Maria Jacobini

Maria Jacobini

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1944

La donna della montagna

Film - Drama


1943

Tempesta sul golfo

Film


1942

Signorinette

Film - Komedie

Danza del fuoco, La

Film

La signorina

Film

Via delle cinque lune

Film - Drama, Romantický


1941

L'attore scomparso

Film


1940

Melodie eterne

Film - Drama

Cento lettere d'amore

Film


1939

Le educande di Saint-Cyr

Film


1937

Gli uomini non sono ingrati

Film - Komedie


1934

Paraninfo

Film


1931

La scala

Film - Drama

La stella del cinema

Film - Muzikál

Patatrac

Film - Komedie


1930

Perché no?

Film


1929

Živá mrtvola

Film - Drama

Maman Colibri

Film - Drama


1928

Villa Falconieri

Film

Ariane im Hoppegarten

Film

Der Fall des Staatsanwalts M...

Film - Krimi, Mysteriózní

Fünf bange Tage

Film

Unfug der Liebe

Film


1927

Bigamie

Film

Ulička ztracených

Film - Dobrodružný


1926

Beatrice Cenci

Film - Historický


1925

Die Puppenkönigin

Film - Komedie

Bastard, Der

Film - Dobrodružný

Der Film im Film

Film - Dokumentární


1924

Orient - Die Tochter der Wüste

Film

Steuerlos

Film


1923

Bohème - Künstlerliebe

Film


1922

Cainà - la figlia dell'isola

Film

L'incognita

Film


1921

Il richiamo

Film

Casa sotto la neve, La

Film

Amore rosso

Film


1920

La casa di vetro

Film


1918

Emigrata, L'

Film

Articolo IV, L'

Film

Addio giovinezza!

Film - Komedie

La fine di un vile

Film

Onestà del peccato, L'

Film

Via più lunga, La

Film


1915

Il focolare domestico

Film - Krátkometrážní

Tragico convegno

Film - Krátkometrážní


1914

L'esplosione del forte B.2

Film - Drama


1912

Pantera

Film - Krátkometrážní


1910

Lucrezia Borgia

Film


Hostka

1968

Seniorenklub

Seriál - Talk-show

Životopis

Herečka Maria Jacobini patřila k hvězdám němé éry italského filmu, uplatnila se ale i po nástupu zvuku a ve spolupráci se svým manželem byla také filmovou producentkou. Pocházela z dobře situované římské rodiny a od dětství toužila po divadle. Dětskou touhu proměnila ve skutečnost díky hereckým kurzům v Accademia di Arte Drammatica. Začala profesionální dráhu na jevišti, brzy se ale stala vytíženou filmovou herečkou. Poprvé stála před kamerou ve filmu BEATRICE CENCI (1910), pak natočila několik dalších krátkých snímků, k hlavním rolím se dostala po roce 1912, kdy začala pracovat pro turínskou filmovou společnost Savoia Film.

První hlavní roli hrála v JOHANCE Z ARKU (Giovanna d'Arco, 1913), následovaly další velké příležitosti, často točila s režisérem Nino Oxiliou (1889-1917), s nímž prožila i krátký milostný vztah. Později hrála v několika filmech režiséra Gennara Righelliho (1886-1949), který se za kamerou specializoval na adaptace divadelních her. Spolu s Righellim pak ve dvacátých letech odešla do Německa, což souviselo s krizí italské kinematografie a exodem řady dalších filmařů do zahraničí.

V Německu založila vlastní produkční společnost Maria Jacobini GmbH. Ve vlastní produkci a Righelliho režii pak hrála v německém filmu BOHEME (1923). V roce 1925 se potom za Gennara Righelliho provdala. Během druhé poloviny 20. let hrála velké role ve filmech dalších režisérů, a to nejen v Německu. Připomeňme alespoň Ocepovu adaptaci Tolstého předlohy ŽIVÁ MRTVOLA (Živoj trup, 1929) nebo francouzský film Juliena Duviviera MAMAN COLIBRI (1929), v této době se Maria Jacobini začala vracet k natáčení i do Itálie. Definitivní návrat do rodné země se konal počátkem třicátých let, kdy se Gennaro Righelli prosadil jako úspěšný tvůrce po nástupu zvuku.

Maria Jacobini se sice musela smířit s úbytkem velkých rolí, na rozdíl od mnoha jiných hvězd němé éry se jí nicméně přechod do zvukového filmu podařil. Zásluhu na tom měl pochopitelně její manžel, který jí poskytoval vedlejší party ve svých filmech. Točila ale i s jinými režiséry, například s Carmine Gallonem, v jehož životopisném snímku TŘI LÁSKY VERDIHO (Giuseppe Verdi, 1938) ztvárnila matku slavného skladatele. Matku dalšího slavného hudebníka pak hrála v Gallonově filmu VĚČNÉ MELODIE (Melodie eterne, 1940), kde přijala roli Anny Marie Mozartové. Dvakrát točila s režisérem Guido Brignonem, ze spolupráce s manželem uveďme historický film CHOVANKY ZE SAINT-CYR (Le educande di Saint-Cyr, 1940), v němž hrála císařovnu Josefínu.

Mezitím se začala věnovat i pedagogické činnosti, od roku 1937 byla profesorkou na filmové škole Centro Sperimentale di Cinematografica a mezi jejími žáky byla řada později slavných herců. I v posledních letech života byla ale nadále i vyhledávanou herečkou, přijala například účast v prvních filmech slavného režiséra Luigiho Zampy (ZEMŘEL HEREC - L'attore scomparso, 1941; SLEČINKY - Signorinette, 1942), znovu točila i se svým manželem a opět historický kostým na sebe oblékla ve filmu BOUŘE V ZÁLIVU (La tempesta sul golfo, 1943). Její filmografii uzavírá Castellaniho adaptace literární předlohy ŽENA Z HOR (La donna della montagno, 1944), v níž hrála starší sestru hlavního hrdiny.

Maria Jacobini zemřela v Římě 20. listopadu 1944 ve věku 52 let. Závěrem připomeňme ještě její mladší sestru; Diomira Jacobini (1899-1959) byla též filmovou herečkou, ve třicátých letech ale odešla do soukromí.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.