Terry Zwigoff

Terry Zwigoff

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér

18. května, 1949, Appleton, Wisconsin, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2002

Making of 'Ghost World'

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


Režisér

2017

Budding Prospects

Film - Komedie


2006

Umění musí bolet

Film - Komedie, Drama


2003

Santa je úchyl!

Film - Komedie


2001

Přízračný svět

Film - Komedie, Drama


1994

Crumb

Film - Dokumentární


1986

Louie Bluie

Film - Dokumentární


Host

1995

The Anti Gravity Room

Seriál - Talk-show

Životopis

Filmová kariéra Terryho Zwigoffa začala dokumentárním filmem LOUIE BLUIE (1986), který se opíral o životopis bluesového hudebníka z Chicaga, jehož nahrávku režisér náhodně objevil a po kterém pátrá. Tento snímek se velice rychle projevil jako více než průměrný hudební dokument, hrál se v mnoha kinech. Dalším dokumentem byl CRUMB (1994) - příběh Roberta Cromba, undergroundového karikaturisty. Film získal hlavní cenu poroty na Sundance Film Festival 1995 a byl vyhlášený za nejlepší film roku.

Prvním hraným filmem tohoto režiséra se stal PŘÍZRAČNÝ SVĚT (2001). Příběh dvou kamarádek, které si po ukončení střední školy chtějí užít trochu legrace a pobavení, ovšem na účet jiných lidí. Tento film se stak hitem a získal několik hereckých ocenění (např. v Karlových Varech), byl také nominován na Oscara. Režisér o něm prohlásil:
"Svým způsobem jsme do filmu vnesli množství prvků žánru film noir - jako je například paranoia, odcizení, cynismus. Ale nic z toho nebylo záměrné, třebaže přiznávám, že film noir miluju. Rozhodně jsem nechtěl kopírovat tento styl, co se týká obrazové stránky - zdálo se mi, že aktualizovaná realistická reprodukce toho, jak vidím svět okolo sebe, bude dostatečně pochmurná. Určitě to znáte, všechno je tak barevné a jasné, ale to ještě neznamená, že i skutečně veselé - je to ta vyumělkovaná, falešná, prefabrikovaná veselost. Hodně jsem pracoval na exteriérech k filmu, abych dostal ten správný vzhled - nevlídnou a mdlou modernost."

V roce 2003 následovala úspěšná vánoční komedie SANTA JE ÚCHYL!, kde ztvárnil Billy Bob Thornton trochu neobvyklého Santu, věčně nasáklého alkoholem. Svým humorem ze všeho nejvíce připomíná starý rukopis bratří Coenů a není to podoba čistě náhodná. Coeni totiž stojí za snímkem jako financující šedé eminence a za odměnu si zjevně párkrát rýpli do scénáře. Zatím posledním filmem je komedie z roku 2006 UMĚNÍ MUSÍ BOLET.

Terry Zwigoff je výstředním režisérem a milovníkem komiksů a blues. Ve svém životě vyzkoušel několik zaměstnání přes muzikanta, obchodního příručího, tiskaře až po sociálního pracovníka.

Jana "xjane" Strnadová

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.