Charlie Yeung

Charlie Yeung

Osobnostcsfd.cz

Herečka, Režisérka

23. května, 1974, Hong Kong, Hongkong

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2024

Han zhan 3

Film - Akční


2020

Ahoj, tapíre!

Film - Drama, Fantasy, Animovaný


2019

Xiao Q

Film - Drama


2016

Cold War II

Film - Krimi, Drama, Akční


2014

Kung Fu zabiják

Film - Thriller, Akční


2012

Han zhan

Film - Krimi, Akční

Fu cheng

Film - Drama

37

Film - Drama


2011

Náměsíčná

Film - Thriller, Drama


2010

Západní vítr

Film - Krimi, Akční


2008

Nebezpečný cíl

Film - Krimi, Thriller, Akční

Na východě ďábel, na západě jed

Film - Poetický, Drama, Akční


2006

Fu zi

Film - Drama


2005

Sedm mečů

Film - Drama, Romantický, Akční, Historický

Zai shuo yi ci wo ai ni

Film - Drama, Romantický


2004

New Police Story

Film - Krimi, Thriller, Drama, Akční


1997

Xiao Qian

Film - Komedie, Romantický, Fantasy, Akční, Animovaný

Re xue zui qiang

Film - Komedie, Drama, Romantický, Akční

Wan quan jie hun shou ce

Film - Komedie, Romantický

Shen tou die ying

Film - Krimi, Akční

Zi shu

Film - Drama, Romantický


1996

Tajemná schránka

Film - Dobrodružný, Akční


1995

Padlí andělé

Film - Krimi, Drama, Romantický

Velké riziko

Film - Akční

Hua yue jia qi

Film - Komedie, Romantický

Xin za shi xiong zhu nu zi

Film


1994

Dong xie xi du

Film - Poetický, Drama, Akční

Liang Zhu

Film - Drama, Romantický, Fantasy

'94 du bi dao zhi qing

Film

Ni hong guang guan gao gao gua zhi: Nu zi gong yu

Film - Romantický


1993

Chao ji xue xiao ba wang

Film - Komedie, Sci-Fi, Akční


Režisérka

2013

Sheng dan mei gui

Film - Thriller, Drama


Archivní záběry

2021

One-Tenth of a Millimeter Apart

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Životopis

Charlie bydlela do devatenácti let s rodiči na Taiwanu. Pak se odstěhovala do Hong Kongu. V roce 1993 byla vybrána do reklamy na šperky, společně s popovým idolem Aaronem Kwokem. Ve stejném roce přišel její filmový debut. Snímek FUTURE COPS byl pouze průměrným film i přes řadu známých jmen, které v něm účinkovaly - Andy Lau, Simon Yam, Jacky Cheung. Daleko větší průlom v kariréře jí přineslo dnes již legendární wuxia Wong Kar Waie ASHES OF TIME. Charlie v něm sice měla pouze menší roli, nicméně okamžitě si jí všimlo publikum i režiséři. V roce 1994 je Charlie velmi zaneprázdněná. Vydává své druhé album, (první vyšlo v roce 1993) je na obálkách mnoha magazínů, účinkuje v reklamách. Hlavně však získala hlavní roli v romantickém drama s prvky fantasy - BUTTERFLY LOVERS. Tento snímek režíroval Tsui Hark. V roce 1995 hraje Charlie v několika filmech. Nejzdařilejším byl jednoznačně FALLEN ANGELS, v tomto filmu si zahrál po boku Charlie tchajwansko-japonská star Takeshi Kaneshiro. Jedná se defacto o volné pokračování filmu CHUNKING EXPRESS. Menší roli získala Charlie ve akčním filmu HIGH RISK, spolu s ní je tu k vidění Jet Li, Jacky Cheung, Valerie Chow. V roce 1996 se opět sejde s Jetem Li. Tentokrát v dobrodružném filmu s prvky komedie DR. WAI IN SCRIPCTURE WITH NO WORDS. Kromě ní tu hraje Takeshi Kaneshiro, Collin Chou, Rosamunda Kwan.

