Ira von Fürstenberg

Ira von Fürstenberg

Osobnostcsfd.cz

Herečka

17. dubna, 1940, Řím, Lazio, Itálie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1982

Zemřeš krásnější než já

Film - Komedie


1979

Desejo Selvagem

Film - Dobrodružný


1978

O Amante de Minha Mulher

Film - Komedie

Réquiem por un empleado

Film - Komedie


1976

Cuando los maridos se iban a la guerra

Film - Komedie


1975

Baroni, I

Film - Komedie


1974

Processo per direttissima

Film - Krimi, Drama


1973

Amigos, Los

Film - Western


1972

Na Idade do Lobo

Seriál


1971

Smolný den pro Skopce

Film - Mysteriózní, Thriller

Belve, Le

Film - Komedie

No desearás la mujer del vecino

Film - Komedie

Un prêtre a marier

Film - Komedie

Žhavé noci Dona Giovanniho

Film - Komedie


1970

Ostrov děsu

Film - Mysteriózní, Thriller

Hello-Goodbye

Film - Komedie

Nel giorno del signore

Film - Drama

No desearás al vecino del quinto

Film - Komedie

Prima notte del Dottor Danieli, industriale col complesso del... giocattolo, La

Film - Komedie


1969

Bitva u El Alameinu

Film - Dobrodružný, Válečný, Drama, Akční

Nebeská vila

Film - Komedie

Geminus

Seriál - Mysteriózní

Playgirl 70

Film - Komedie


1968

Rozmar po italsku

Film - Komedie, Povídkový

Negresco - Eine tödliche Affäre

Film - Krimi, Thriller, Drama, Romantický

A qualsiasi prezzo

Film - Thriller


1967

Matchless

Film - Komedie, Sci-Fi

J'ai tué Raspoutine

Film - Drama

Geheimnisse in goldenen Nylons

Film - Drama


Hostka

1984

Àngel Casas Show

Seriál - Hudební, Talk-show

Životopis

Princezna Ira von Fürstenberg, celým jménem Virginia Carolina Theresa princezna von und zu Fürstenberg, pochází z jednoho z nejslavnějších aristokratických rodů německého původu. Historicky má vazby i na české země, její předkové u nás vlastnili hrad Křivoklát nebo zámek Lány, přes bližší či vzdálené příbuzné je spjatá s řadou českých šlechtických rodin, mimo jiné je sestřenicí bývalého českého ministra zahraničí, Karla Schwarzenberga. Ira je dcerou prince Tassila von Fürstenberg (1903-1989) a Claire Agnelli (*1920), bohaté dědičky firmy FIAT, což také vysvětluje Irino rodiště – narodila se v Římě a vyrůstala v Itálii.

Pod vlivem rodinných tradic se již v patnácti letech provdala a jejím manželem se stal příslušník dalšího slavného německého rodu, princ Alfonso zu Hohenlohe-Langenburg (1924-2003). Také on byl ve spojení s Čechami, jeho otec, princ Max zu Hohenlohe, nechvalně proslul tím, že hostil na svém zámku v Červeném Hrádku Konrada Henleina. Z jejich vztahu se narodily dva synové, ale manželství, založené na rozumovém požadavku dynastického spojení dvou slavných jmen, nemohlo mít dlouhého trvání. Ira se s Alfonsem rozvedla v roce 1960 jako dvacetiletá a nedlouho poté se v USA znovu provdala a jejím druhým manželem se v roce 1961 stal brazilský průmyslník Francisco Pignatari (1916-1977). Ani toto manželství netrvalo dlouho a rozpadlo se v roce 1964.

Ira se pak vrátila do Evropy a vzápětí zahájila svou filmovou kariéru. Zásluhu na tom měl italský producent Dino Di Laurentiis, který měl zvláštní zálibu obsazovat do filmů ženy s modrou krví a slavnými jmény. Ira po svém návratu do Evropy tápala v dalším životním směřování a nabídka od filmu ji oslovila. Absolvovala téměř rok hereckého školení v Paříži a Římě, načež na filmovém plátně debutovala rolí princezny Jusupovové ve francouzském historickém dramatu ZABIL JSEM RASPUTINA (J'ai toué Raspoutine, 1967; režíroval Robert Hossein, u nás známý jako hrabě Peyrac z Angeliky). V hlavní roli Arabelly pak hrála v koprodukčním filmu italského režiséra Alberta Lattuady MATCHLESS (1967). Další velkou roli pak ztvárnila opět v koprodukčním snímku, šlo o drama s německým názvem GEHEIMNISSE IN GOLDENEN NYLONS (1967).

Koncem 60. let popularita Iry von Fürstenberg kulminovala, přišla další hlavní role v německé kriminálce NEGRESCO****-EINE TÖDLICHE AFFÄRE (1968), po boku Klause Kinského se objevila v italském thrilleru A QUALSIASI PREZZO (1968), menší rolí se pak uvedla v italském válečném filmu BITVA U EL-ALAMEJNU (La battaglia di El Alamejn, 1969). Ještě v první polovině 70. let vytvořila větší či menší role v italských filmech různých žánrů, pak ale začala svou práci pro film omezovat a naposledy se objevila jako manželka senátora ve francouzské komedii PLUS BEAU, QUE MOI, TU MEURS (1982).

Ira von Fürstenberg jako herečka užívala upravené jméno Ira Furstenberg, případně Ira de Furstenberg. Z dnešního pohledu je nutno přiznat, že nebyla nijak výraznou herečkou a hrála navíc ve filmech spíše průměrných. Nicméně slavné aristokratické jméno, nevšední půvab a v neposlední řadě také skandální soukromý život přinášely především na přelomu 60. a 70. let její tvář na titulní stránky novin a časopisů. Natočila 28 filmů, a přestože se dnes jedná o víceméně zapomenuté záležitosti, místo mezi hvězdami konce dekády šedesátých let jí určitě náleží.

V pozdějších letech se Ira věnovala práci jako manažerka public relations italského módního návrháře Valentina Garavania, po smrti Grace Kelly se také objevovala po boku monackého knížete Alberta. V poslední době se její jméno připomnělo v roce 2005 ohledně soudu vedeného proti ní kvůli daňovým únikům, znovu pak v roce 2006, kdy její syn, princ Christoph zu Hohenlohe (1956-2006), zemřel za nevyjasněných okolností v Thajsku.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.