Dorothy Comingore

Dorothy Comingore

Osobnostcsfd.cz

Herečka

24. srpna, 1913, Los Angeles, California, USA

30. prosince, 1971, Stonington, Connecticut, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1952

The Doctor

Seriál - Drama

Rebound

Seriál - Mysteriózní, Drama


1951

Velká noc

Film - Film-Noir, Drama


1949

Fireside Theatre

Seriál - Drama

Any Number Can Play

Film - Drama


1944

The Hairy Ape

Film - Drama


1941

Občan Kane

Film - Mysteriózní, Drama


1940

Pioneers of the Frontier

Film - Western

Rockin' Thru the Rockies

Film - Komedie, Krátkometrážní, Western

Cafe Hostess

Film - Drama

Convicted Woman

Film - Krimi, Drama


1939

Pan Smith přichází

Film - Komedie, Drama

Golden Boy

Film - Drama, Romantický

Oily to Bed, Oily to Rise

Film - Komedie, Krátkometrážní

Scandal Sheet

Film - Krimi, Drama

Awful Goof, The

Film - Komedie, Krátkometrážní

Five Little Peppers and How They Grew

Film - Komedie

Outside These Walls

Film - Drama

Good Girls Go to Paris

Film - Komedie

Blondie Meets the Boss

Film - Hudební, Komedie

Coast Guard

Film - Drama, Romantický

North of the Yukon

Film - Western

Romance of the Redwoods

Film - Dobrodružný, Romantický


1938

Campus Cinderella

Film - Komedie, Krátkometrážní, Muzikál

Comet Over Broadway

Film - Drama, Romantický

Prison Train

Film - Krimi, Drama

Trade Winds

Film - Drama

Životopis

Dorothy se narodila jako Mary Louise Comingore. Její otec pracoval jako elektrikář a její sestra Lucille vedla noční klub v San Franciscu. Vystudovala univerzitu v Kalifornii, kde se věnovala studiu herectví, a proto hned po dokončení školy začala pro sebe vymýšlet herecká jména. Při svém prvním divadelním angažmá vystupovala pod jménem Kay Winters, další rok si jméno změnila na Linda Winters, které použila i ve svých prvních filmech. Nakonec se ale rozhodla pro jméno Dorothy Comingore, se kterým byla spokojená.

Dorothy objevil herec Charles Chaplin, když se byl podívat na jedné divadelní hře „Carmel“ v malém městečku. V minulosti jsme mohli zaznamenat, že se o nich dokonce mluvilo jako o milencích, nicméně Dorothy jakékoliv takové pomluvy odmítala a uváděla, že se jednalo jen o pracovní vztah.

V roce 1938 získala své první menší role ve filmech, dokud si jí nevšiml režisér Orson Welles, který jí nabídl roli druhé manželky Charlese Fostera Kanea ve filmu Občan Kane (1941). Kritici si její výkon ve filmu velmi chválili, hlavně díky emocím, které do své role dokázala vložit. Po takovém úspěchu po ní toužilo každé filmové studio, ale společnost RKO jakoukoliv nabídku odmítla. Krátce po premiéře filmu Dorothy onemocněla a byla odkázána několik týdnů na lůžko, kvůli tomu jí RKO odstavila.

Dorothy se začala věnovat i politice a tím si zničila svojí pověst. Vláda jí začala vyšetřovat kvůli možné komunistické propagandě. Veřejně vyzvala voliče, aby se nebáli a volily solidaritu svazů. Byla slovně napadána v novinách za to, že je tajně členkou komunistických shromáždění. Dorothy ale celou dobu tvrdila, že se jedná o práci jejího ex-manžela Richarda J. Collinse, se kterým se v té době soudila o opatrovnictví jejich dvou dětí.

Navzdory těmto obviněním se i nadále snažila hrát ve filmech. V roce 1944 si zahrála ve filmu The Hairy Ape po boku Williama Bendixe, Susan Hayward a Johna Lodera. Její poslední role byla ve filmu Velká noc v roce 1951, kde si zahrála po boku Johna Drew Barrymorea. Její kariéra skončila v roce 1951, jelikož byla zapsaná na černou listinu Hollywoodu a dostala zákaz hraní.

Ten samý rok byla vyzvaná, aby se objevila před House Non-American Activities Committee a promluvila o svém údajném komunistickém spojení, Dorothy nicméně odmítla vypovídat z ústavních důvodů. Při soudním sporu o opatrovnictví svých dětí jí její ex-manžel obvinil z alkoholismu, soudní spor prohrála a opatrovnictví získal její ex-manžel. V roce 1953 byla v západním Hollywoodu zatčena za prostituci, kterou ale všichni brali jako pomstu policie za nevypovídaní o jejím komunistickém spolčení.

Dorothy Comingore byla celkem čtyřikrát vdaná. Nejprve se provdala za Richarda Meltzere. Následně si v roce 1939 vzala scénáristu Richarda J. Collinse, se kterým měla dvě děti, dceru Judith a syna Michaela. Rozvedli se v roce 1946. Jejím třetím manželem byl scénárista Theodore Strauss, manželství trvalo od roku 1945 do roku 1952. Posledním manželem byl John Crowe, který byl po jejím boku až do její smrti v roce 1971. Dorothy zemřela 30. prosince 1971 na plicní onemocnění ve věku 58 let.

Tereza "Streeper" Filounková

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.