Daniel Sorano

Osobnostcsfd.cz

Herec, Vypraveč

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1962

Othello

Film - Drama, Romantický

Scorpion, Le

Film - Krimi


1961

Tři mušketýři: Královniny přívěsky

Film - Dobrodružný, Romantický, Historický

Tři mušketýři: Pomsta Milady de Winter

Film - Dobrodružný, Romantický, Historický


1960

Cyrano de Bergerac

Film

Les Magiciennes

Film - Mysteriózní, Drama

Arrêtez les tambours

Film - Drama

Marche ou crève

Film


1959

Trois mousquetaires, Les

Film - Dobrodružný, Historický

Le vent se lève

Film - Drama

Macbeth

Film - Drama


1958

Fille de Hambourg, La

Film - Drama


1957

Les Truands

Film - Komedie


1955

Velké manévry

Film - Komedie, Drama, Romantický


1954

Après vous, duchesse

Film - Komedie

La nuit d'Austerlitz

Film - Historický


1953

Alerte au sud

Film

Quand te tues-tu?

Film


1952

Ce coquin d'Anatole

Film

Trois vieilles filles en folie

Film


1950

Vendetta en Camargue

Film - Dobrodružný


Host

1954

La joie de vivre

Seriál


Vypraveč

1960

On vous parle

Film - Krátkometrážní

Životopis

Přestože od smrti předčasně zemřelého francouzského herce Daniela Sorana uplynulo již padesát let, jeho jméno dodnes zůstává synonymem toho nejlepšího, co se odehrávalo ve francouzských divadlech poválečného období, u nás je však jeho jméno prakticky neznámé, protože s filmem spolupracoval spíše jen výjimečně. Přezdívka Sorano de Bergerac je nejen odkazem na jeho nejslavnější divadelní roli, ale i poctou, které se mu dostalo ještě za života.

Daniel Sorano se narodil v jihofrancouzském Toulouse, kde také vystudoval herectví a zpěv na konzervatoři. I když se seznámil a oženil s operetní zpěvačkou Suzanne Deilhes, sám se zpěvu nechtěl věnovat a připojil se k divadelní společnosti Grenier de Toulouse, s níž hrál v letech 1945-1952, odbornou veřejnost zaujal hned svým prvním výstupem v Shakespearově Zkrocení zlé ženy. Počátkem padesátých let jej přizval ke spolupráci slavný režisér Jean Vilar, pod jehož vedením Sorano podával výborné výkony na divadelním festivalu v Avignonu (Lakomec, Don Juan, Macbeth, Figarova svatba).

Od konce čtyřicátých let se Sorano objevoval i před kamerou, nebyly to ale ani velké role, ani v dobrých filmech. Ke spolupráci jej několikrát přizvali režiséři Jean Devaivre a Émile Couzinet, významnější byla pozdější spolupráce s televizí, kde jej do svých prací obsazoval osvědčený tvůrce historických snímků Stellio Lorenzi. Doménou Soranovy práce ale zůstávalo divadlo; od konce války do své smrti hrál přes čtyřicet velkých rolí a v rámci Théâtre de National Populaire absolvoval přes tisíc představení. V roce 1960 se dostal ke své životní roli Cyrana z Bergeracu, která mu vynesla slávu u diváků i uznání kritiky.

Vraťme se ale ještě k filmu; v menší roli se objevil ve slavných VELKÝCH MANÉVRECH (Les grandes manoeuvres, 1955), nakonec se s ním měli možnost seznámit naši diváci v neméně populárních TŘECH MUŠKETÝRECH (Les trois mousquetaires, 1961), kde hrál postavu intrikánského kardinála Richelieu (dva roky předtím v televizní verzi hrál jednoho z mušketýrů, Porthose). Mimoto hrál i v dalších filmech, celkem jich ale bylo pouhých patnáct, pro televizi natočil také adaptace svých stěžejních divadelních rolí (Othello, Macbeth, Cyrano z Bergeracu).

Daniel Sorano zemřel v Amsterdamu bezprostředně po natočení poslední scény filmu LE SCORPION (1962), nestihnul si ani svléknout kostým potřísněný umělou krvní, což jeho smrti dodalo mystický rozměr. Jeho náhlé úmrtí ve věku 41 let je dodnes předmětem spekulací, je ale pravděpodobné, že podlehl obrovskému pracovnímu vypětí. Podle vlastního přání byl pohřben v kostýmu Cyrana z Bergeracu, k další roli ve slavném Viscontiho GEPARDOVI, na niž měl podepsanou smlouvu, se již nedostal. Jeho jméno dnes nese několik divadel a institucí na různých místech Francie a také Národní divadlo v Senegalu, odkud jeho rodina pocházela.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.