Igor Maslennikov

Igor Maslennikov

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Scenárista

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2003

Sněžnaja ljubov, ili Son v zimnjuju noč

Film - Drama


Režisér

2009

Bankrot

Film - Komedie, Drama


2002

Pisma k Elze

Film - Drama


2000

Vospominanija o Šerloke Cholmse

Seriál - Krimi

Čto skazal pokojnik

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Krimi


1995

Zimňaja višňa 3

Film - Romantický


1991

Tma

Film - Drama


1990

Zimňaja višňa 2

Film - Romantický


1989

Filipp Traum

Film - Dobrodružný, Mysteriózní, Fantasy

Khronika Satany mladshego

Film - Dobrodružný


1988

Prodlenije roda

Film - Drama


1986

Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: 20. století začíná

Film - Krimi, Mysteriózní


1985

Jako višně v zimě

Film - Romantický


1983

Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: Poklad z Agry

Film - Krimi, Mysteriózní


1982

Pikovaja dama

Film - Drama


1981

Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: Pes baskervillský

Film - Horor, Krimi, Mysteriózní


1980

Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: Král vyděračů

Film - Krimi, Mysteriózní

Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: Osudový zápas

Film - Krimi, Mysteriózní

Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: Lov na tygra

Film - Krimi, Mysteriózní

Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona

Film - Krimi, Mysteriózní


1979

Sherlock Holmes a doktor Watson: Seznámení

Film - Krimi

Sherlock Holmes a doktor Watson: Krvavý nápis

Film - Krimi


1978

Jaroslavna: Královna Francie

Film - Dobrodružný, Historický


1976

Sentimentální román

Film - Romantický


1974

Pod kamenným nebem

Film - Válečný, Drama


1972

Rallye Modrý průsmyk

Film - Drama


1969

Zavtra, tretěgo aprelja...

Film - Drama


Scenárista

2000

Vospominanija o Šerloke Cholmse

Seriál - Krimi

Životopis

Igor Fedorovič Maslennikov (Игорь Фёдорович Масленников) je známým ruským režisérem, jehož jméno je ve světě v obecném povědomí asi nejvíce spjato s televizní sérií DOBRODRUŽSTVÍ SHERLOCKA HOLMESE A DR. WATSONA, která je považována za jednu z nejlepších sérií vůbec. V současné době se ovšem ani neví, kdo vlastní autorská práva, které Lenfilm netransparantně prodal neznámo komu.

O tom, že pro Maslennikova nebylo natáčení Sherlocka Holmese jen nahodilou sešlostí, vypovídá především to, že se pečlivě věnoval co největší autentičnosti detailů a také to, že k většině dílů sám napsal scénáře. Tím ale jeho zájem o tento témat nepohasnul. Téměř po dvaceti letech, roku 2000, natočil další třináctidílnou seriálovou řadu - PAMĚTI SHERLOCKA HOLMESE (Воспоминания о Шерлоке Холмсе), opět s oblíbeným, a hned po Jeremy Brettovi nejzdařilejším holmesovským aktérem, Vasilijem Livanovem! Sám režisér o několik let později (2006) dokonce sepsal i ke svému 75. výročí autobiografickou knihu vzpomínek nazvanou v překladu "The Baker Street in Petrogradskaya."

Igor Maslennikov se narodil 26. října 1931 v ruském městě o něco větším než Praha - Нижний Новгород, které bylo v průběhu 20. století přejmenováno na Gorky (Го́рький), podle spisovatele Maxima Gorkého, zdejšího rodáka. Maslennikov, který podobou jakoby z oka vypadl polskému ex-presidentu Lech Wałęsovi, roku 1954 ukončil vzdělání v oboru žurnalistiky na Leningradské universitě. Byl zaměstnán pro leningradskou televizi, kde působil především jako redaktor. Tam si také zkusil práci kameramana a naučil se psát scénáře. V letech 1965-1967 prošel vyššími režisérskými kurzy pod Lenfilmem, kde se zanedlouho stal jedním z ředitelů tohoto filmového studia (Ленфильм).

Režisérským filmovým debutem byl roku 1967 film ze studentského prostředí SOUKROMÝ ŽIVOT VALENTINA KUZYAEVA. Následovalo několik různorodých režisérských počinů z nichž dva zaštítil svým scénářem. Ale teprve roku 1976 jeho snímek SENTIMENTÁLNÍ ROMÁN, na kterém se podílel nejen režisérsky, ale i scénářem, získal cenu na Berlínském filmovém festivalu. Následoval (1978) celovečerní historický film JAROSLAVNA, KRÁLOVNA FRANCIE. Rok na to opustil středověkou Francii a s veškerou pečlivostí se ponořil do prostředí viktoriánské Anglie, kde ztvárnil A.C.Doylovu legendu Sherlocka Holmese. Tento, v pořadí již osmý, režisérský tah mu zajistil další filmovou cenu a věhlas nejen na hlavní ruské televizní stanici, ale i daleko za hranicemi, tehdy ještě Sovětského svazu. Kromě Holmesovských sérií (včetně té nejnovější) se scénáristicky na filmu podílel už jen na svém posledním filmu z roku 2006 RUSKÉ PENÍZE (Русские деньги) podle předlohy A.N.Ostrovského.

Z dalších jeho snímků zaslouží pozornost především ZIMNÍ VIŠNĚ (Зимняя вишня). Tento melodramat z roku 1985 se stal jedním z nejúspěšnějších filmů toho času. O pět let později, po úspěchu tohoto filmu, následovalo pokračování ZIMNÍ VIŠNĚ 2 a za dalších pět vznikl i stejnojmenný mini-seriál.

Maslennikov se však nevěnoval jen romantickým tématům, v roce 1989 natočil dobrodružný film FILIP TRAUM podle nedokončeného románu Marka Twaina Tajemný cizinec. Film je znám také pod názvem KRONIKA MLADŠÍHO SATANA (Chronicles of Satan Jr.). Ve francouzské koprodukci natočil roku 1991, v projektu Ruské pověsti, středněmetrážní drama TMA (The Darkness) a desetidílný seriál (1998-1999) CO ŘEKL NEBOŽTÍK (Что сказал покойник).

Jeho celoživotní úsilí, které čítá téměř třicítku filmových titulů, bylo v minulých letech oceněno v roce 2001 Státní cenou Ruska a již roku 1988 se stal Lidovým umělcem SSSR.

Kolssteyn

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.