V roce 1997 má Charlie opět relativně šťastnou ruku při výběru filmů. Ať už je to romantické drama INTIMATES, kde si zahraje s Carinou Lau a Stephnem Tungem. Nebo kriminální drama TASK FORCE, jež produkčně zaštítil Johnnie To a John Woo, režie se ujal Patrick Leung. Charlie si také zahrála v akčním krimi thrilleru DOWNTOWN TORPEDOES. Kde účinkuje celá řada známých jmen. Takeshi Kaneshiro, Jordan Chan, Alex Fong, Theresa Lee. Po roce 1997 Charlie skončila s filmovou kariérou. Ačkoliv patřila k nejpopulárnějším umělcům v Hong Kongu, její půvabná tvář se v letech 1994 - 1997 objevovala doslova všude. V magazínech, filmech, plakátech po městě, reklamách.Nemluvě o prodeji jejích desek a vysílání některých songů. Charlie se však rozhodla dát přednost vlastnímu podnikání. Se svým přítelem ze Singapuru, který byl právník, začala působit v oboru image poradenství. Jako místo působení si vybrala Malajsii. Bohužel po sedmi letech padlo jak její podnikání, tak vztah s přítelem.

V roce 2004 se Charlie vrací na filmové plátno snímkem NEW POLICE STORY. V tomto akčním krimi filmu Jackieho Chana, se ujal režie Benny Chan, hrají v něm Daniel Wu, Nicholas Tse, Charlene Choi. Film byl velmi úspěšný, nejen komerčně, získal také 7 cen a 16 nominací, V roce 2005 Charlie získá jednu z hlavní rolí v koprodukčním wuxia Tsuie Harka SEVEN SWORDS. Tento film je plný hvězd - Donnie Yen, Leon Lai, Lau Kar Leung. Snímek získal 2 ceny a 17 nominací. Byl zahajovacím filmem na MFF v Benátkách. V ten samý rok ještě Charlie stihla účinkování v romantické komedii ALL ABOUT LOVE, kde měl hlavní roli Andy Lau a také Charlene Choi . Smysl pro odhad výjimečně dobrých filmů prokázala Charlie i v roce 2006. Předvedla totiž velmi působivý výkon (ne-li nejlepší za celou kariéru) v tížívém sociálním dramatu AFTER THIS OUR EXILE. Film natočil známý režisér a filmový pedagog Patrick Tam. Kromě Charlie zde hrál Aaron Kwok (který získal za svůj výkon cenu Zlatého Koně), Kelly Lin. Snímek získal 12 cen a 7 nominací, naprosto dominoval vyhlašování Hong Kongských filmových cen v roce 2007.

V roce 2006 Charlie a její přítelkyně Valen Hsu, Gigi Leung, Angelica Lee založí nadaci Hope Foundation, která má pomoct čínským dětem v nouzi. Organizace se podílí především na zajištění vzdělání dětí ze sociálně slabých rodin, pomáhá jim také zajistit zdravotní péči. Kromě toho zprostředkovává kontakt, spolupráci s podobně zaměřenými ať lokálními nebo mezinárodními společnostmi a pořádá různé akce pro děti. V roce 2008 se shodou okolností Charlie objeví hned ve dvou remacích. Ten který stojí bez pochyby za pozornost je ASHES OF TIME REDUX. Klasika Wong Kar Waie v mírně upravené verzi, samozřejmě s lepším obrazem a jinou hudební stopou. Ve druhém filmu - BANGKOK DANGEROUS si Charlie zahraje po boku jednoho z nejznámějších herců Hollywoodu – Nicolase Cage. Co se týče budoucnosti, tak Charlie samozřejmě plánuje svoji účast v dalších dvou pokračováních SEVEN SWORDS. Uvidíme, kdy se k natáčení věčně zaneprázdněný Tsui Hark dostane.

Charlie Yeung ve velmi mladém věku silně zazářila na Hong Kongské filmové scéně. Zejména díky účikování ve filmech Wong Kar Waie a Tsuie Harka. Po návratu do světa filmu v roce 2004 Charlie ukázala a stále ukazuje, že má pořád herecký talent bez ohledu na typ role, který si zvolí. Můžeme se tedy v budoucnu těšit na její další účinkování. Ať se tedy Charlie nadále dobře daří nejen ve světě filmu. Ostatním mohu doporučit, aby se podívali blíže na některé z titulů filmografie této půvabné herečky.

Pavel "Vavča" Vaverka

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.