Yuthlert Sippapak

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Scenárista

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2008

Thevada Tha Ja Theng

Film - Komedie, Fantasy


Režisér

2016

Buppha Ratree: A Haunting in Japan

Film - Horor, Komedie


2014

Tookae Ruk Pang Mak

Film - Romantický


2012

Wong Jorn Pid

Film - Horor

Cult Maker, The

Film - Dokumentární

Mue Puen Dao Wanaatit

Film - Komedie

Pitupoom

Film - Drama, Romantický


2011

Bangkok Kung Fu

Film - Drama, Akční


2010

Mue Puen Dao Prasao

Film - Komedie, Akční

Mue Puen Dao Prasook

Film - Komedie, Drama


2009

Buppah Rahtree 3.1

Film - Horor, Romantický

Buppah Rahtree 3.2: Rahtree's Revenge

Film - Horor, Komedie


2008

E-Tim tai nae

Film - Komedie, Drama, Romantický


2007

Gohy theu gay

Film - Horor, Komedie


2006

Krasue Valentine

Film - Mysteriózní, Drama


2005

Buppah Rahtree Phase 2: Rahtree Returns

Film - Horor, Komedie


2004

Sai lor fah

Film - Komedie


2003

Buppha Rahtree

Film - Horor, Komedie, Thriller

Khumphaphan

Film - Drama, Romantický


2001

Mue Puen/Lok/Phra/Chan

Film - Komedie, Krimi, Akční


Scenárista

2012

Pitupoom

Film - Drama, Romantický

Životopis

Yuthlert Sippapak se narodil 8. října 1966 v městě Loei na severovýchodě Thajska. V 18 letech se rozhodl odejít do Bangkoku, kde vystudoval obor návrhář interiérů na univerzitě Silpakorn. Hned poté založil vlastní designérské studio, po čase však zjistil, že práce návrháře ho nebaví. Proto se po roce přestěhoval do New Yorku, kde měl v plánu studovat Filmovou vědu. Poplatky za školu však byly pro něj příliš vysoké, a tak se přihlásil na studium krásných umění na Art Students League of New York. Volný čas však trávil v jednom místním velkém knihkupectví, kde s pomocí knih studoval filmařinu sám. Po návratu do Thajska předložil svůj první scénář v produkční společnosti Tai Entertainment s tím, že chce film režírovat. Byl však odmítnout a nepovedl se mu ani druhý pokus se scénářem nazvaným Always Love. Vrátil se tedy do Ameriky kde pracoval v architektonické firmě a zároveň znovu sám studoval filmařinu.

V Thajsku opět nabídl svůj nový scénář, nazvaný O-Negative stejné společnosti, tam mu však nabídli jen místo asistenta režie. Nespokojený Sippapak proto nakonec scénář prodal společnosti GMM Grammy, pro kterou jej v roce 1998 zfilmoval režisér Euthana Mukdasanit. Se svým dalším scénářem, nazvaným MUE PUEN/LOK/PHRA/CHAN (Killer Tatoo, 2001), o skupině stárnoucích zabijáků jež získali svojí poslední zakázku, měl již větší štestí. Společnost RS Film mu totiž umožnila scénář zrežírovat. Do hlavních rolí obsadil známé komiky, včetně Petchtaie Wongkamlaa a Suthepa Pongama, kterým tím odstartoval úspěšnou filmovou kariéru. Po uvedení do kin vydělal více než 100 milionů bahtů a získal množství ocenění na festivalech po celém světě. Sippapak si tak mohl následující rok dovolit založit vlastní produkční společnost, nazvanou Mahagan Films.

Jeho prvním filmem ve vlastním studiu se stalo drama KHUMPHAPHAN (February, 2003) o umírající dívce, jež se rozhodne strávit své poslední dny v New Yorku ale krátce po příletu díky nehodě ztratí paměť. Ještě ten rok vznikla také jeho horrorová komedie BUPPAH RAHTREE (Rahtree: Flower of the Night) jež si získala kultovní status a také několik pokračování. Se svým dalším počinem, SAI LOR FAH (Pattaya Maniac, 2004), se vrátil k žánru krimi komedie a opět obsadil do hlavní role známého komika, Choosaka Iamsooka. V následujících třech letech se zabýval jen horrory, první z nich bylo pokračování BUPPAH RAHTREE 2 (Buppah Rahtree Phase 2: Rahtree Returns, 2005). V KRASUE VALENTINE (Ghost of Valentine, 2006) zase využil populární postavu z mytologie jihovýchodní Asie, ženského ducha Krasue. Posledním z řady horrorů se stala komedie GOHY THEU GAY (Ghost Station, 2007) jež paroduje americký snímek Brokeback Mountain (2005).

E-TIM TAI NAE (2008) měl být původně akční film, kvůli nedostatku peněz však Sippapak nechal přepsat scénář na romantickou komedii. Film se nakonec stal velmi úspěšný a ovládl žebříčky návštěvnosti. V roce 2009 vznikly hned dvě pokračování Buppah Rahtree, nazvané BUPPHA RAHTREE 3.1 (Rahtree Reborn) a BUPPHA RAHTREE 3.2 (Rahtree's Revenge). Jeho další projekt, Meu Puen 3 Pak (Killer Trilogy), tvoří hned 3 filmy s tématikou nájemných zabijáků, do kterých znovu obsadil známé komiky a mladé herečky. První z nich, MEU PUEN DAO PRASOOK (Friday Killer, 2010), je drama o postarším zabijákovi jenž je propuštěn z vězení a zjistí že má dospělou dceru. Ačkoliv byl film na festivalech uveden jako první, rozhodli producenti že do kin bude nasazen až po obou komediálních filmech z trilogie. V MEU PUEN DAO PRA SAO (Saturday Killer, 2010) hraje hlavní roli opět Choosak Iamsuk, jako zabiják jenž trpí snad všemi známými druhy erektilních dysfunkcí. Poslední z filmů, komedii SUNDAY KILLER, se rozhodl odložit a místo toho natočil spolu s dalšími dvěma režiséry komedii SARM YAN (2010). Navíc započal práci na akčním BANGKOK KUNG FU (2011) o pětici dětí, bojujících proti mafii. Mimoto také chystá dokument THE CULT MAKER o problémy pronásledovaném komiku Thepu Pongamovi.

Raztubyl

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.