Markéta Zmožková-Zahradníková

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1988

Kalhoty od krejčího ze Lhoty

Film - Pohádka


1987

Proč?

Film - Sportovní, Drama

Záhada zlatého servisu

Film - Komedie


1985

Pohlaď kočce uši

Film - Hudební, Komedie

Do zubů a do srdíčka

Film - Komedie

Životopis

Markéta Zmožková, provdaná Zahradníková dnes již nepatří mezi herečky, které by byly známé širší veřejnosti. Není divu, mihla se jen ve čtyřech titulech mezi roky 1985 a 1988. Narodila se 5.3.1971 v Havířově do známé hudební rodiny skladatele, zpěváka a vydavatele Jiřího Zmožka, populárního především jako interpreta hitu Už mi lásko není dvacet let, ale také autora stovky písní jako například Meteor lásky, To musím zvládnout sám nebo Tam u nebeských bran. Její bratr Marcel se vydal v otcových šlépějích a je známý především účinkováním se skupinou Kroky, založením skupiny Bolero, nazpíváním několika písní postavy hrané Miroslavem Vladykou v pohádkách Co takhle svatba, princi? a Ať přiletí čáp, královno! nebo jako autor jedné z nejznámějších písní Jakuba Smolíka Prý chlapi nebrečí.

Sama od pěti chodila na hodiny klavíru a ve škole recitovala na různých akcích. Ve třinácti si ji vybral gottwaldovský režisér Josef Pinkava, jako představitelku jedné z členek pěveckého sboru do dětského příběhu POHLAĎ KOČCE UŠI (1985). Poté sehrála malou roličku v lyrické komedii Vladimíra Drhy DO ZUBŮ A DO SRDÍČKA (1985), přičemž divákům se vryla do paměti až úlohou Anči ve Smyczkově fiktivním dokumentu o agresivním chování fotbalových fanoušků PROČ? (1987), po které se na několik let stala ikonou mnoha sparťanských fanoušků, o kterých snímek vypráví.

Na televizní obrazovce se ještě představila v pohádce KALHOTY OD KREJČÍHO ZE LHOTY (1998), ale po neúspěšném pokusu o přijetí na hudebně-dramatické oddělení Státní konzervatoře v Praze vystudovala střední ekonomickou školu a ve filmu se již neobjevila. Po opuštění herectví pracovala nějaký čas na pozici produkční ve společnosti Jakubisko film a poté udělala kariéru v mediální agentuře Medea jako šéfka společností Médea Promotion a Médea Creativity.

Oldřich "Olík" Klusoň

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.