Michal Hejný

Michal Hejný

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1977

Žena za pultem

Seriál - Komedie, Rodinný


1974

Třicet případů majora Zemana

Seriál - Dobrodružný, Krimi, Drama, Akční


1972

V těžkých dnech

Film - Rodinný, Historický


1971

Dívka na koštěti

Film - Komedie, Pohádka

Životopis

Role Čendy Bujnocha byla pro mladého a talentovaného gay herce jedinou filmovou rolí, pro kterou ho do party lumpů vybral přímo pan režisér Václav Vorlíček.

Michal se narodil v rodině vědeckých pracovníků. Jeho otcem byl významný český botanik Slavomil Hejný, matkou rostlinná fyzioložka Liselotte Teltscherová. Po absolvování základní školy byl přijat na hudebně dramatické oddělení Státní konzervatoře v Praze, kde se setkal s řadou zajímavých lidí. Profesorkou herectví mu zde byla Jaroslava Adamová. Po ukončení druhého ročníku se společně s Janou Paulovou a Simonou Stašovou rozhodli přestoupit na DAMU. Vzhledem k zákazu filmování v prvních ročnících konzervatoře a DAMU jeho filmografie bohužel nečítá více položek.

Michal Hejný nebyl zřejmě vzorný typ studenta. Dle vzpomínek Vlastimila Zavřela, který v Dívce na koštěti ztvárnil Bohouše Adámka, měl dokonce podmínečné vyloučení z DAMU, pravděpodobně proto, že se kvůli své rebelantské povaze dostal do sporu s jednou z vyučujících, komunistkou Světlou Amortovou. Poté působil dvě sezony v Severomoravském divadle v Šumperku, kde byla jeho kolegyní m.j. herečka Jiřina Jelenská.

V létě 1978, když bylo Michalovi 23 let, vycestoval na devizový příslib do Itálie, kde měl řadu přátel a odkud se již nevrátil. Po krátkém pobytu v Římě odcestoval do USA, kam ho to již od školních let táhlo. Zde se dostal na slavnou hereckou školu Lee Strasberga (Lee Strasberg Theatre and Film Institute), ale studium nedokončil a vzdal se i své herecké kariéry. Podle jeho vlastních slov bylo pro něj herectví jen prostředkem, jak uniknout před komunistickým útlakem.

Po revoluci začal do Prahy a do Čech jezdit docela často, zpočátku zejména pracovně, jelikož se coby překladatel podílel na zrodu několika muzikálů "importovaných" z USA.

Ačkoliv ovládal šest řečí a byl skvělý muzikant, nepodařilo se mu prosadit ve vlastní kariéře. Zpíval dokonce před samotnou Barbrou Streisand její vlastní píseň z muzikálu Funny Girl, která mu stejně jako kdysi Jiřina Bohdalová, předpovídala skvělou budoucnost. Bohužel se tak nestalo. Michal v Americe nakazil virem HIV, načež se u něj rozvinula AIDS vyvolaná PML, na niž posléze téměř zcela osamocen zemřel.

jecmen2

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.