Ludvík Aškenazy

Osobnostcsfd.cz

Herec, Scenárista

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1975

Pudels Kern, Des

Film


1973

Frühbesprechung

Seriál - Krimi


1972

Nasrin oder Die Kunst zu träumen

Film - Romantický


1971

Jakob von Gunten

Film - Drama


1970

Místo činu

Seriál - Krimi, Drama


Scenárista

2016

Brut

Film - Krátkometrážní, Drama, Historický


2002

Jak jsem se ztratil aneb Malá vánoční povídka

Film - Hudební, Komedie, Drama


2001

Pravdivý příběh Antonie Pařízkové, lehké holky s dobrým srdcem

Film - Drama

Jak jsem tě poznala

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1998

Putování za švestkovou vůní

Seriál - Rodinný, Animovaný


1972

Galgentoni

Film


1971

Biskuit

Film

Szerelem a ládában

Film - Komedie


1968

Rekviem za kouzelnou flétnu

Film - Hudební, Drama


1964

Vajíčko

Film - Krátkometrážní, Válečný, Drama


1963

Křik

Film - Drama


1962

Šlamastyka s Měsícem

Film - Loutkový, Animovaný

Malá noční povídka: Jak jsme si tě vymysleli

Film - Krátkometrážní


1961

Noční host

Film - Psychologický, Drama


1960

Wir warten auf's Christkind

Seriál - Loutkový, Rodinný, Fantasy

Ukradený měsíc

Film - Poetický


1959

Májové hvězdy

Film - Povídkový, Válečný


1958

Hry a sny

Film - Povídkový


1957

Tam na konečné

Film - Psychologický, Drama


1953

Můj přítel Fabián

Film - Psychologický, Drama

Životopis

Český spisovatel, novinář, dramatik a scenárista. Jeho manželkou byla dcera německého spisovatele Heinricha Manna, Leonie. Jeho syny jsou režisér Jindřich Mann a filmař Ludvík Mann.

Narodil se v česko-židovské rodině v Českém Těšíně. Otcovo zaměstnání přivedlo celou rodinu do Polska, Ludvík Aškenazy tak střední školu absolvoval v polské Stanislavi. Odmaturoval v roce 1939, kdy už město zabrala sovětská vojska. Následně studoval slovanskou filologii a všeobecné dějiny v polském Lvově. Studia však nedokončil - po přepadení SSSR Německem v roce 1941 ustoupil se sovětskou armádou do Kyjeva. Odtud byl evakuován do Kazachstánu, kde krátce učil na střední škole v Berčoguru dějepis. Roku 1942 vstoupil do československého vojenského praporu, vybudovaného v rámci Rudé armády Ludvíkem Svobodou, a bojoval s ním u Sokolova. Po absolvování důstojnické školy v roce 1943 byl přidělen jako styčný důstojník 1. československého armádního sboru v SSSR ke štábu 1. a 4. ukrajinského frontu, s armádním sborem se také v květnu 1945 vrátil do České republiky. Během války obdržel sovětská a česká vyznamenání za statečnost.

Po 2. sv. válce pracuje jako reportér a zahraničně politický komentátor v Československém rozhlase Praha v cizojazyčném vysílání, publikuje v kulturně zaměřených časopisech (Literární noviny,…). Jako zahraniční reportér hodně cestuje (např. Polsko, NDR, USA, Indie, Japonsko, Itálie). Působí také jako válečný zpravodaj v Izraeli. Koncem 50. let se stává spisovatelem z povolání: píše prózy i básně, reportáže, rozhlasové a divadelní hry -nejznámější je ovšem jeho literární tvorba pro děti (DĚTSKÉ ETUDY, PUTOVÁNÍ ZA ŠVESTKOVOU VŮNÍ,…). Jeho knihy pro děti vyšly v řadě překladů (Finsko, Izrael, Maďarsko, Jižní Afrika,…), rozhlasové hry byly uvedeny např. ve Velké Britanii, Kanadě a Skandinávii. Za hru BYLO TO NA VÁŠ ÚČET (1964) získal cenu italského rozhlasu a televize Prix Italia. Jeho literární tvorba posloužila jako námět k několika filmům – asi nejznámější je český tv. film PRAVDIVÝ PŘÍBĚH ANTONIE PAŘÍZKOVÉ, LEHKÉ HOLKY S DOBRÝM SRDCEM (1999, r. Jindřich Mann).

