Robert Porte

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1967

Vidocq

Seriál - Dobrodružný


1966

Korzáři

Seriál - Dobrodružný, Historický

Marie Tudor

Film


1965

Báječná Angelika

Film - Dobrodružný


1964

Angelika, markýza andělů

Film - Dobrodružný

Francoise aneb Život v manželství

Film - Drama


1963

La caméra explore le temps: L'affaire Calas

Film - Historický


1962

Inspektor Leclerc

Seriál - Krimi, Thriller

Le Petit Garçon de l'ascenseur

Film - Komedie

Monaca di Monza, La

Film - Drama

Planque, La

Film - Drama

Tartarin de Tarascon

Film - Komedie, Animovaný


1961

Le Sahara brûle

Film - Dobrodružný

Pavé de Paris, Le

Film

La Reine Margot

Film - Drama, Historický


1960

Kapitán

Film - Dobrodružný, Historický

Les scélérats

Film

Montserrat

Film


1959

Trois mousquetaires, Les

Film - Dobrodružný, Historický

Macbeth

Film - Drama

Le vent se lève

Film - Drama


1958

Échec au porteur

Film - Drama

Manželství Terezy Étiennové

Film - Drama

Posledních pět minut

Seriál - Krimi


1957

Suspects, Les

Film

L'honorable Mr. Pepys

Film

Mangeront-ils?

Film - Drama

Marchands de filles

Film - Krimi, Drama

Oeil pour oeil

Film - Drama


1956

Dobrodružství Tilla Ulenspiegla

Film - Dobrodružný, Komedie


1955

Les Hommes en Blanc

Film - Drama


1954

La Reine Margot

Film - Drama

Le guérisseur

Film

La Castiglione

Film - Drama, Historický

Životopis

Francouzský herec Robert Porte byl protagonistou vesměs vedlejších rolí, ve srovnání s jinými umělci jich navíc nebylo tolik, nicméně i u nás jej známe díky několika postavám v historických filmech. Narodil se ve městě Roanne ve střední Francii poblíž Lyonu. Po druhé světové válce začal hrát divadlo a objevoval se na různých pařížských scénách, začínal v Théâtre Montparnasse, později působil například v Théâtre de l'Oeuvre. Vystupoval převážně v moderním repertoáru a stejně jako později ve filmu byl svou fyziognomií předurčen k záporným postavám.

Ve svých třiceti letech dostal Robert Porte první nabídku k práci ve filmu. Nevelkou rolí novináře debutoval ve filmu MASTIČKÁŘ (Le guérisseur, 1953) v hlavní roli s Jeanem Maraisem. Následovala první role v historickém filmu, kdy hrál Pabla ve snímku HRABĚNKA DI CASTIGLIONE (La contessa di Castiglione, 1954). V témže roce pak dostal podstatně větší příležitost v dodnes známém filmu KRÁLOVNA MARGOT (La reine Margot, 1954). Tady hrál krále Karla IX. a jeho úzké rty s pohledem lhostejných očí věrně odpovídaly historické skutečnosti povaze tohoto francouzského panovníka, úskočné a lstivé, zároveň ale zbabělé. Režisér Jean Dréville pak Porteho oslovil i pro svůj další film, PODEZŘELÍ (Les suspects, 1957), což bylo kriminální drama ze současnosti. Po KRÁLOVNĚ MARGOT se pak ještě dvakrát objevil na filmovém plátně po boku Jeanne Moreau.

Po několika filmech ze současnosti, vesměs ovšem zapomenutých, se Porte vrátil k historickým postavám. V televizní verzi TŘÍ MUŠKETÝRŮ z roku 1959 hrál hraběte Rocheforta, tento televizní film je však dnes prakticky neznámý, protože v té době vznikly i slavné filmové adaptace oblíbeného románu. Znovu s Jeanem Maraisem si pak zahrál ve filmu KAPITÁN (Le capitain, 1960), kde ztvárnil postavu vévody Rohana. Po dalších filmových úlohách dospěl Porte k postavě vévody Filipa Orléanského ve slavné sérii o Angelice. Ani tady sice nedostal nijak velký prostor – hrál pouze v prvních dvou dílech ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ (Angélique, marquise des anges, 1964) a BÁJEČNÁ ANGELIKA (Mervellieuse Angélique, 1965), díky této roli jej však dobře známe dodnes i u nás. Tak jako celá Angelika jen volně pracuje s historickými fakty, tak i postava králova bratra, z historie známého jako afektovaného homosexuála, dostala v Porteho ztvárnění charakter především zákeřného, lstivého a samolibého aristokrata.

Vystoupení v Angelice bylo pro Roberta Porteho poslední filmovou rolí, poté hrál ještě v několika televizních seriálech, zároveň nadále hrál divadlo (jeho posledním působištěm bylo Théâtre de la Comunne). Mnoho času už mu ale nebylo dopřáno – Robert Porte zemřel v Paříži 10. prosince 1966 ve věku 43 let následkem nádorového onemocnění. Ve filmu a v televizi po něm zůstalo 35 rolí.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.