucích manekýn, jejíž půlroční kurz nakonec úspěšně dokončila. V soutěži MISS FILM 66 skončila jako druhá, úspěch v podobném ohledu ji potkal i při volbě Lucie, kterou tehdy v Praze organizovalo švédské velvyslanectví.

Z dalších několika filmových nabídek si měla zahrát mj. v tehdy pojmenovaném filmu HOŘKÉ MANDLE, který měl režírovat Jaromil Jireš a v užším výběru byla zařazena i pro roli ve filmu ZAKÁZANÝ OSTROV v italské koprodukci. Jejími láskami a vzory byli Charlton Heston, Gregory Peck či Marcello Mastroianni a z žen především Andrey Hepburn a Kim Nowakova.

Zdeněk "Stocki" Blažek

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.