Je autorem scénářů k povídkovým filmům HRY A SNY (1958, r. Milan Vošmik, námět dodatečně zpracoval v povídce z knihy MILENCI Z BEDNY) a MÁJOVÉ HVĚZDY (1959, r. Stanislav Rostockij, podle vlastních povídek z knihy KVĚTNOVÉ HVĚZDY), dále k psychologickým dramatům MŮJ PŘÍTEL FABIÁN (1953, podle vlastní povídky DVA GÁBOŘI, r. Jiří Weiss), TAM NA KONEČNÉ (1957, r. Ján Kadár a Elmar Klos) a NOČNÍ HOST (1961, podle vlastní divadelní hry HOST, r. Otakar Vávra). Nejvýznamnějším scenáristickým počinem L. Aškenazyho je scénář k mezinárodně úspěšnému snímku KŘIK (1963, r. Jaromil Jireš). Jeho posledním realizovaným scénářem v České republice je scénář tv. filmu REKVIEM ZA KOUZELNOU FLÉTNU (1968, r. Václav Kašlík - původně určeno pro druhý Kašlíkův program pro Laternu magiku). V Národním filmovém archivu jsou uloženy tři Aškenazyho nerealizované scénáře: NA JEDNÉ LODI (1948, společně s Vladimírem Valentou – drama se odehrává v roce 1946 na české lodi plující do Hamburku), MY TŘI SE NEROZEJDEM (1958, společně s Arnoštem Lustigem, použity motivy Oldřicha Kautského, režírovat měl Vojtěch Jasný, drama tří přátel - židovského muže, české ženy a německého letce - za 2. sv. války) a RAJČE MATYLDA (1963, společně s Věrou Chytilovou a Jiřím Menzelem, předlohou byly dopisy, které V. Chytilové posílala kamarádka Helga Čočková, když byla vyloučena z DAMU těsně před absolutoriem - rok a půl pracovala v Pozemních stavbách v Ostravě a teprve poté jí bylo umožněno školu dokončit).

V roce 1968, po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, emigruje L. Aškenazy s rodinou do západoněmeckého Mnichova. Odtud se koncem 70. let stěhuje do severoitalského Bolzana, kde v roce 1986 po dlouhé nemoci umírá. I v zahraničí pokračuje ve své literární činnosti – píše však německy. V roce 1977 získává Cenu za dětskou literatutu (Deutscher Jugendliteraturpreis) za sbírku pohádek WO DIE FUECHSE BLOCKFLOETE SPIELEN . Podle jeho scénářů vzniká několik televizních filmů: středometrážní snímek DER KIOSK - EINE KOMÖDIE ZUM WEINEN (1970, podle vlastní rozhlasové hry DER KIOSK, režie Frank Guthke), GALGENTONI (1972, podle E. E. Kische, r. Michael Kehlmann), DES PUDELS KERN (1975, r. Vojtěch Jasný), středometrážní snímek WEIHNACHTSPOST FÜR JAKOB (1981) a film DER POLTERGEIST (1981), který režíroval syn L. Aškenazyho, Jindřich Mann, a samotný Aškenazy si v něm i zahrál. Jako herec účinkoval také v několika dalších nepříliš známých západoněmeckých televizních filmech.

O Ludvíku Aškenazym natočil v roce 2001 režisér Pavel Linhart dokumentární film SPOKOJENĚ VYPADAJÍCÍ PYKNIK – /pozn. pyknik je typ člověka zavalité postavy se silným sklonem k tloustnutí, neplést s občerstvením v přírodě/ název vychází z knihy ČERNÁ BEDÝNKA, kde spisovatel sám sebe charakterizuje:

„Jsem spokojeně vypadající pyknik. Trochu nedělní dítě, dělám skvělé omáčky. Jsou lidé, kteří si myslí, že dovedu užít. Říkají mi: Ty se máš! Nebo: Vy si žijete! Říkají mi Pitrýsek, Dětská etuda nebo Modré paraple.“

Juvelino "juvelinokivi" Kivi

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.