Irina Demick

Irina Demick

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2001

Historie vs. Hollywood

Seriál - Dokumentární


1972

Estratto dagli archivi segreti della polizia di una capitale europea

Film - Horor

Ragazza tutta nuda assassinata nel parco

Film - Horor, Thriller


1971

Francisco Goya - Kronika lásky a osamění

Film - Drama


1970

Die Weibchen

Film - Drama

Quella chiara notte d'ottobre

Film - Drama


1969

Sicilský klan

Film - Krimi, Drama

Uštvaný válkou

Film - Válečný

L'arcangelo

Film - Komedie, Krimi


1968

Mnoho opatrnosti pro nic

Film - Komedie, Romantický


1967

Tiffany memorandum

Film - Komedie, Romantický, Akční


1966

Grieche sucht Griechin

Film - Komedie


1965

Báječní muži na létajících strojích

Film - Dobrodružný, Komedie

La Métamorphose des cloportes

Film - Komedie, Krimi

Up from the Beach

Film - Válečný, Drama


1964

Pán ze společnosti

Film - Komedie

The Visit

Film - Drama


1963

OSS 117 se déchaîne

Film - Dobrodružný, Akční


1962

Nejdelší den

Film - Válečný, Drama, Akční, Historický


1959

Julie la rousse

Film - Komedie

Životopis

Francouzská herečka Irina Demick dosáhla velkých rolí díky svému poměru se slavným producentem Darrylem F. Zanuckem, a i když se objevila v několika mezinárodně úspěšných filmech, nečekala ji nijak oslnivá kariéra. Narodila se ve městě Pommeuse nedaleko Paříže, její pravé jméno Irina Dziemiach odkazuje na slovanský původ, podle některých zdrojů pocházela z polské židovské rodiny. V polovině padesátých let odešla do Paříže, kde začala pracovat jako modelka a k první filmové roli podružného významu se dostala v rámci komedie RUSOVLASÁ JULIE (Julie la rousse, 1959).

Počátkem šedesátých let se Irina Demick seznámila s Darrylem F. Zanuckem (1902-1979), významným americkým producentem, který tehdy působil v Evropě. Jako jeho milenka nahradila Irina pohasínající hvězdu Bellu Darvi a díky Zanuckovi se pochopitelně prosadila v dalších filmech. Výraznou roli francouzské odbojářky hrála ve válečném velkofilmu NEJDELŠÍ DEN (The Longest Day, 1962) a jako Zanuckova partnerka se stala tváří promo akcí, které na filmovou premiéru navazovaly. Následně natočila několik filmů ve Francii, hvězdné obsazení doplnila také v koprodukčním filmu NÁVŠTĚVA STARÉ DÁMY (The Visit, 1963) natočeném podle slavné divadelní hry F. Dürrenmatta.

K Zanuckově cti nutno přičíst, že se opravdu snažil, Irina Demick však nijak velké popularity nedosáhla, přesto se do konce šedesátých let objevila ještě v několika filmech natočených v různých zemích, objevila se například v dodnes populární komedii BÁJEČNÍ MUŽI NA LÉTAJÍCÍCH STROJÍCH (Those Magnificent Men In Their Flying Machines, 1965), kuriozitou je horor ŽENUŠKY (Die Weibchen, 1970), který v Německu v mezinárodním obsazení natočil český režisér Zbyněk Brynych. Známější jsou ale Irininy role z britské komedie MNOHO OPATRNOSTI PRO NIC (Prudence and the Pill, 1968) nebo slavné francouzské gangsterky SICILSKÝ KLAN (Le clan des Siciliens, 1969).

Zájem o Irinu Demick opadl již koncem šedesátých let a před kamerou stála naposledy v roce 1972. Opět k Zanuckově cti je nutno dodat, že se o své bývalé milenky vždy postaral a týkalo se to i Iriny Demick. Usadila se ve Spojených státech, kde dalších třicet let žila v soukromí jako zapomenutá evropská hvězda. Zemřela v Indianopolis 8. října 2004 krátce před svými 68. narozeninami.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.