Chico Marx

Chico Marx

Osobnostcsfd.cz

Herec

22. března, 1887, New York City, New York, USA

11. října, 1961, Hollywood, Los Angeles, California, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1986

Classic Comedy Teams

Film - Dokumentární, Komedie


1975

Brother, Can You Spare a Dime?

Film - Dokumentární


1970

Mad, Mad, Mad Comedians, The

Film - Komedie, Animovaný


1957

The Story of Mankind

Film - Drama, Fantasy


1956

Showdown at Ulcer Gulch

Film - Komedie, Krátkometrážní, Animovaný


1955

Screen Snapshots: The Great Al Jolson

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1950

The College Bowl

Seriál - Komedie, Rodinný


1949

Šťastni v lásce

Film - Komedie, Loutkový, Muzikál


1946

Noc v Casablance

Film - Komedie


1941

Obchodní dům

Film - Komedie, Muzikál


1940

Jdi na Západ

Film - Komedie, Muzikál, Western

The Miracle of Sound

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1939

V cirkuse

Film - Komedie, Muzikál, Rodinný


1938

Room Service

Film - Komedie


1937

Kobylkáři

Film - Komedie


1936

Hollywood: The Second Step

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1935

Noc v opeře

Film - Komedie, Muzikál, Rodinný, Romantický


1934

Hollywood on Parade No. B-7

Film - Komedie, Krátkometrážní, Muzikál


1933

Kachní polévka

Film - Komedie, Muzikál

Hollywood on Parade No. A-9

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Hollywood on Parade No. B-5

Film - Dokumentární, Komedie, Krátkometrážní, Muzikál


1932

Koniny

Film - Komedie, Muzikál, Romantický

Hollywood on Parade No. A-5

Film - Dokumentární, Komedie, Krátkometrážní, Muzikál


1931

Opičárny

Film - Komedie

House That Shadows Built, The

Film - Dokumentární


1930

Lovci divoké zvěře

Film - Komedie


1929

Kokosové ořechy

Film - Komedie, Muzikál


1921

Humor Risk

Film - Komedie, Krátkometrážní


Host

1962

Hollywood: The Fabulous Era

Seriál - Dokumentární


1957

Tonight! America After Dark

Seriál - Publicistický, Talk-show


Archivní záběry

2004

On Your Marx, Get Set, Go!

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Remarks on Marx: A Night at the Opera

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


2003

Couples et duos de légende du cinéma : Les Marx Brothers et Leo McCarey

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1972

Hollywood: The Dream Factory

Film - Dokumentární, Historický


1965

Hollywood My Home Town

Film - Dokumentární


1964

The Big Parade of Comedy

Film - Dokumentární, Komedie


1963

Hollywood Without Make-Up

Film - Dokumentární


1952

Screen Snapshots: Memories of Famous Hollywood Comedians

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1940

Hollywood: Style Center of the World

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1939

From the Ends of the Earth

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1937

Screen Snapshots Series 17, No. 1

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Životopis

„Chicolini, kdy jste se narodil?“
„To si nepamatuju. Byl jsem ještě moc malý." (Kachní polévka)

Leonard Marx, známý pod pseudonymem Chico Marx, byl nejstarším potomkem Samuela „Frenchieho“ a Minnie Marxových. Ještě před ním se rodičům narodil syn Manfred, ale zemřel bohužel jen několik měsíců po narození. Především kvůli této tragické události se matka na Leonarda citově upnula. Nejvíce tím trpěl jeho mladší bratr Julius (Groucho). Marxovi měli nakonec pět synů – kromě Leonarda a Julia ještě Adolpha (Harpo), Miltona (Gummo) a Herberta (Zeppo). Rodina byla chudá, otec pracoval jako krejčí, ale nevydělával dostatek peněz. Matka Minnie tedy občas jezdila po divadlech se svým bratrem Alem Sheanem, známým varietním komikem.

„My jsme se nelíbali. Jen jsem jí něco šeptal do pusy.“

Ulice New Yorku – to byla ta největší Leonardova škola. Byl značně inteligentní, ale školní vyučování ho nebavilo. Rychle si osvojil umění švindlu a podvádění. Jako mladý žid vyrůstající v centru New Yorku se naučil imitovat přízvuky různých etnických skupin, aby mohl bez problémů přecházet z jednoho teritoria do druhého. Na scéně toho využil a mluvil angličtinou se silným italským akcentem. Své matematické nadání zužitkoval nejvíce v karetních hrách o peníze. Často ale prohrával a nebál se krást z pokladniček svých bratrů a zastavovat otcovy krejčovské střihy. Svou přezdívku Chico získal kvůli tomu, že neustále laškoval a flirtoval s mladými děvčaty („chicks“).

Jedna věc byla pro mládí všech bratrů společná. Matka Minnie, dcera kouzelníka a hudebníka, neoblomně nutila své syny do herecké kariéry. Leonardovi zakoupila z tvrdě nastřádaných peněz použitý klavír a platila mu dokonce i učitele. Leonard měl daleko k pilnému studentovi a cvičil jen minimálně. Navíc měl učit i svého mladšího bratra Adolpha – ten se ale od něj naučil jen dvě skladby. Groucho Marx jednou prozradil, že Chico nikdy předem nezkoušel písně, které hrál ve filmech. Jen si před natáčením namočil ruce do horké vody.

