Heda Škrdlantová

Heda Škrdlantová

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1971

Tajemství velikého vypravěče

Film - Komedie, Životopisný, Drama, Historický


1966

Dívka

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1965

5 milionů svědků

Film - Krimi


1964

Kdyby tisíc klarinetů

Film - Komedie, Muzikál, Fantasy


1963

Einstein kontra Babinský

Film - Komedie


1961

Spadla s měsíce

Film - Komedie

OK 12 startuje

Film - Rodinný


1960

Valčík pro milión

Film - Hudební, Komedie


1959

Tapi

Film - Rodinný


Hostka

1963

Babiččina krabička

Seriál - Hudební

Životopis

Nynější lékařka a kdysi nadějná mladá herečka Heda Škrdlantová pochází z Prahy, kde také vyrůstala a již jako dítě stála před televizní kamerou, kdy účinkovala v tehdy živě vysílaných inscenacích. Tato praxe předznamenala její pozdější krátkou kariéru filmové herečky. Jako sedmnáctiletá se poprvé objevila v nevelké roli kamarádky hlavní hrdinky ve filmu VALČÍK PRO MILION (1960).

V následujícím roce dostala Heda Škrdlantová velkou hereckou příležitost v komedii SPADLA S MĚSÍCE (1961). Tento titul Zdeňka Podskalského svým způsobem navazoval na film KAM ČERT NEMŮŽE (1959), který byl o dva roky starší. Také ve filmu SPADLA S MĚSÍCE měla hrát hlavní roli Jana Hlaváčová, ta ale kvůli povinnostem matky roli nakonec odmítla. Podskalský pak nabídl scénář Hedě Škrdlantové, která svým typem moderní a sympatické brunetky s veselou povahou odpovídala režisérovým záměrům. Film měl ve své době značný úspěch, dnes však již patří k zapomenutým.

Heda Škrdlantová mezitím odmaturovala a začala studovat medicínu, filmování se ale nevzdala. V dětském filmu OK 12 STARTUJE (1961) hrála vedoucí modelářského kroužku, byla to ale její poslední větší úloha před kamerou. Vzhledem ke studiu se pak objevila již jen v epizodních rolích ve čtyřech filmech, v některých navíc vystoupila pod cizím jménem. V další Podskalského komedii EINSTEIN KONTRA BABINSKÝ (1963) se Škrdlantová objevila jako tančící dívka, podobně nevelkou postavu chovanky penzionátu ztvárnila v muzikálu KDYBY TISÍC KLARINETŮ (1964) a v kriminálním filmu PĚT MILIONŮ SVĚDKŮ (1965) sehrála roli asistentky zvuku. Po několika letech byla pak pověřena svou poslední filmovou rolí, a sice císařovy neteře v životopisném snímku TAJEMSTVÍ VELIKÉHO VYPRAVĚČE (1971).

Mezitím Škrdlantová dokončila studium medicíny a v roce 1966 byla promována. Krátce působila jako praktická lékařka v Kolíně a Teplicích, od roku 1968 trvale pracuje v Praze. Řadu let působila na I. kožní klinice fakulty všeobecného lékařství, v Praze 4 byla pak obvodní lékařkou a od roku 1994 provozuje soukromou praxi jako kožní lékařka v Praze na Jižním Městě.

Heda Škrdlantová je potřetí provdaná; v době svých filmařských aktivit se poprvé provdala za herce a režiséra Víta Olmera (*1942), s nímž se později rozvedla. Již jako lékařka se podruhé provdala za plastického chirurga Karla Fahouna (*1933), po dalším rozvodu se pak potřetí vdala za hudebníka Svatopluka Jányše (*1949).

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.