Simone Mareuil

Simone Mareuil

Osobnostcsfd.cz

Herečka

25. srpna, 1903, Perigueux, Francie

24. října, 1954, Perigueux, Francie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1940

Sur le plancher des vaches

Film - Komedie


1936

Amant de Madame Vidal, L'

Film - Komedie


1933

Mariage à responsabilité limitée

Film

Miss Helyett

Film


1932

Coeur de Paris

Film - Komedie, Drama


1931

Le Juif polonais

Film - Drama


1929

Andaluský pes

Film - Experimentální, Krátkometrážní, Psychologický, Fantasy


1927

Poker d'as

Film

La petite chocolatière

Film


1926

Le Juif errant

Film

Chouchou poids plume

Film


1925

Mylord l'Arsouille

Film


1924

Galerie des monstres, La

Film - Drama


1923

L'Affaire du courrier de Lyon

Film - Drama


1922

Le Noël du père Lathuile

Film


1921

Chichinette et Cie

Film

Životopis

Francouzská herečka Simone Mareuil by mohla být dávno zapomenutá, objevila se ale v několika filmech němé éry, které dodnes uvádějí filmové encyklopedie mezi zásadními počiny kinematografie. Narodila se jako Marie Simone Vacher ve starobylém městě Perigueux v jižní Francii a do světa umění vstoupila počátkem dvacátých let vystupováním v pařížských kabaretech. První filmové role odehrála v roce 1924, mimo jiné se objevila v Catelainově avantgardním snímku LA GALERIE DES MONSTRES (1924), který je dodnes vysoce ceněn.

Zásadní položkou ve filmografii Simone Mareuil je čtvrthodinový snímek Luise Buňuela ANDALUSKÝ PES (Un chien Andalou, 1928), který patří mezi nejvýznamnější filmařské počiny němé éry, ve své době ale tato surrealistická hříčka způsobila šok. Vedle toho Simone Mareuil hrála velké role v nenáročných komediích vycházejících z osvědčených divadelních předloh (ČOKOLÁDOVÁ PRINCEZNA – La petite chocolatière, 1928; DÁMY V ZELENÝCH KLOBOUCÍCH – Ces dames aux chapeaux verts, 1929).

Ještě na počátku éry zvuku dostala Simone Mareuil několik větších hereckých příležitostí, například v dramatech POLSKÝ ŽID (La Juif polonais, 1931) nebo SRDCE PAŘÍŽE (Le coeur de Paris, 1932). Později ale nabídky ubývaly, navíc hrála jen podružné role v nenáročných komediích, naposledy se objevila ve veselohře NA SOUŠI (Sur le plancher des vaches, 1939).

O soukromém životě Simone Mareuil toho není příliš známo, víme ale, že byla vdaná a stala se druhou manželkou herce Philippa Hersenta (1912-1982). Po druhé světové válce se Simone Mareuil vrátila do rodného Périgueux, kde žila v soukromí. A také v depresích. Neutěšený soukromý i pracovní život ji nakonec donutil k dobrovolnému odchodu ze života. K sebevraždě zvolila zvláště krutý způsob – na náměstí se polila benzínem a upálila se. Bylo jí 51 let. Herecký partner z jejího nejslavnějšího filmu ANDALUSKÝ PES, herec Pierre Batcheff, spáchal sebevraždu již o dvacet let dříve.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.