Renate Müller

Renate Müller

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1992

Stars der UFA

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1983

Die Spider Murphy Gang

Film - Komedie, Muzikál


1937

Togger

Film


1936

Allotria

Film - Komedie

Eskapade

Film - Komedie, Thriller, Romantický


1935

Liebesleute

Film - Drama

Milenky Ludvíka XIV.

Film - Drama, Historický


1934

Dvakrát svatba

Film - Komedie


1933

Viktor a Viktoria

Film - Hudební, Komedie

Valčíková válka

Film

Idylle au Caire

Film - Komedie

Sezona v Kahýře

Film - Komedie


1932

Wie sag' ich's meinem Mann?

Film

Mädchen zum Heiraten

Film

Marry Me

Film - Komedie, Muzikál, Romantický

Wenn die Liebe Mode macht

Film - Komedie


1931

Sunshine Susie

Film - Hudební, Komedie

Bouře ve sklenici vody

Film - Drama

Der kleine Seitensprung

Film - Komedie

Liebeslied

Film - Muzikál

Die Privatsekretärin

Film - Hudební, Komedie


1930

Liebe im Ring

Film - Sportovní, Romantický

Das Flötenkonzert von Sans-souci

Film - Historický

Miláček bohů

Film

Revolte im Erziehungshaus

Film

Syn bílých hor

Film - Mysteriózní, Romantický


1929

Drei machen ihr Glück

Film

Peter der Matrose

Film - Komedie


Archivní záběry

1963

Lieblinge unserer Eltern

Seriál - Dokumentární

Životopis

Během školní docházky v Mnichově navštěvovala hodiny zpěvu. Po přestěhování rodiny do Berlína roku 1924 studovala na herecké škole Maxe Reinhardta. Debutovala roku 1925 v thalském skalním divadle hrou EIN SOMMERNACHTSTRAUM. Poté byla angažována berlínským Lessingovým divadlem. Dále hrála na scéně divadla Barnowsky a ve Státním divadle.

V němém filmu účinkovala od roku 1928. S příchodem zvukového filmu vynikl i její zpěv. Osud je Renate Müller příznivě nakloněn a roku 1930 natáčí pět filmů. V DAS FLOETENKONZERT VON SANS-SOUCI, který byl pátým filmem její kariéry, obsadila hlavní roli Blanche von Lindeneck. Filmy MIT LIEBLING DER GOTTE, VIKTOR UND VIKTORIA, nebo ALOTRIA se její jméno stalo vývozní značkou Německa. Jí podaná píseň ICH BIN JA HEUTE SO GLUECKLICH z filmu DIE PRIVATSEKRAETERIN se stala šlágrem.

7. října 1937 zemřela v jedné z berlínských nemocnic poté, co se čtrnáct dní před tím vrhla z okna své vily v berlínském Dahlemu. Její smrt vedla k různým spekulacím. Jisté je, že o seznámení s herečkou měl zájem Adolf Hitler a prostředníka dělal tehdejší ministr propagandy Goebbels. Herečku zval opakovaně, ta ale neprojevila zájem. Od té doby byla její umělecká kariéra dušena. Na vrcholu popularity dostala v roce 1936 dvě hlavní role ve filmech ESKAPADE a ALLOTRIA. O rok později přijala nabídku do propagantistického TOGGER, ale pro její kariéru to bylo již pozdě. Byla v hledáčku Gestapa. Udržovala kontakt s v Paříži žijícím Georgem Deutschem. Deutsch pocházel z židovských, bankéřských kruhů. Této rodině se podařilo vyvést z Německa velkou část svého majetku a ležela tak nacistům v žaludku. Renate Müller navíc holdovala kokainu a alkoholu. Nejméně v jednom případě byla hospitalizována v nervovém sanatoriu, v jeho uzamčené části. Brala léky na epilepsii. Její nejlepší přítelkyně Sybille Schmitzová, která později taktéž spáchala sebevraždu nám přinesla zajímavé svědectví o hereččině pohřbu. (Manželem Sybilly Schmitzové byl v té době Harald G. Petersson, pozdější scénárista POKLADU NA STŘÍBRNÉM JEZEŘE). Pohřeb byl čistě rodinná záležitost, o kterou se postarali agenti Gestapa, kteří na obřad pustili pouze rodinné příslušníky a o průběhu obřadu pořizovali fotodokumentaci. Renate Müller byla pohřbena na berlínském hřbitově Lichterfelde.

Její slavná éra byla roku 1960 připomenuta životopisným snímkem LIEBLING DER GOETTER. Ztvárnila ji herečka Ruth Leuweriková, hvězda padesátých let.

ČSFD.cz

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.