Irène Tunc

Irène Tunc

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1971

Dvě Angličanky a kontinent

Film - Drama


1968

Šamáda

Film - Drama, Romantický

Miluji tě, miluji tě

Film - Sci-Fi, Drama


1967

Dobrodruzi

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický

Žít a užít

Film - Drama

Mise à sac

Film - Krimi, Drama


1966

Zahradník z Argenteuil

Film - Komedie, Krimi


1965

Frédéric le gardian

Seriál - Dobrodružný

Mon royaume pour un lapin

Film


1963

Dragées au poivre

Film - Komedie


1961

Kněz Léon Morin

Film - Drama, Romantický


1960

Genitori in Blue-Jeans, I

Film - Komedie

Noi siamo due evasi

Film - Komedie

Signore, Le

Film

Contessa azzurra, La

Film - Drama

Cavalcata selvaggia

Film

Il conquistatore d'Oriente

Film - Dobrodružný, Drama, Akční


1959

Káťa

Film - Drama

Il cavaliere del castello maledetto

Film - Dobrodružný


1958

Pařížské prázdniny

Film - Komedie, Romantický, Akční

Sposa, La

Film - Drama

Afrodite, dea dell'amore

Film - Drama, Historický


1957

Pařížanka

Film - Komedie

Lazzarella

Film - Komedie

Vacances explosives!

Film - Komedie

Les Truands

Film - Komedie


1956

Si Paris nous était conté

Film - Historický

Stroj na diamanty

Film - Krimi

Paris canaille

Film - Komedie


1955

Frou-Frou

Film - Komedie

Prezident fotbalového klubu Borgorosso

Film - Komedie

Sophie et le crime

Film - Krimi, Drama


1954

Camilla

Film - Komedie, Drama

Životopis

Cesta Irène Tunc na filmové plátno měla svůj počátek podobný jako u mnoha jiných začínajících hereček, a sice vítězství v soutěži krásy. V roce 1954 byla zvolena Miss Francie, což vzápětí nastartovalo její hereckou kariéru. Nejprve to ale překvapivě bylo v Itálii; ještě v roce 1954 si zahrála menší role ve dvou italských filmech, teprve pak přišlo oslovení ze strany francouzských filmařů. Ve Francii ji poprvé přizval k natáčení režisér Pierre Gaspard-Huit, s nímž pak Irène Tunc točila v padesátých letech víckrát.

Nadále ale točila i v Itálii, po postavách bezejmenných krásek se pak objevila v hvězdném seskupení ve filmu KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA (Si Paris nous était conté) slavného režiséra Sachi Guitryho, kde hrála hraběnku de Malazet. V dalším slavném filmu, PAŘÍŽANKA (Une parisienne, 1957), se však znovu jen mihla. Naopak, v italských filmech význam jejích rolí postupně stoupal, jedná se však o dnes již zcela zapomenuté tituly. Koncem padesátých let se Irène Tunc také poprvé provdala, jejím manželem se stal belgický režisér Ivan Govar, který působil ve Francii.

Jen do konce padesátých let stihla Irene Tunc natočit bezmála dvacet filmů, mezi skutečné osobnosti francouzské kinematografie ji ale uvedli až významní režiséři následující dekády. Jednu z hlavních rolí pak dostala znovu v Itálii, v orientálním dobrodružném příběhu IL CONQUISTATORE DELL'ORIENTE (1960). Byl to její poslední italský film a nutno dodat, že když pak již točila výhradně ve Francii, bylo to již podstatně méně častěji. Poměrně velkou roli si zahrála v dramatu KNĚZ LÉON MORIN (Léon Morin, prêtre, 1961) slavného režiséra Jean-Pierre Melvilla. Tady se setkala s Jean-Paulem Belmondem, s nímž pak točila ještě jednou o dva roky později (DRAGÉES AU POIVRE, 1963). Začala pracovat také pro televizi, kde točila seriály, mezitím se stihla rozvést a znovu provdat (se svým druhým manželem, režisérem Alainem Cavalierem, pak natočila dva filmy).

Druhá polovina šedesátých let jí pak přinesla příležitosti významově značně odlišné, vždy ale od slavného filmového tvůrce. V divácky velmi úspěšném filmu DOBRODRUZI (Les aventuries, 1967) se jen mihla v menší roli sekretářky, podobně nevelkými postavami ji pověřili Jean-Paul Le Chanois nebo Alain Resnais. Ve stejném roce pak ztvárnila velkou roli Mireille v oceňovaném filmu ŽÍT A UŽÍT (Vivre et vivre, 1967) od legendárního režiséra nové vlny Claude Leloucha. Pak natočila dva filmy se svým druhým manželem, ten však na své umělecké vrcholy teprve čekal. Posledním filmem Irene Tunc byl slavný snímek DVĚ ANGLIČANKY A KONTINENT (Les deux anglaises et le continent, 1971) od Françoise Truffauta.

Poslední jmenovaný film měl premiéru v listopadu 1971, Irène Tunc bylo v té době dopřáno již jen několik měsíců života – zahynula při autonehodě 16. ledna 1972 ve věku 36 let. Za svou sedmnáct let dlouhou hereckou kariéru natočila 33 filmů, z toho téměř třetinu v Itálii. Zatímco v padesátých letech stihla i několik snímků ročně, šedesátá léta jí přinesla již podstatně méně práce před kamerou. Na druhou stranu, až tehdy se objevila v několika hodnotných filmech režisérů nové vlny a díky nim si příležitostně její osobnost můžeme připomenout i dnes.

Jak již bylo uvedeno, Irène Tunc byla dvakrát vdaná; jejím prvním manželem byl belgický režisér a scénárista Ivan Govar (1933-1988), který tvořil ve Francii. Vzali se v roce 1958 a rozvedli se roku 1964. V následujícím roce 1965 se pak Irene Tunc podruhé provdala za francouzského režiséra Alaina Cavaliera (*1931). Není bez zajímavosti, že Cavalier jako scénárista předtím spolupracoval právě s Govarem. Cavalier v poslední době věnoval vzpomínce na svou zemřelou manželku film IRÈNE (2009), který byl uveden na festivalu v Cannes.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.