Adriana Caselotti

Adriana Caselotti

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1993

The Best of Disney Music: A Legacy in Song - Part I

Film - Dokumentární, Hudební, Rodinný


1990

Celebrating Walt Disney's 'Snow White and the Seven Dwarfs': The One That Started It All

Film - Dokumentární


1986

Jiminy Cricket's Christmas

Film - Rodinný, Fantasy, Animovaný


1939

Čaroděj ze země Oz

Film - Dobrodružný, Muzikál, Rodinný, Fantasy


1937

Sněhurka a sedm trpaslíků

Film - Muzikál, Rodinný, Romantický, Animovaný

The Bride Wore Red

Film - Komedie, Drama, Romantický


1935

Princezna inkognito

Film - Muzikál, Drama, Romantický


Host/ka

1981

A Gift of Music

Seriál - Hudební

Životopis

Andriana Caselotti se narodila 6. května 1916 ve Bridgeportu, v Connecticutu. Její otec Guido Caselotti, přistěhovalec z Udine, Itálie, byl učitelem hudby a vokální trenér. Její matka, Maria Orefice, byla zpěvačka v Královské opeře v Římě. Její starší sestra Louise zpívala operu a dávala hlasové lekce (např. Marii Callas). Když bylo Adrianě sedm let, odešli z Connecticutu do Itálie, zatímco její matka měla turné s operní společnosti. Adriana byla vzdělávána v italském klášteře San Getulio, nedaleko Říma. Když se po třech letech vrátili do Ameriky, do New Yorku, Adriana se znovu naučila anglicky a začala se učit zpěvu se svým otcem.

V roce 1935, po krátké kariéře jako sboristka v MGM, ji Walt Disney najal jako hlas Sněhurky. Na základě smlouvy s Disney se nemohla objevit v dalším filmu ani v jiných médiích, a to i ani po úspěchu Sněhurky a sedm trpaslíků. Jack Benny konkrétně požádal Disney o povolení, aby ji mohl používat do své rádiové show, ale bylo mu řečeno, "Je mi líto, ale její hlas nemůže být kdekoli použit. Nechci kazit iluzi Sněhurky ". Jediné další práce, které Caselotti získala po její premiéře byly malé role v MGM "Čaroděj ze země Oz" a ve filmu Franka Capry "Život je krásný". Caselotti udělala několik propagačních spotů pro Sněhurku a sedm trpaslíků.

22. listopadu roku 1972, byla hostem "The Julie Andrews show". Měla také hostující vystoupení v "The Mike Douglas show". Caselotti později napsala knihu Máte rádi zpěv?. Později v životě, prodávala autogramy a také se pokusila o operní kariéru (např. Rigoletto). Na počátku 90´ let, kdy byla zrekonstruovaná Sněhurčina Jeskyně v Disneylandu. Caselotti v 75 letech přezpívala "I´m Wishing" pro Sněhurčinu Studnu Přání, v roce 1994 byla jmenována Disney legendou.

Caselotti byla celkem čtyřikrát vdaná. Její první manžel byl Robert Mangold, kterého si vzala v roce 1945. Manželství skončilo rozvodem. Poté se setkala s Norvalem Mitchellem, kterého se vzala v roce 1952. Manželství vydrželo do roku 1972 kdy Norval zemřel. Stejný rok se vdala za pedikéra Dr. Josepha Dana Costigana, který později zemřel v roce 1982. Svého posledního manžela, Floriana St. Pierre, si vzala v roce 1989, ale později se rozvedli. 18. ledna 1997 Adriana Caselotti zemřela na rakovinu plic ve svém domě v Los Angeles ve věku 80 let.

Mag67

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.