Zeppo Marx

Zeppo Marx

Osobnostcsfd.cz

Herec

25. února, 1901, New York City, New York, USA

30. listopadu, 1979, Palm Springs, California, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1986

Classic Comedy Teams

Film - Dokumentární, Komedie


1933

Kachní polévka

Film - Komedie, Muzikál

Hollywood on Parade No. B-5

Film - Dokumentární, Komedie, Krátkometrážní, Muzikál


1932

Koniny

Film - Komedie, Muzikál, Romantický


1931

Opičárny

Film - Komedie

House That Shadows Built, The

Film - Dokumentární


1930

Lovci divoké zvěře

Film - Komedie


1929

Kokosové ořechy

Film - Komedie, Muzikál


1925

A Kiss in the Dark

Film - Komedie


1921

Humor Risk

Film - Komedie, Krátkometrážní


Host

1957

Tonight! America After Dark

Seriál - Publicistický, Talk-show


Archivní záběry

2004

On Your Marx, Get Set, Go!

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


2003

Couples et duos de légende du cinéma : Les Marx Brothers et Leo McCarey

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1964

The Big Parade of Comedy

Film - Dokumentární, Komedie


1952

Screen Snapshots: Memories of Famous Hollywood Comedians

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1937

Screen Snapshots Series 17, No. 1

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Životopis

Herbert Marx, později známý pod jménem Zeppo Marx, se narodil jako šestý a zároveň poslední syn Samuelu „Frenchiemu“ a Minnie Marxovým. Jejich první potomek Manfred ale v dětství zemřel, a proto měli Marxovi synů pět. Rodiče neměli peněz nazbyt, otec pracoval jako krejčí, ale nebyl příliš zručný, a proto se raději staral o domov. Minnie jezdila po turné se svým bratrem Alem Sheanem, varietním komikem. Rozhodla se, že i její synové budou vystupovat na jevišti. Herbertovi bratři Leonard (Chico), Adolph (Harpo), Julius (Groucho) a Milton (Gummo) byli o několik let starší a vystupovali jako pěvecká skupina, ještě když byl Herbert malý. Po několika letech zanechali zpěvu a začali diváky bavit.

Během dospívání z Herberta vyrostl temperamentní muž sportovní postavy. Často se zapojoval do rvaček a jiných lumpáren. Pravidelně cvičil a byl v dobré kondici po celý život. V říjnu 1918 se Gummo rozhodl opustit skupinu a jít bojovat do Světové války. Herbert převzal jeho role poctivých a pohledných chlapíků. Existuje několik verzí historky o původu přezdívky Zeppo. Groucho tvrdil, že vznikla podle Zeppelinu, který byl sestrojen v době Herbertova narození. Druhý příběh říká, že ve varieté vystupoval Pan Zippo, který se Herbertovi velice podobal, a proto svému bratrovi začali ostatní také tak říkat. Později se ze Zippa stal Zeppo.

Bratři Marxovi uspěli na jevištích kabaretů své rodné země a během svého turné dokonce i v Anglii. Po svém návratu se ale pohádali s vlivným mužem varietní scény E. F. Albeem a nemohli už vystupovat tam, kde je diváci znali a milovali. Museli si tedy najít nové působiště a tím byla Broadway. V roce 1924 zde měla premiéru jejich nová hra „I'll Say She Is“, která běžela téměř dva roky. Další komedie „Kokosové ořechy“ se dočkala téměř čtyř set repríz. V roce 1927 se Zeppo oženil s herečkou Marion Benda.

S příchodem zvukového filmu se bratři vydali do Hollywoodu, aby zde natočili adaptaci své hry KOKOSOVÉ OŘECHY (1929). Byl to jeden z prvních zvukových snímků studia Paramount. Tento ohromný úspěch byl ale následován nepříjemnými událostmi. Matka Minnie je navždy opustila. Navíc téhož roku začala velká hospodářská krize a Marxovi přišli o téměř celý majetek. I přesto následovaly další filmy pro Paramount - ANIMAL CRACKERS (1930), OPIČÁRNY (1931), HORSE FEATHERS (1932). Poslední jmenovaný se stal jejich doposud největším hitem. Marxovi se objevili na obálce časopisu „Time“ a získali svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Roku 1933 zemřel jejich otec Samuel.

Satirická komedie KACHNÍ POLÉVKA (1933) je dodnes považována za jeden z nejdůležitějších snímků světové kinematografie. Je to jediné dílo bratří Marxů, které bylo zapsáno mezi sto nejlepších filmů všech dob. I přes úspěch všech prvních pěti filmu se Zeppo stále cítil být ve stínu svých bratrů. Nikdy nedostal šanci, po níž toužil - dostat vtipnou roli. Groucho vždycky říkal, že Zeppo byl ve skutečnosti tím nejzábavnějším z nich.

„Zeppo zanechal natáčení, protože se cítil jako páté kolo u vozu. Ve skutečnosti jsme ho potřebovali více, než si myslel.“ (Groucho Marx)

Před začátkem natáčení filmu NOC V OPEŘE (1935) se rozhodl Zeppo zanechat herecké kariéry. Nikdo z bratrů se nespokojil se Zeppovým náhradníkem v tomto filmu Allanem Jonesem. Ve všech následujících snímcích se objevila vždy role, která byla napsána pro nejmladšího bratra. Ten se ale na plátno už nikdy nevrátil. Podobně jako Gummo se stal velice úspěšným producentem. Později dal ale přednost své vášni pro stroje a začal pracovat jako mechanik. Podílel se mimo jiné na vývoji atomové bomby, která byla svržena na Hirošimu. Vynalezl ale také náramkové hodinky zaznamenávající puls kardiaků.

V padesátých letech se rozvedl s Marion, s níž měl dva syny. V roce 1959 si v Las Vegas vzal Barbaru Blakely. O třináct let později se jejich manželství rozpadlo, když se Barbara začala scházet se zpěvákem Frankem Sinatrou. V roce 1977 zemřeli Groucho a Gummo a Zeppo se tak stal posledním žijícím Marxem. Byl zatažen do bojů o Grouchovo dědictví, které pokračovaly ještě dlouho po jeho smrti. Zemřel 30. listopadu 1979 na rakovinu plic. Jeho popel byl rozprášen do vod Tichého oceánu.

Lucie "Fabienne" Roušová

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.