Gorčin Stojanovič

Osobnostcsfd.cz

Režisér/ka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Režisér/ka

2019

Dug moru

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Drama


2009

Ono kao ljubav

Seriál - Komedie


2002

Lisice

Seriál - Komedie, Drama, Romantický


1998

Sršeň

Film - Drama


1995

Úkladná vražda

Film - Drama

Životopis

Narodil se v Sarajevu v roce 1966. Režii absolvoval na Vysoké škole múzických umění na univerzitě v Bělehradě. Režíroval řadu divadelních her v divadlech po celém území bývalé Jugoslávie. V roce 1995 se proslavil filmovým debutem  UBISTVO S PREDUMIŠLJAJEM  (Úkladná vražda), který zaznamenal úspěch jak u domácího publika, tak na několika festivalech v zahraničí  např. cena poroty na MFF v Soči,  2. místo na festivalu ve Valencii a další. Kromě toho se film dostal do programu více než dvaceti mezinárodních filmových festivalů. Úspěch filmu tkví určitě především v tom, že jednoduše, ale velmi trefně vystihuje náladu v srbské společnosti v době trhání Jugoslávie. Několik hlavních postav reprezentuje různé přístupy ke konfliktu, zlomová doba je navíc konfrontována s revolučními událostmi v Jugoslávii na konci druhé světové války, kdy se rodila ta Jugoslávie, která se právě začala drolit. Úkladná vražda, stejně jako druhý Stojanovičův film SRŠEŇ z roku 1998 je výsledkem spolupráce s Ljubišou Samardžičem, jehož společnost Cinema Design stála za oběma produkcemi.
Také ve filmu Sršeň je v popředí milostný příběh, ten je ale zasazen doprostřed aktuálních událostí, které v závěru devadesátých let otřásaly nejen zbytkem Jugoslávie (v té době již jen federace Srbska a Černé hory), ale i celým mezinárodním společenstvím, které trestuhodně tápalo při hledání receptu na zažehnání kosovské krize. Sršeň reprezentuje srbský pohled na dění v Kosovu, ale rozhodně není snímkem, který by se dal zařadit k miloševičovské propagandě. Stojanović se snaží o poctivé pojmenování problémů a jeho film lze chápat, jako volání o pomoc, které, jak dnes víme, nebylo vyslyšeno. Velmi symbolické nám dnes může připadat datum premiéry filmu -  24. 3. 1998, tedy přesně 13 měsíců před zahájením letecké kampaně NATO proti Srbsku a Černé hoře.
 Po roce 2000 se Gorčin Stojanovič věnoval mimo jiné práci pro televizi. Má na svém kontě režii mnoha epizod seriálů LISICE a ONO KAO LJUBAV.

Jiří "dzira" Fiala

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.