Bratři již několikrát vystoupili v několika hudebních číslech, když se k nim Chico přidal. Jejich společný komediální talent je vedl k tomu, že nakonec omezili zpěv a začali publikum bavit. Jejich první úspěšné představením neslo název „Fun in Hi Skule“ a od roku 1912 ho ve varieté opakovali mnohokrát. V této době se Chico oženil se svou první ženou Betty Carp. Roku 1918 se jim narodila dcera Maxine.

Poté, co se změnili na komediální skupinu jejich příjmy i prestiž vzrůstali. Po úspěchu v amerických kabaretech se vydali na turné po Anglii, kde několikrát hráli i pro šlechtu. Po návratu do rodné země ale udělali chybu. Znepřátelili se s vlivným mužem varietní společnosti a dveře do mnoha podniků zůstali zavřené. Chico snad poprvé v životě měl při karetní hře štěstí – získal během ní kontakt na jedno divadlo na Broadwayi. Zde působili několik let a uspěli s představeními „I'll Say She Is“ nebo „Kokosové ořechy“.

Roku 1929 natočili podle vlastní hry svůj první film KOKOSOVÉ OŘECHY (1929). Bohužel je v tomto roce čekaly i dvě smutné události. Nejprve zemřela matka Minnie, která svým synům do té doby pomáhala jako manažerka. Po její smrti se manažerem stal Chico. Dohodl se se studiem, že Marxovi budou dostávat určitý procentuální podíl z celkových zisků filmu. Byla to první smlouva tohoto druhu v Hollywoodu. Druhá velká rána přišla na konci října, kdy došlo ke krachu na burze na Wall Street. Bratři tak přišli o značnou část svého majetku.

„Hořčice mi bez masa nechutná.“ (Opičárny)

Marxovi pokračují v natáčení filmů i přes tyto neblahé události. Pro Paramount vytvořili snímky ANIMAL CRACKERS (1930), OPIČÁRNY (1931), HORSE FEATHERS (1931) a především velký hit KACHNÍ POLÉVKA (1933). Tento film vznikl pod vedením nového producenta Irvinga Thalberga, který z bratrů dokázal vymámit to nejlepší a udělal z nich tak opravdové hvězdy. Kontakt na něj získal Chico, kde jinde než u karet.

„Psst! Nevzbuďte ho. Trpí nespavostí a potřebuje se z toho vyspat.“ (Noc v opeře)

Společně s Thalbergem přešli bratři ke společnosti MGM. Jejich první filmy u této firmy opět nalézali velkou odezvu u publika. Nejprve přišla na plátna kin NOC V OPEŘE (1935), která satiricky komentovala svět operní hudby. Po ní přišli ještě oblíbenější KOBYLKÁŘI (1937). V době natáčení zemřel Irving Thalberg a lepšího producenta Marxovi už nikdy nenašli. Jejich filmy začali klesat na žebříčcích popularity. Po krátkém pobytu u RKO, kde vznikl snímek ROOM SERVICE (1938), se vrátili k MGM a vytvořili ještě tři filmy - V CIRKUSE (1939), JDI NA ZÁPAD (1940) a OBCHODNÍ DŮM (1941). Kvalita i oblíbenost u diváků stále klesaly, a proto se rozhodli opustit stříbrné plátno.

Během třicátých a čtyřicátých let se Chico věnoval kromě filmů i hudbě. Měl svůj vlastní orchestr, kde začínalo mnoho známých zpěváků té doby. Někdy také vystupoval společně s Grouchem v rozhlasových pořadech. Přestože si během kariéry vydělal mnoho peněz, vždy je rychle utratil díky své hráčské vášni. Částečně i kvůli tomu se s ním manželka Bety rozvedla.

Poslední dva filmy bratří Marxů NOC V CASABLANCE (1946) a ŠŤASTNI V LÁSCE (1950) vznikly především kvůli Chicovi a jeho dluhům. Když se ho jednou zeptali, kolik peněz prohrál, odpověděl: „Zeptejte se Harpa, kolik vydělal a získáte obnos, který jsem prohrál.“ I v posledních letech života stále vystupoval na různých jevištích.

Chico Marx zemřel 11.října 1961 po dlouhém boji se srdeční vadou. Na jeho pohřbu ho začal jeden z přítomných vychvalovat. Během své řeči vytvořil naprosto mylný obraz zesnulého. Harpo se naklonil ke své neteři Maxine a zašeptal: „Až zemřu, udělejte mi laskavost a najměte mima.“ Chico je pohřben na hřbitově v Glendale v Californii. Naproti němu leží jeho mladší bratr Gummo. V lednu 1977 byli Marxovi uvedeni do Filmové síně slávy.

Lucie "Fabienne" Roušová

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.