Oni Faida Lampley

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec/čka

2005

Hranice života

Film - Mysteriózní, Thriller, Drama


2004

The Jury

Seriál - Krimi, Drama

Brother to Brother

Film - Drama


2002

Na křídlech vážky

Film - Mysteriózní, Sci-Fi, Thriller, Drama


2001

Zákon a pořádek: Zločinné úmysly

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama


1999

Rodina Sopránů

Seriál - Krimi, Drama

Třetí hlídka

Seriál - Krimi, Drama, Akční

Střípky vzpomínek

Film - Drama, Romantický

Advice From a Caterpillar

Film - Komedie, Drama, Romantický


1998

Maléry paní Margaret

Film - Komedie, Romantický


1997

Z džungle do džungle

Film - Komedie, Rodinný

Oz

Seriál - Krimi, Thriller, Drama

Především nikomu neublížím

Film - Drama


1996

Střela

Film - Krimi, Drama, Akční

Osamělá hvězda

Film - Krimi, Mysteriózní, Drama


1995

Vlak plný peněz

Film - Komedie, Krimi, Thriller, Drama, Akční

The Keeper

Film - Krimi, Drama


1993

Policie New York

Seriál - Krimi, Drama

Zločin v ulicích

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Drama


1990

Zákon a pořádek

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama


1980

In Our Lives

Seriál - Komedie, Drama


1968

One Life to Live

Seriál - Drama

Životopis

Oni Faida Lampley je herečka a autorka divadelních her. Lampley hrála v mnoha filmech, divadelních hrách a různých televizních pořadech. Jako oceňovaná dramatička se Lampley zabývala otázkami rasy, vytváření identity a přežití rakoviny. Její představení posouvají diváky do výšin i hloubek emocí a její slova promlouvají k mladým i starším.

O Lampley raném životě toho není mnoho známo. Narodila se pod jménem Vera Lampley. Navštěvovala čistě bílou dívčí katolickou školu a tato zkušenost pak ovlivnila její tvorbu a položila základy jedné z jejích nejuznávanějších autobiografických her „The Dark Kalamazoo“. Její matka byla tím, co sama označila jako SBW, „Strong Black Woman“. Ve hře „The Dark Kalamazoo“ zobrazuje svou matku s cigaretou v jedné ruce a sklenkou skotské v druhé, jak jí posílá dopisy plné toho, co Isherwood v recenzi pro Daily Variety nazval „těžce nabytou moudrostí, mateřskou vřelostí a hořkou defenzivou“.

Lampley absolvovala střední školu a na přelomu 70. a 80. let studovala na Oberlin College v Oberlinu ve státě Ohio. Na Oberlinu se Lampley věnovala tvůrčímu psaní. Během druhého roku studia vyhledávala možnosti studia v zahraničí, zejména možnost vycestovat do Afriky. Oberlin College neměla žádné programy, které by Lampley zaujaly, a tak hledala možnost vycestovat do zahraničí prostřednictvím Kalamazoo College v Kalamazoo ve státě Michigan.

V roce 1979 Lampley odjela na zahraniční studijní cestu do Ghany v západní Africe. Očekávala, že po příjezdu do Afriky bude přijata s otevřenou náručí, ale po příjezdu byla šokována a setkala se s předsudky. Jako jediná černošská studentka v programu dvaceti studentů si od Afričanů, s nimiž se setkala, vysloužila zraňující přezdívku „Temné Kalamazoo“, což se stalo názvem její autobiografické hry o této zkušenosti. V Americe se aktivně snažila uniknout pohledu společnosti na ni jako na Afričanku. Po příjezdu si však uvědomila, že ji Afričané vnímají jako Američanku, outsiderku.

Občanská válka v Ghaně ji donutila změnit plány a odcestovala do Freetownu v Sieře Leoně. To ovlivnilo budování její osobní identity a její osobní vnímání sebe samé jako Afroameričanky a později to mělo vliv na její spisovatelskou tvorbu. V pozdějším rozhovoru se spisovatelkou Zintou Aistars o její hře „The Dark Kalamazoo“ Lampley uvedla: „Studium v zahraničí pro mě bylo obrovským milníkem. Byl to největší krok pryč od mého obvyklého života, který jsem kdy udělala, krok pryč, abych viděla, jak mě vidí ostatní – z odstupu – a vystoupila ze své vlastní zahleděnosti do sebe.“ Právě toto vymanění se ze sebestřednosti umožnilo Lampley tolik sebereflexe v její spisovatelské a herecké práci.

Ajm "griph" Mýmr

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.