Domiziana Giordano

Domiziana Giordano

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2021

Corona Film Club

Film - Dokumentární


2003

Quaderno della spesa, Il

Film - Komedie, Mysteriózní, Romantický


2000

Canone inverso - milostný příběh

Film - Drama


1999

Mladý Indiana Jones: Démoni mámení

Film - Dobrodružný, Akční, Historický


1997

Finalmente soli

Film - Komedie, Romantický


1995

Famiglia Ricordi, La

Film - Hudební, Drama

Machinace

Film


1994

Interview s upírem

Film - Horor, Drama, Romantický, Fantasy

Mário a kouzelník

Film - Drama


1992

Mladý Indiana Jones

Seriál - Dobrodružný, Akční, Historický


1990

Nová vlna

Film - Drama


1989

Normality

Film - Komedie


1987

Strana la vita

Film - Drama


1985

Zina

Film - Drama


1984

Bakom jalusin

Film - Drama


1983

Nostalgie

Film - Poetický, Psychologický, Drama


1982

Moji přátelé II

Film - Komedie

Životopis

Domiziana Giordano se narodila 4.9.1959 v Římě. Tato 180cm vysoká žena vyrůstala v rodině umělců a architektů a zde si také vytvořila silné pouto a vztah k výtvarnému umění. Vystudovala architekturu, ale brzy se rozhodla věnovat se plně výtvarnému umění. Po ukončení studia na Akademii dramatických umění v Římě, se odstěhovala do New Yorku, kde navštěvovala Stella Adler Studios, studovala herectví a studovala rovněž režijní filmovou akademii v New Yorku.

Svoji kariéru u světa filmu začala jako asistentka režie na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Její herecký debut byl „velkým skokem“ do světa filmu, neboť se jednalo o roli zbožné dívky Noemi, po které toužil Rambaldo Melandri (ztvárněn Gastonem Moschinem) ve velice úspěšné komedii MOJI PŘÁTELÉ II (1982). Hned tento první snímek režírovaný Monicellim přivedl Domizianu do společnosti takových herců jako Ugo Tognazzi, Adolfo Celi či Philippe Noiret.

V roce 1983 jí Andrej Tarkovskij obsadil do koprodukčního dramatu NOSTALGIE, kde osobitě ztvárnila roli italské tlumočnice Eugenie, důvěrné přítelkyně ruského spisovatele. Tento film získal Velkou cenu poroty na filmovém festivalu v Cannes. Roku 1986 se objevuje jako Zina Trotská v dramatu ZINA o životě dcery Leona Trotského v období třicátých let v německém Berlíně. Na festivalu Fantasporto roku 1986 byla oceněna za tuto roli Ziny cenou „International Fantasy Film Award“ jako nejlepší herečka.

Jako schizofrenní pacientku Silvii jsme mohli Domizianu vidět v roce 1987 v dramatu STRANA LA VITA. Její ryšavé vlasy a tajemně vyhlížející tvář byly aspekty pro výběr role Madeleine roku 1994 v hororovém snímku INTERVIEW S UPÍREM, kde si zahrála s hollywoodskými velikány jako Brat Pitt či Tom Cruise. Neil Jordan si jí do této role, ale vybral zejména díky hereckému výkonu ve filmu NOSTALGIE. V roce 2003 si zahrála v romantické komedii z období devatenáctého století IL QUADERNO DELLA SPESA v roli Armidy.

Kromě herectví je především výtvarnicí, píše básně nebo také články o historii, které byly mimo jiné publikovány v prestižních italských literárních časopisech. Její fotografické práce byly nominovány na Rencontres Internationales de la Photographie de Arles v roce 2002. Domiziana rovněž spolupracuje s italským deníkem Il Sole 24 Ore. Roku 2006 se Domiziana účastnila čtvrtého vydání reality show L'ISOLA DEI FAMOSI, který byl vysílán televizní stanicí RAI 2.

Petr "Hennes" Hennebichler

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.