Ludmila Forétková

Ludmila Forétková

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

2021

To musí být láska

Film - Komedie, Romantický


2015

Doktor Martin

Seriál - Komedie, Rodinný, Drama


2010

Mamas & Papas

Film - Psychologický, Drama


2005

Ordinace v růžové zahradě

Seriál - Rodinný, Drama


2001

Četnické humoresky

Seriál - Komedie, Krimi

František

Film - Krátkometrážní


1998

Šmankote, babičko, čaruj!

Film - Pohádka


1996

Kde padají hvězdy

Seriál - Rodinný

Životopis

Ludmila Forétková se narodila 18. února 1961 v Uherském Hradišti. Hereckou konzervatoř absolvovala v Ostravě v letech 1976–1980. Absolutorium pak dálkově v letech 1980–1982. Je členkou herecké asociace.

V letech 1980–1989 byla členkou hereckého souboru Severomoravského divadla v Šumperku. V roce 1990 se na krátkou chvíli objevila na scéně Těšínského divadla v Českém Těšíně. Od roku 1991 až roku 2001 byla členkou souboru Slováckého divadla v rodném Uherském Hradišti. Zde se stala velmi oblíbenou, o čem svědčí její vítězství v divácké anketě (obdržela diváckého Oskara). Od roku 2001 je členkou souboru Horáckého divadla v Jihlavě. Zde hraje společně se svým manželem Jiřím Vobeckým, se kterým společně hráli již v Uherském Hradišti. Spolu mají dvě děti: syna (nar.1991) a dceru (1996).

Na prknech nevelkého, ale zato velmi kvalitního Horáckého divadla vytvořila řadu hlavních i vedlejších rolí. Mezi nejvýznamnější patří: matka představená v muzikálu Jeptišky, mužská role kabaretiéra v muzikálu Kabaret, herečka Julie Lambertová ve hře Julie, ty jsi kouzelná, anděl v hudební inscenaci Na skle malované (oceněno diplomem Českého divadla za divácky nejúspěšnější hudební inscenaci), Blanche Dubois ve Williamsově Tramvaji do stanice Touha, Madam Saqui ve Sporu o největšího z Pierotů, Faina Raněvská v Čechovově Višňovém sadu a mnoho dalších. Ludmila Forétková se pravidelně umisťuje na předních pozicích v divácké anketě Horáckého divadla „Horác“, který je vyhlašován vždy na začátku sezóny. Velké překvapení ji čekalo, když se v anketě Horác 2006–2007 umístila na 1. místě a stala se tak nejoblíbenější herečkou uplynulé sezóny.

Příležitostí ve filmu či v televizi prozatím moc nedostala, ale povšimnout jsme si jí mohli například v roli bludičky v pohádce ŠMANKOTE, BABIČKO, ČARUJ! (1998) nebo spíše v úspěšném seriálu České televize ČETNICKÉ HUMORESKY (1998-2007). Zde si zahrála falešnou tetu Arazímovi dcery Klaudie v posledním dílu 2. řady – Slavnost a v 5. dílu 3. řady – Dědic se mihla v roli svědčící hospodářky. Sestru hlavního hrdiny vytvořila v krátkometrážním snímku FRANTIŠEK (2001). Se svými kolegy z Horáckého divadla se objevila v dokumentech České televize DIVADLO ŽIJE! (2004) a NA OBLASTI (2005). Její hlavní činností je však právě divadlo, a ti, kteří rádi sedí v hledišti a nejen před televizí, ať zavítají do Horáckého divadla v Jihlavě.

Ondra "Agatha" Dvořák

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.