Pascale Audret

Pascale Audret

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1995

Impossible Monsieur Papa, L'

Film


1994

Dieu que les femmes sont amoureuses

Film


1988

La Maison de Jeanne

Film - Komedie, Drama, Romantický


1982

Contes modernes: A propos du travail

Film - Drama

Emmenez-moi au théâtre: Patate

Film - Komedie


1980

Les Amours des années folles

Seriál - Drama, Romantický

Changements de décors

Film


1979

Rue du Pied de Grue

Film - Komedie, Drama


1978

Amant de poche, L'

Film - Komedie


1977

Rendez-vous en noir

Seriál

Attention chien méchant

Film

Dernier appel

Film


1975

Lesk a bída kurtizán

Seriál - Historický

Cinéma 16

Seriál - Drama


1974

Přízrak svobody

Film - Komedie, Drama

Entre toutes les femmes

Film


1973

Le ressac

Film - Drama


1972

Pente douce, La

Film


1970

La nuit se lève

Film


1969

Les Chemins de Katmandou

Film - Krimi, Drama


1968

La dame fantôme

Film

Záznamy agentury O

Seriál - Krimi


1967

Tajemství Viléma Storitze

Film - Dobrodružný, Drama

Vyšetřovaní komisaře Maigreta

Seriál - Krimi, Drama


1966

La sentinelle endormie

Film

Fünf vor zwölf in Caracas

Film


1964

Ein Mann im schönsten Alter

Film - Drama

Chi lavora è perduto

Film - Drama

Mort, où est ta victoire?

Film


1963

Karabiniéři

Film - Komedie, Válečný, Drama

Meč a váhy

Film - Krimi, Drama


1962

Donnez-moi dix hommes désespérés

Film

La Fayette

Film - Válečný, Drama

Ennemis, Les

Film

Caméra explore le temps: Le meurtre de Henry Darnley ou La double passion de Marie Stuart, La

Film


1961

Pleins feux sur l'assassin

Film - Drama


1960

Le dialogue des Carmélites

Film - Drama, Historický


1959

Bal de nuit

Film


1958

Posledních pět minut

Seriál - Krimi

Jeux dangereux, Les

Film


1957

Polka des menottes, La

Film

Oeil pour oeil

Film - Drama

L´Ami de la famille

Film

Eau vive, L'

Film


1956

Mannequins de Paris

Film


1955

Futures vedettes

Film - Drama


1954

Le mort en fuite

Film - Komedie


Hostka

1971

Entrez sans frapper

Seriál - Talk-show

Životopis

Krásná a talentovaná Pascale Audret patřila koncem padesátých let k velkým nadějím francouzského filmu, a i když některé biografie poukazují na to, že její sláva nepřekročila hranice Francie, nelze popřít, že v té době hrála několik hlavních rolí ve filmech oceněných i v mezinárodním měřítku. Narodila se jako Pascale Auffray do velmi dobře situované rodiny, její otec Henri Auffray byl průmyslníkem, matka Amyelle de Caubios d'Andrian (1898-1992) pocházela ze šlechtické rodiny s příbuzenskými i přátelskými vazbami na řadu osobností z oblasti kultury. Formování a směřování Pascale Auffray nepochybně ovlivnil i její starší bratr, dodnes slavný francouzský zpěvák Hugues Auffray (*1929).

Pascale Auffray již jako mladá přijala umělecký pseudonym, původně se věnovala baletu a začala vystupovat v pařížských divadlech jako tanečnice, již v sedmnácti letech poprvé hrála i ve filmu; jejím debutem byla komedie DVA TVOŘÍ PÁR (Les deux font la paire, 1954), menší role následně hrála v několika dalších filmech. V roce 1956 zazářila titulní rolí v divadelní hře Deník Anny Frankové prezentované na scéně Théâtre Montparnasse. Další kariéru na jevišti obstaral její první manžel, herec a režisér Roger Coggio (1934-2001), díky němuž našla Pascale Audret zázemí v Théâtre des Mathurins, kde hrála další velké role, například v Gogolových Bláznových zápiscích nebo v Pirandelliho komedii Šest postav hledá autora. Mezitím hrála i první hlavní roli ve filmu, nenáročná kriminální komedie POLKA V POUTECH (La polka des menottes, 1955) však příliš nezaujala.

Prvním triumfem byla postava svobodomyslné bohaté dědičky Hortense ve filmu Françoise Villierse ŽIVÁ VODA (L'eau vive, 1958). Jen ve Francii čtyři milióny diváků v kinech, nominace na Zlatou palmu v Cannes a v USA Zlatý glóbus za nejlepší zahraniční film uvedly Pascale Audret do širšího povědomí. Pozici hvězdy pak stvrdila dalším úspěšným projektem, velkoryse koncipovaným životopisem slavné osobnosti francouzských dějin LAFAYETTE (1961). Výraznou příležitost pak dostala v Cayattově dramatu MEČ A VÁHY (Le glaive et la balance, 1963). Umělecké ambice měl méně známý film DONNEZ-MOI DIX HOMMES DÉSESPÉRÉS (1963). V tomto titulu natočeném v koprodukci s Izraelem hrála Pascale Audret židovskou dívku Sarah, již nacisté nutili k prostituci. Film zabodoval na filmovém festivalu v Berlíně a pro Pascale Audret to pak znamenalo další herecké příležitosti v Německu.

Omezení dalších uměleckých aktivit Pascale Audret ve druhé polovině šedesátých let souvisí s jejím soukromým životem. Po rozvodu s prvním manželem Rogerem Coggiem se znovu provdala a jejím druhým manželem se v roce 1965 stal hudební producent Francis Dreyfus (1940-2010), rozvedli se v roce 1973. Jejich dcera Julie Dreyfus (*1966) je též herečkou (hrála například ve filmu KILL BILL); její narození a péče o rodinu způsobily odchod Pascale Audret ze světa divadla i filmu. Poslední větší roli hrála ve hře Kdo se bojí Virginie Wolfové na jevišti Théâtre de la Renaissance (1964), její manžel jako vlivný hudební producent stál koncem 60. let i za jejími pokusy o pěveckou kariéru.

Během sedmdesátých let točila Pascale Audret pro televizi, objevila se ale i v některých zajímavých filmech jako byl PŘELUD SVOBODY (Fantome de la liberté, 1973). Po dlouhých letech se dostala k poslední hlavní roli ve filmu ULICE DLOUHÉHO ČEKÁNÍ (Rue du pied de grue, 1979). Film však neměl úspěch a Philippe Noiret, s nímž zde vytvořila ústřední pár, ve svých pamětech vzpomíná, že šlo o nejhorší natáčení v jeho životě. Později dostala Pascale Audret již jen dvě nevelké role matek díky režisérce Magali Clément, naposledy hrála v komedii BOŽE, JAK JSOU ŽENY ZAMILOVANÉ (Dieu, que les femmes sont amoureuses..., 1994).

Pascale Audret zemřela v červenci 2000 ve věku 63 let; zahynula při tragické autonehodě v jižní Francii.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.