Jean-Marc Bory

Jean-Marc Bory

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1995

Marie Nazaretská

Film - Drama

Le Combat des reines

Film - Drama


1993

L'Affaire Seznec

Film


1992

Confession du pasteur Burg, La

Film - Drama


1990

Monstre aimé

Film - Drama


1989

Popelka

Film - Pohádka, Fantasy

Condorcet

Seriál

A Tale of Two Cities

Seriál - Drama


1988

Bernadette

Film - Drama


1987

Eurocops

Seriál - Krimi, Thriller


1986

Claire

Film


1985

Šílená láska

Film - Drama, Romantický

Derborence

Film

Une vie comme je veux

Film

Meilleur de la vie, Le

Film


1982

L'Amour des femmes

Film

Invités, Les

Film


1981

Casta e pura

Film - Komedie


1980

Catherine de Heilbronn

Film - Drama

Vina doktora Leroye

Film - Psychologický, Drama

Légitime défense

Film


1979

Dernier regard de l'aigle, Le

Film


1978

Amore di Dostoevskij, Un

Seriál - Historický

Conte à regler

Film - Krátkometrážní


1977

Soudce zvaný šerif

Film - Krimi, Drama

Les Fougères bleues

Film

Héritiers, Les

Seriál - Drama


1976

Jamais plus toujours

Film


1974

Vyvolení

Film - Krimi, Drama

Madame Baptiste

Film


1973

Au rendez-vous de la mort joyeuse

Film - Horor, Drama


1971

Comptes à rebours

Film - Krimi, Drama


1970

Una prostituta al servizio del pubblico e in regola con le leggi dello stato

Film - Komedie, Drama


1968

Visionari, I

Film


1967

Cizinec

Film - Drama

Bien-aimée, La

Film - Drama

Les dossiers de l'écran

Seriál - Publicistický


1966

Trojitý kříž

Film - Dobrodružný, Thriller, Válečný, Akční

La roulette russe

Film


1965

Guêpe, La

Film


1964

Vol 272

Seriál - Dobrodružný

Enlèvement d'Antoine Bigut, L'

Film


1963

Rogopag

Film - Komedie, Povídkový, Drama

Dragées au poivre

Film - Komedie

Tentativo sentimentale, Un

Film - Drama

Zvířata

Film - Dokumentární

Portugalský víkend

Film - Drama


1962

Láska na polštáři

Film - Drama, Romantický

Roztomilý lhář

Film - Komedie

Maléfices

Film - Thriller


1960

Napoleon

Film - Drama, Historický

Carro armato dell'8 settembre, Il

Film

Loups dans la bergerie, Les

Film

Du côté de l'enfer

Film - Drama


1959

Lupi nell'abisso

Film - Válečný, Drama


1958

Milenci

Film - Drama, Romantický


1955

Le dossier noir

Film - Drama


Host

1976

La nuit des Césars

Seriál - Dokumentární

Životopis

Francouzský herec Jean-Marc Bory zaujal několika velkými postavami na stříbrném plátně v padesátých a šedesátých letech, později se musel spokojovat již jen s vedlejšími rolemi, od mládí až do závěru své umělecké dráhy se ale výrazně prosazoval v divadle. Pocházel ze Švýcarska a narodil se ve městě Noville, od dětství toužil po herectví, které také začal studovat a v devatenácti letech oznámil rodičům, že odchází do Paříže. Tady pokračoval ve studiu pod vedením významné divadelní herečky Blanche Derval a již jako dvacetiletý započal svou profesionální kariéru na jevišti Théâtre des Mathurins, první větší roli rytíře d′Aulnay hrál v Dumasově hře Věž nesleská v roce 1954.

Souběžně s prvními kroky na jevišti začal účinkovat i ve filmu a debutoval velkou rolí začínajícího soudce v Cayattově úspěšné kriminálce ČERNÝ SPIS (Dossier noir, 1955). Průlomovou záležitostí pro všechny zúčastněné byl film MILENCI (Les amants, 1958) režiséra Louise Malle. Tady Jean-Marc Bory vytvořil dvojici s hvězdnou Jeanne Moreau a prestižní ceny z festivalu v Benátkách uvedly jeho jméno do mezinárodního povědomí. Přitom k roli vášnivého mladého archeologa přišel náhodou, protože Malle chtěl původně angažovat J. L. Trintignanta, ten tehdy ale vykonával vojenskou službu. Malle si Boryho vyhlédl jako divák velmi úspěšné divadelní hry Romanoff a Julie od Petera Ustinova, která se v Théâtre Marigny koncem padesátých let dočkala více než 250 repríz.

