Anne-Marie Martin

Osobnostcsfd.cz

Herečka, Scenáristka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1986

Sledge Hammer, policajt s.r.o.

Seriál - Komedie, Akční


1984

Útěk robotů

Film - Sci-Fi, Thriller

Cesta do nebe

Seriál - Rodinný, Drama, Fantasy


1982

Mladí v partě

Seriál - Komedie


1981

Halloween II

Film - Horor, Thriller

The Boogens

Film - Horor

Savage Harvest

Film - Dobrodružný, Thriller


1980

Hra na vraha

Film - Horor, Thriller

Waikiki

Film - Krimi, Akční


1979

Buck Rogers in the 25th Century

Seriál - Dobrodružný, Sci-Fi, Akční

Doctors' Private Lives

Seriál - Drama

The Shape of Things to Come

Film - Sci-Fi


1978

Dr. Strange

Film - Fantasy

Deadman's Curve

Film - Drama

Doctors' Private Lives

Film - Drama


1977

Rafferty

Seriál - Drama


1975

Wonder Woman

Seriál - Dobrodružný, Sci-Fi, Fantasy, Akční


1972

V ulicích San Francisca

Seriál - Krimi, Drama, Akční


1965

Tak jde čas

Seriál - Drama


Scenáristka

1996

Twister

Film - Dobrodružný, Katastrofický, Thriller, Drama, Akční


Archivní záběry

2017

Tax Shelter Terrors

Film - Dokumentární

Životopis

Půvabná Kanaďanka Anne-Maria Martin se narodila jedenáctého prosince 1957 v Torontu jako Ediie Benton. Českým divákům bude její tvář povědomá především díky seriálu SLEDGE HAMMER.

Eddie započala svou hereckou kariéru na televizní obrazovce, aby se na ni po ne příliš vydařeném vstupu na stříbrné plátno vrátila a zakončila zde relativně krátkou kariéru. Objevila se v řadě seriálů, mezi které patří například nekonečný DAYS OF OUR LIVES, který je nechvalně známý i v České republice.

V roce 1980 si Eddie změnila jméno na umělecký pseudonym Anne-Maria Martin a zároveň se její tvář poprvé objevila na plátnech kin. Konkrétně se jednalo o první díl slasherové série PROM NIGHT s Jamie Lee Curtis v hlavní roli. S jednou z nejslavnějších hororových hereček 80. let se Anne sešla hned o rok později v další, tentokrát mnohem úspěšnější, slasherové sérii – HALLOWEEN.

Posledním významným filmem po snímku HALLOWEEN 2, ve kterém si Anne zahrála, bylo ambiciózní béčko RUNAWAY s Tomem Selleckem. Nejednalo se o vysloveně špatný film, jenže Runaway měl tu smůlu, že téhož roku vtrhl do kin Cameronův TERMINATOR. Diváci dali přednost oživené noční můře a svalům Arnolda Schwarzeneggera a z Runaway se stal propadák. Ono role prostitutky v baru, kterou si zde Anne zahrála, by asi neznamenala průlom ani v případě úspěchu. Přesto měl tento film dopad na osobní život krásné Kanaďanky. Režisérem snímku byl totiž příležitostný režisér a slavný spisovatel Michael Crichton. A jak už tomu tak bývá. Mezi herečkou a jejím režisérem přeskočila jiskra.

"Kapitáne, věřte mi! Nevěděla jsem, co jsem dělala!"

Poslední a zřejmě nejznámější rolí pro Anne byla policejní důstojnice Dori Doreau v kultovním seriálu SLEDGE HAMMER. Po boku Davida Rascheho Anne ukázala, že není jen půvabnou tvářičkou, ale že má i komediální vlohy a to i přesto, že v seriálu o šovinistickém a militantním poldovi spíše jen sekundovala Raschemu, který hrál titulní roli. Úspěšný seriál se natáčel tři roky, během kterých vznikly dvě řady. Anne se během natáčení stihla provdat za Crichtona v roce 1987, a když seriál o rok později skončil, tak už nic nestálo v cestě tomu, aby Anne mohla skončit s herectvím a stala se poprvé v životě matkou, když slavnému spisovateli porodila dceru Taylor Anne.

Manželství skončilo v roce 2002. Anne během rozvodového řízení získala majetek v celkové hodnotě 31 miliónů dolarů. Součástí rozvodového vyrovnání byl i jeden poník a sedmnáct koní, které si Anne s Michaelem pořídili po celém světě.

Zajímavosti: David Rasche o Anne prozradil, že skvěle líbá. Anne je uváděna jako spoluautor Crichtonovy knihy Twister, podle které je natočený slavný hit.

Vítek "Vitason" Ulrich

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.