Betty Amann

Betty Amann

Osobnostcsfd.cz

Herečka

10. března, 1905, Pirmasens, Německá říše

3. srpna, 1990, Westport, Connecticut, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1943

Isle of Forgotten Sins

Film - Dobrodružný, Hudební, Drama, Romantický


1939

Nancy Drew... Reporter

Film - Mysteriózní, Drama


1938

In Old Mexico

Film - Western


1933

Die kleine Schwindlerin

Film

Strictly in Confidence

Film - Komedie

Schleppzug M 17

Film

Daughters of Today

Film - Drama, Romantický

Smaragdový náhrdelník

Film


1931

Co moře pohltí

Film - Komedie, Romantický

Das Lied der Nationen

Film

Strictly Business

Film - Komedie, Krimi

Perfect Lady, The

Film - Komedie


1930

Bílý ďábel

Film - Drama

Hans in allen Gassen

Film - Krimi, Drama

O alte Burschenherrlichkeit

Film - Komedie

Niebezpieczny romans

Film - Krimi, Drama, Romantický


1929

Asfalt

Film - Drama

Der Sträfling aus Stambul

Film

Trail of the Horse Thieves

Film - Western


1928

The Beach Club

Film - Komedie, Krátkometrážní

The Best Man

Film - Komedie, Krátkometrážní

Campus Vamp, The

Film - Komedie, Krátkometrážní

A Simple Sap

Film - Komedie, Krátkometrážní

Motorboat Mamas

Film - Komedie, Krátkometrážní

Hubby's Weekend Trip

Film - Komedie, Krátkometrážní


1926

Kick-Off, The

Film - Drama

Životopis

Betty Amann, vlastním jménem Philippine Amann. Rodačka z Pirmasensenu v západním Německu vyrůstala od roku 1908 v USA. Studovala malířství na umělecké akademii v New Yorku. Pro herectví se rozhodla v autobuse, když doprovázela přítelkyni ze zkoušky. Začala hrát divadlo v May Palace Theatre. V roce 1926 zahájila svou filmovou kariéru ve filmu THE KICK-OFF. V roce 1928 hrála farmářovu dceru v AMERICKÉM westernu THE TRAIL OF THE HORSE THIEVESSE. Oba filmy odehrála pod svým americkým uměleckým jménem Bee Amann. Ve stejném roce se znenadání objevila v Německu a natočila zde svůj první německý film DER STRÄFLING AUS STAMBUL.

V rozjezdu její německé kariéry ji významně napomohl producent Erich Pommer, který ji přejmenoval na Betty a režisér Joe May. Po roce získala hlavní ženskou roli ve filmu ASPHALT (ASFALT, 1929) po boku Gustava Fröhlicha. Zahrála si »femme fatale« Else Kramerovou. V DER WEIßE TEUFEL, 1929 si zahrála tanečnici Sairu. Jejím posledním němým filmem byl NIEBEZPIECZNY ROMANS z roku 1930, režiséra Michala Wászynskiho. S příchodem zvukového filmu natáčí s Hansem Albersem kriminálku HANS IN ALLEN GASSEN od Carla Froelicha. V roce 1931 odjela na pozvání A. Hitchcocka do Anglie. Ve filmu RICH AND STRANGE (CO MOŘE POHLTÍ, 1931) hrála "Princeznu". Jejím posledním filmem na německé půdě byl SCHLEPPZUG M 17. Film byl režijním debutem Heinricha Georgeho. (Otec herce Götzeho Georgeho, představitele Schimanského.)

Po vítězství nacistů v roce 1933 se dostala na index a neobdržela již žádné nabídky k filmování. Důvodem byl hereččin židovský původ. Následovala omezení v divadlech, v roce 1937 emigrovala zpět do USA. Zde pokračovala ve své kariéře do roku 1943, kdy natočila svůj poslední film ISLE OF FORGOTTEN SINS. Role Betty Amman byly rolemi osudových žen, které dokázaly muže ve své náruči zničit. Uta Berg-Ganschow o ní napsala: "Její oči ji činily atraktivní a byly zrcadlem jejich přání. Byla to hříšná zrcadla, která Vás nenechaly nahlédnout do svého nitra, jen upoutaly vaší pozornost. Muži byli ochotni splnit jakékoliv její přání. Vidíte přesně vykalkulované slzy, zmanipulované muže a vzadu houpající se oprátku." Herečka byla od rok 1938 provdána za právníka Davida B. Stillmana. V roce 1987 obdržela německou cenu Zlatý filmový pás za celoživotní dílo.

ČSFD.cz

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.