Alejandro González Iñárritu

Obrazok
    

Celkové hodnotenie

0.0/10 (0 hlasů)

Herec, Režisér,  

Narodený: 15.8.1963

Miesto Narodenia: Mexico City, Distrito Federal, Mexiko

Herecká Filmografie:

  1. 79th Annual Academy Awards, The (2007)
  2. Conquistando Hollywood (2007)
  3. Film o filmu: Babel (2006)
  4. 21 Grams: In Fragments (2004)
  5. Film '72 (1971)

Režijná Filmografie:

  1. Revenant Zmŕtvychvstanie (2015)  
  2. Birdman (2014)  
  3. Biutiful (2010)  
  4. Každému jeho kino (2007)
  5. Babel (2006)  
  6. 21 gramov (2003)  
  7. 11'09''01 (2002)
  8. Hire: Powder Keg, The (2001)
  9. Amores perros (2000)    
  10. Timbre, El (1996)
  11. Detrás del dinero (1995)
 

...více

Životopis

Alejandro González Iñárritu se narodil v México City (hlavní město Mexika) v roce 1963. Iñárritu začínal jako diskžokej ve věhlasné rádiové stanici WFM a v téže době studoval i filmovou tvorbu a divadlo. Od roku 1988 do 1990 složil hudbu pro šest celovečerních mexických filmů jako třeba Garra de tigre (1989). V devadesátých letech se stal nejmladším producentem v Mexican TV, kde byl zodpovědný za produkci v Mexiku nejvýznamnější televizní společnosti.

Když od televize odešel, založil vlastní společnost - Zeta Films. Začal psát a natáčet televizní reklamy pro mexickou televizi (některé z nich mohly být k vidění v jeho prvním snímku - Amores Perros ( 2000) ). Nicméně točení těchto reklamních spotů byl v podstatě jen nácvik pro jeho budoucí filmy. Ve stejné době pokračoval ve studiu filmové tvorby v Maine (nejsevernější stát USA na východním pobřeží Severní Ameriky) a v Los Angeles pod vedením polského režiséra Ludwika Margulese. Svůj první krátkometrážní snímek Detrás del dinero natočil v roce 1995 pro mexickou televizi.

Hledajíc dobré příběhy, pročetl mnoho scénářů a až jednoho dne se potkal s Guillermo Arriaga. Společně plánovali natočit 11 krátkých příběhů zachycující všechny tváře Mexico City. Po třech letech a 36 konceptech se dostali pouze ke třem příběhům, které pak podrobně rozepsali. Tento film - Anores Perros (Láska je kurva) si odnesl z filmového festivalu v Cannes (2000) cenu za nejlepší film a sklidil obrovský celosvětový úspěch. Také byl nominován na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film.

V roce 2001 natočil kratičký snímek Powder Keg ze série Hire ve kterém si zahráli Clive Owen či Stellan Skarsgård.

V roce 2002 se González Iñárritu podílel na natočení snímku 11'09''01 - September 11 (2002), filmu o vlivu teroristického útoku z 11. září.

Úspěch těchto snímků mu otevřel dveře Hollywoodu. Jeho dalším filmem, ke kterému napsal i scénář bylo 21 gramů z roku 2003. Snímek byl natočen v angličtině, v hlavních rolích účinkovali Sean Penn, Benicio Del Toro a Naomi Watts, kteří za něj získali nominaci na cenu Akademie.

Jeho nejnovější snímek Babel (2006) by měl být jakýmsi pomyslným zakončením trilogie Amores perros a 21 Gramů.

Za zmínku stojí i jeho přezdívka - El Negro.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.