Tim Roth


(Timothy Simon Smith)Obrazok
    

Celkové hodnotenie

8.0/10 (1 hlas)

Herec, Režisér,  

Narodený: 14.5.1961

Miesto Narodenia: Londýn, Anglie, Velká Británie

Herecká Filmografie:

  1. Absinthe Drinkers, The (2015)
  2. Osem hrozných (2015)  
  3. Hardcore Henry (2015)
  4. Pán Dokonalý (2015)  
  5. Chronic (2015)  
  6. 600 míľ (2015)
  7. F2014 (2014)
  8. Fall from Grace, A (2014)
  9. Jesuit, The (2014)
  10. Selma (2014)
  11. October Gale (2014)
  12. Grace: Kňažná z Monaka (2014)  
  13. Láska v utajení (2013)  
  14. Smrteľné lži (2012)  
  15. Liability, The (2012)
  16. Broken (2012)
  17. These Amazing Shadows (2011)
  18. The 37th Annual People's Choice Awards (2011)
  19. Pete Smalls Is Dead (2010)
  20. Brostitute (2010)

Režijná Filmografie:

  1. Zona di guerra (1999)  
 

...více

Životopis

Jako syn novináře a malířky projevoval od dětství výtvarné nadání, proto ho matka zapsala na sochařskou školu. Nestačil ji však dostudovat, neboť účinkování ve školní inscenaci podle Stokerova hororu Dracula, v němž hrál titulní roli, změnilo jeho uměleckou orientaci na herectví. Kariéru začínal jako herec v divadelních souborech Glasgow Citizen´s Theatre, The Oval House a v londýnském divadle Royal Court získal průpravu zejména v shakespearovském repertoáru.

Ve filmu, kde spolupracuje většinou s umělecky vyhraněnými tvůrci, se nejprve uplatnil v úlohách psychopatů a agresivních mladíků, z nichž vyniká člen zlodějské bandy, ponižovaný svým šéfem (Michael Gambon), v satirickém podobenství KUCHAŘ, ZLODĚJ, JEHO ŽENA A JEJÍ MILENEC (1989). První velkou příležitost mu poskytl až Robert Altman, když mu svěřil titulní roli holandského malíře van Gogha ve svém metaforicky pojatém životopisném snímku VINCENT A THEO (1990).

V r. 1991 odešel do USA, kde měl zpočátku problémy s britským přízvukem a na rozdíl od svých generačních britských kolegů Garyho Oldmana a Daniela Day-Lewise se zde prosadil spíš v dílech nezávislých režisérů. Přičemž nejčastěji spolupracuje s Quentinem Tarantinem. Pod jeho vedením si zahrál pana Oranžového v provokativně brutálním gangsterském dramatu GAUNEŘI (1992), zloděje Pumpkina v kriminální černé komedii PULP FICTION: HISTORKY Z PODSVĚTÍ (1994), nebo poslíčka Teda v povídkové komedii ČTYŘI POKOJE (1995).

Cenou BAFTA 1995 a nominací na Oscara 1995 a Zlatý glóbus 1995 byl oceněn za vedlejší roli elegantního zákeřného Angličana Archibalda Cunninghama v romantickém historickém snímku o legendárním skotském zbojníkovi ROB ROY (1995). V r. 2001 se objevil zamaskován k nepoznání jako podlý šimpanzí generál v Burtonově remaku slavné PLANETY OPIC.

Jako režisér debutoval v r. 1999 britským dramatem o dělnické rodině, kde tichý a uzavřený patnáctiletý chlapec náhodně odhalí tajný vztah mezi svou starší sestrou a otcem, podle románu Alexandera Stuarta VÁLEČNÁ ZÓNA. Tim Roth byl oficiálním hostem MFF v Karlových Varech 1998, kde s režisérem Michaelem DiJiacomem uvedl film ZVÍŘÁTKA. Od r. 1993 je jeho manželkou Nikki Butlerová, s níž má syny Timothyho (nar. 1995) a Cormaca (nar. 1996).
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.