Silvia Monfort

Silvia Monfort

Osobnostcsfd.cz

Herečka

7. června, 1923, Paříž, Île de France, Francie

30. března, 1991, Paříž, Île de France, Francie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1988

P.O.V.

Seriál - Dokumentární


1986

Bajazet

Film


1982

Emmenez-moi au théâtre: Phèdre

Film

Rêve d'Icare, Le

Film


1981

Conversations dans le Loir-et-Cher

Film

Électre

Film - Drama


1979

Maréchale d'Ancre, La

Film


1978

Nuova colonia, La

Film


1975

Pourquoi la robe d'Anna ne veut pas redescendre

Film

Jean Marais, artisan du rêve

Film - Krátkometrážní


1967

Guerre de Troie n'aura pas lieu, La

Film


1965

Le roi Lear

Film - Drama


1964

La Nuit de feu

Film


1963

Machine infernale, La

Film

L'Itinéraire marin

Film


1962

Mandrin

Film - Dobrodružný


1961

Okno dokořán

Film


1960

Francouzka a láska

Film - Komedie, Povídkový


1959

Du rififi chez les femmes

Film - Krimi, Drama

Gala de l'union

Seriál


1958

Bídníci

Film - Drama


1957

Případ doktora Laurenta

Film - Drama


1956

Ce soir les jupons volent

Film


1955

La Pointe Courte

Film - Drama

Uprchlíci

Film - Válečný, Drama


1948

Secret de Mayerling, Le

Film - Drama


1947

Grande Maguet, La

Film - Drama


1943

Andělé hříchu

Film - Drama


Hostka

1975

Midi-Première

Seriál - Talk-show


Archivní záběry

2016

Un Français nommé Gabin

Film - Dokumentární

Životopis

Francouzská herečka a divadelní režisérka Silvia Monfort (někdy uváděná jako Sylvia) měla umění v genech, jejím otcem byl sochař Charles Favre-Bertin. Matku ztratila velmi brzy a otec ji poslal na internátní školu. O její další budoucnosti měl jinou představu, ale Silvia projevila touhu po herectví a absolvovala kurzy u Jeana Valcourta a Jeana Hervé. Na počátku druhé světové války se seznámila s Mauricem Clavelem, pozdějším scénáristou, v době války ale hlavně účastníkem odboje. Po jeho boku se Silvia zúčastnila osvobozovacích bojů v Chartres a také zde přivítala generála Charlese de Gaulla. Tyto aktivity jí vynesly ocenění Válečným křížem, vyznamenána byla také americkou armádou a v roce 1946 se za Maurice Clavela provdala.

Hned po válce se Silvia výrazným způsobem uplatnila na divadelních prknech, hrála nejen ve Francii, ale pohostinsky také v zahraničí. Excelovala i na divadelním festivalu v Avignonu a koncem čtyřicátých let již patřila k nejvýznamnějším francouzským divadelním herečkám. Do této doby také spadá její milostný vztah s italským výtvarníkem a scénografem Leonorem Finim, který na památku jejich sblížení namaloval hereččin umělecký portrét.

Do čtyřicátých let vstoupila Silvia Monfort také jako filmová herečka. Ještě za války se objevila v režijním debutu Roberta Bressona ANDĚLÉ HŘÍCHU (Les anges du péché, 1943). Po válce si zahrála po boku Jeana Maraise v Cocteauově filmu DVOJHLAVÝ OREL (Les aigles a deux tetes, 1948), jako arcivévodkyně Štěpánka se pak objevila v historickém dramatu TAJEMSTVÍ MAYERLINGU (Le secret de Mayerling, 1948), opět s Jeanem Maraisem. Spolu s Philippem Noiretem ztvárnila hlavní roli ve filmu režisérky Agnes Varda LA POINTE COURTE (1954), který bývá považován za předzvěst francouzské nové vlny.

I v následujících letech se Silvia Monfort angažovala ve filmu, i když s časovými odstupy, za zmínku stojí její úzká spolupráce s režisérem Jeanem-Paulem Le Chanois. V šedesátých letech se ale herečka soustředila především na práci v divadle, společně s Jeanem Danetem se podílela na aktivitách divadelního souboru Tréteaux de France, který uváděl střídavě moderní i klasický repertoár. Na dramaturgii divadla se Monfort podílela i jako autorka, dodnes jsou legendární její letmo psané poznámky zaznamenané na jídelních lístcích v restauracích nebo na zadních stranách divadelních programů.

Přes své angažmá v divadle se Silvia Monfort nevyhýbala ani dalšímu natáčení, nicméně svůj poslední film, L'ITINÉRAIRE MARIN (1963), pořídila v první polovině šedesátých let, nadále točila jen pro televizi, která zaznamenala i její divadelní výstupy. Její doménou zůstávalo divadelní herectví, v rámci Tréteaux de France interpretovala řadu her klasických francouzských autorů (Racine, Corneille), s mimořádným úspěchem se ale zhostila i moderních rolí po boku hereckých legend jako Alain Delon nebo Romy Schneider. Mezi její nejvýznamnější divadelní vystoupení patřila interpretace Racinovy hry Phédre, v sedmdesátých letech pak založila vlastní divadlo Carré Thorigny.

Po několika předchozích vztazích žila Silvia Montfort od počátku šedesátých let se sportovním instruktorem Pierrem Grunebergem. Jejich dlouholetý vztah byl až v roce 1990 zpečetěn sňatkem, necelý rok poté ale Silvia Monfort zemřela (30. března 1991 ve věku 67 let). Gruneberg pak na její počest založil cenu pro divadelní herce Prix Silvia Monfort, která se uděluje jednou za dva roky. Hereckou dráhu Silvie Monfort provázela i různá ocenění, při příležitosti padesátých narozenin byla dekorována Řádem Čestné legie (1973), o deset let později pak získala od ministerstva kultury Řád umění a literatury (1983).

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.