Bella Darvi

Bella Darvi

Osobnostcsfd.cz

Herečka

23. října, 1928, Sosnowiec, Polsko

11. září, 1971, Monte Carlo, Monako

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1971

Petites filles modèles, Les

Film - Komedie, Drama


1969

Takový hodný člověk

Film - Komedie


1961

The Dick Powell Show

Seriál - Komedie, Drama

L'Urlo dei Bolidi

Film - Drama


1960

Il rossetto

Film - Krimi, Drama

Donna di ghiaccio, La

Film - Komedie

Pain des Jules, Les

Film - Komedie


1959

Énigme aux Folies Bergère

Film


1958

Zdraví vás Gorila

Film - Krimi, Thriller, Drama, Akční

Rafles sur la ville

Film - Krimi

Pia de' Tolomei

Film - Drama


1956

Je reviendrai à Kandara

Film

Conflict

Seriál


1955

Závodníci

Film - Drama

Je suis un sentimental

Film - Krimi, Thriller


1954

Egypťan Sinuhet

Film - Drama, Historický

Hell and High Water

Film - Dobrodružný, Sci-Fi, Thriller, Drama, Akční

Životopis

Mezinárodní hvězda s životem plným skandálů, dnes již však jen jedna z mnoha zapomenutých krásek evropského filmu padesátých let, která byla známá pod pseudonymem Bella Darvi. Narodila se do početné živnostnické rodiny židovského původu ve městě Sosnowiec nedaleko od českých hranic, její původní jméno znělo Bayla Weiger. Během druhé světové války celá rodina prošla martyriem koncentračních táborů (kde zahynul její nejstarší bratr Robert), sama Bayla byla propuštěna v roce 1943.

Po válce se Bayla Weiger provdala za obchodníka Albana Cavalcade a počátkem padesátých let s ním žila v Monaku. Tady si jí povšimla manželka amerického filmového producenta Darryla Zanucka (1902-1979). Bayla se v roce 1952 rozvedla s Albanem Cavalcade a stala se životní partnerkou Darryla Zanucka. Když s ním v roce 1953 podepsala smlouvu na natáčení filmů, přijala pseudonym Bella Darvi vycházející z počátečních písmen křestních jmen Zanucka a jeho manželky, čímž sice dala najevo vděčnost lidem, kteří stáli u počátku její filmové kariéry, nutno ovšem dodat, že Zanuck se s manželkou Virginií právě kvůli Belle rozešel.

Po příchodu do Hollywoodu natočila filmy EGYPŤAN (The Egyptian, 1954) a HELL AND HIGH WATER (1954), o rok později hrála ve filmu ZÁVODNÍCI (The Racers, 1955). Bella Darvi byla krásná, všechny tři filmy ale nelítostně prokázaly její malé herecké schopnosti, na škodu byl i její cizí přízvuk. Přesto byla za první dva jmenované snímky nominována na Zlatý glóbus pro nejlepší herečku. Po neúspěšném startu v Americe a skandálním rozchodu se Zanuckem se Bella Darvi vrátila do Evropy.

Ve Francii natočila několik filmů, hvězdné herecké obsazení doplnila například v kriminálkách ZÁTAH NAD MĚSTEM (Rafles sur la ville, 1958) nebo ZDRAVÍ VÁS GORILLA (Le Gorille vous salue bien, 1958), točila také v Itálii, ale její kariéra začala brzy upadat. Bella Darvi v té době proslula především řadou krátkých vztahů s bohatými muži, médiím neunikla ani její vášeň pro hazardní hry a holdování alkoholu. Druhé manželství s Claude Rouasem, číšníkem v Las Vegas, mělo jen velmi krátké trvání (1960-1961). Rozmařilý styl života vedl k vysokým dluhům, které ovšem ještě počátkem sedmdesátých let platil Darryl Zanuck.

V září 1971 spáchala Bella Darvi sebevraždu, otrávila se plynem. Bylo jí 42 let. K zoufalému kroku ji přiměl neuspořádaný soukromý život a nebyl to první pokus o sebevraždu. O tom, že v té době o ni již prakticky nikdo neměl zájem, svědčí fakt, že její mrtvé tělo bylo objeveno až po týdnu.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.