Suzy Prim

Suzy Prim

Osobnostcsfd.cz

Herečka, Producentka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1976

Tělo mého nepřítele

Film - Krimi, Drama


1973

Profession: Aventuriers

Film


1964

Valentin le désossé

Film


1960

Lionceaux, Les

Film


1959

Douze heures d'horloge

Film - Drama


1956

Lorsque l'enfant paraît

Film

Mémoires d'un flic

Film


1955

Les Pépées font la loi

Film - Komedie, Krimi


1954

Le feu dans la peau

Film - Drama


1953

Suivez cet homme

Film - Drama


1951

Deux gamines, Les

Film - Komedie

La case du docteur Galloy

Film - Krimi

Trafic sur les dunes

Film - Drama

Le cas du docteur Galloy

Film - Drama


1946

Triple enquête

Film - Krimi


1945

Caves du 'Majestic', Les

Film


1944

La Malibran

Film - Muzikál, Drama

Collection Ménard, La

Film - Komedie

Rabouilleuse, La

Film - Drama


1943

Après l'orage

Film

L'Homme de Londres

Film - Krimi, Thriller, Drama

Au bonheur des dames

Film

Věčný nepřítel

Film - Válečný, Drama


1942

Petits riens, Les

Film - Komedie

Bienfaiteur, Le

Film


1941

Étrange Suzy, L'

Film - Komedie


1939

Berlingot et Cie

Film - Komedie

Berlingot et compagnie

Film - Komedie

Cas de conscience

Film


1938

Alexis gentleman chauffeur

Film - Komedie

Farinet ou l'or dans la montagne

Film - Komedie

Êtes-vous jalouse?

Film

Les Pirates du rail

Film - Drama

Patriote, Le

Film - Drama

Carrefour

Film - Drama

Tarakanova

Film - Drama


1937

Appel de la vie, L'

Film - Drama

Arsène Lupin détective

Film - Krimi

Arsène Lupin contre Arsène Lupin

Film - Krimi

Anges noirs, Les

Film - Drama

La Reine des resquilleuses

Film

Au service du tsar

Film - Drama


1936

Na dně

Film - Drama

Mayerling

Film - Drama

Jumeaux de Brighton, Les

Film

27 Rue de la Paix

Film - Krimi

Moutonnet

Film

Samson

Film - Drama

Vertige d'un soir

Film - Drama


1935

Pevnost ztracených

Film - Drama

Le bébé de l'escadron

Film


1934

Petit trou pas cher, Un

Film


1931

Mon coeur et ses millions

Film - Komedie


1918

Le Noël d'Yveline

Film - Drama


1910

Le crime du grand-père

Film - Krátkometrážní, Drama


Producentka

1958

Clara et les méchants

Film - Komedie

Životopis

Slavná francouzská herečka Suzy Prim se narodila v Paříži jako Suzanne Mariette Arduini a pocházela z herecké dynastie, jejíž rodokmen sahá hluboko do dějin francouzského divadla. Díky rodinnému zázemí již jako desetiletá stanula na divadelním jevišti a její kariéra herečky trvala více než šedesát let. Na jevišti ztvárnila desítky postav klasického i moderního repertoáru, střídala frašky Georgese Feydeaua i dramata Henrika Ibsena, do svých her ji obsazovali také soudobí francouzští dramatici jako Marcel Pagnol, Marcel Achard nebo Sacha Guitry, uplatnila se i jako zpěvačka.

Nedlouho po svém vstupu na jeviště absolvovala i debut na stříbrném plátně – v roce 1910 hrála ve třech krátkých filmech, později ztvárnila jednu z hlavních rolí němé zfilmované verze opery CARMEN (1914); tehdy ještě vystupovala pod svým skutečným jménem Suzanne Arduini. Točila ještě do počátku dvacátých let (mimo jiné v Itálii) a hrála v bezmála dvaceti titulech, pak ale další práci před kamerou odmítla, protože jako divadelní herečka neshledávala v němém filmu plné možnosti uplatnění a nadále se věnovala především jevištní práci.

Její odmítavý postoj k filmu doznal změny po nástupu zvuku a poprvé hrála hlavní roli po boku svého tehdejšího životního partnera Julese Berryho v komedii MÉ SRDCE A JEHO MILIÓNY (Mon coeur et ses millions, 1931). Častěji začala točit ale až v polovině třicátých let, kdy částečně opustila své milované divadlo a od roku 1935 do konce druhé světové války hrála v bezmála čtyřiceti filmech. Podle názoru filmových odborníků se její participace na stříbrném plátně odehrávala spíše v kategorii méně uměleckých komedií a melodramat, nicméně její filmografie zahrnuje i několik zdařilých počinů té doby.

Po boku Jeana Gabina hrála v přepisu Gorkého divadelní hry NA DNĚ (Les bas-fonds, 1936) slavného režiséra Jeana Renoira, zajímavé příležitosti jí nabídli také další významní režiséri jako Maurice Tourneur nebo Christian-Jaque. Hvězdné obsazení doplnila v alegorickém příběhu o nepřátelství mezi Francií a Německem VĚČNÝ NEPŘÍTEL (Untel père et fils, 1940), několikrát také hrála znovu se svým (tehdy již bývalým) partnerem Julesem Berrym, například v dramatech KŘIŽOVATKA (Carrefour, 1938) nebo MUŽ Z LONDÝNA (L'homme de Londres, 1943), uplatnila se i v několika kostýmních historických filmech. Ve filmu PO BOUŘI (Après l'orage, 1943) byl jejím hereckým partnerem René Dary, s nímž ji pojilo společné divadelní angažmá již od dětství. Koncem války také začala znovu aktivněji hrát divadlo, vystupovala například na jevišti Théâtre de Paris nebo Théâtre Antoine.

I po válce točila, frekvence jejích návštěv filmových studií i význam rolí ale začaly postupně klesat. Koncem padesátých let rozšířila své působení o psaní, podílela se například na scénáři životopisného filmu LA FAYETTE (1961) režiséra Jeana Drévilla, pustila se i do filmové produkce. V těchto profesích se znovu vrátila k rodnému jménu Suzanne Arduini. Před televizní kameru předstoupila jen jednou, v inscenaci VALENTIN LE DÉSOSSÉ (1964). V šedesátých letech žila víceméně v soukromí, ke spolupráci s filmem byla vyzvána již jen dvakrát. Naposledy se představila v osmdesáti letech menší rolí v kriminálním dramatu TĚLO MÉHO NEPŘÍTELE (Le corps de mon ennemi, 1976). S omezením filmování přestala postupně hrát i divadlo, naposledy hrála v Pirandellově hře Jako dřív, líp než dřív v Théâtre de Paris koncem padesátých let.

Po rozchodu s již zmíněným Julesem Berrym (1883-1951) se Suzy Prim provdala za neméně slavného herce Maxe Dearlyho (1873-1942), po jeho smrti již žila sama. Do dějin francouzské kinematografie se Suzy Prim zapsala účastí v bezmála osmdesáti filmech. Zemřela 7. července 1991 ve věku 95 let a je pohřbena v Paříži.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.