Na úspěch MILENCŮ v Benátkách celkem logicky navazovala další nabídka k natáčení z Itálie a Bory pak hrál v italském válečném filmu VLCI V HLUBINÁCH (Lupi nell′abisso, 1959), pro změnu nominovaném na Zlatého medvěda v Berlíně. Ačkoliv v několika dalších filmech hrál i hlavní role, zmínku si zaslouží spíše vedlejší party v zajímavých filmech své doby jako ROZKOŠNÁ LHÁŘKA (Adorable menteuse, 1962) nebo PORTUGALSKÉ PRÁZDNINY (Les vacances portugaises, 1963), jako generál Soult se objevil také ve slavném životopisném filmu NAPOLEON (Austerlitz, 1960), po boku Brigitte Bardot a Roberta Hosseina doplnil trojici hlavních hrdinů ve filmu LÁSKA NA POLŠTÁŘI (Le repos du guerrier, 1962) slavného režiséra Rogera Vadima. Znovu točil také v Itálii a s Françoise Prévost vytvořil ústřední pár ve filmu CITOVÝ POKUS (Un tentativo sentimentale, 1963).

Během šedesátých let začal Jean-Marc Bory více hrát v divadle, vystupoval na různých pařížských scénách, objevil se i na legendárním festivalu v Avignonu, připomenout se sluší jeho participaci na několika Shakespearových hrách nebo jednu z hlavních rolí ve Strindbergově dramatu Tanec smrti, které uvedlo v roce 1969 Théâtre National de Populaire. Objevil se i v dalších zásadních dílech autorů světové moderny jako byli Bertolt Brecht (Matka Kuráž a její děti) nebo Harold Pinter (Staré časy). Ve filmu hrál sice méně častěji, ale znovu se představil v několika mezinárodních projektech, například ve válečném filmu Terence Younga TROJITÝ KŘÍŽ (Tripple Cross, 1966) nebo v Buñuelově filmu SCHŮZKA S VESELOU SMRTÍ (Au rendez-vous de la mort joyeuse, 1973). Znovu se setkal před kamerou také s Jeanne Moreau, jejich další společný film VYVOLENÍ (La race des seigneurs, 1974) byl ale především sólovým vystoupením Alaina Delona.

Kromě divadla a filmu začal točit také v televizi, seriály a televizní filmy začaly v jeho práci před kamerou převažovat koncem sedmdesátých let. Z jeho dalších, tentokrát již menších filmových rolí připomeňme kriminálku SOUDCE ZVANÝ ŠERIF (Le juge Fayard dit le shérif, 1977) nebo dramatický příběh ŠÍLENÁ LÁSKA (L′amour braque, 1985). V této době byl ale více vytížen divadlem, kromě Paříže a další účasti na festivalu v Avignonu často hrál ve velkých francouzských městech, například ve Lyonu, Remeši nebo Nice. V 90. letech nejčastěji účinkoval v Théâtre National ve Štrasburku, v Avignonu se objevil například v Kafkově Procesu. V roce 1993 získal Cenu Svazu kritiky za svou kreaci v Pagnolově hře Obchod se slávou.

Své aktivity před kamerou i na jevišti ukončil Jean-Marc Bory prakticky současně v závěru devadesátých let. Poslední filmovou příležitost dostal jako Pilát Pontský v Delannoyově biblickém příběhu MARIE NAZARETSKÁ (Marie de Nazareth, 1995), jako divadelní herec se naposledy představil ve hře Oidipus tyran v roce 1998, opět v Avignonu.

Poslední léta života trávil Jean-Marc Bory v soukromí na ostrově Belle-Ille-en-Mer u pobřeží Bretaně. Zemřel 31. března 2001 následkem infarktu, který jej zasáhl při sečení trávníku.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.