Janie Marèse

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1931

Fena

Film - Drama

Mamzelle Nitouche (francouzská verze)

Film - Hudební, Komedie

Amours viennoises

Film - Komedie, Drama

Životopis

Francouzská herečka Janie Marese vstoupila do historie filmu především díky své tragické smrti ve třiadvaceti letech. Pocházela ze starobylého města Chartres nedaleko Paříže a její vlastní jméno znělo Jeanne Marie Thérese Bugnot. Jako velmi mladá odešla do Paříže a úspěšně začala vystupovat jako zpěvačka v operetách, její domovskou scénou bylo jeviště Théatre Marigny. Již koncem dvacátých let, ještě v němé éře, vstoupila i do světa filmu (C'EST PAR AMOUR POUR VOUS MADAME, 1929).

Operetnímu žánru zůstala věrná i po nástupu zvukového filmu a poprvé hrála v celovečerním filmu AMOURS VIENNOISES (1931) režiséra Jeana Chouxe; tento titul vycházel z hudebního odkazu Franze Lehára. Následně účinkovala ve třech krátkých filmech slavného režiséra Marca Allégreta, který jí pak poskytl další příležitost v celovečerním filmu a také první hlavní roli – titulní postavu odehrála v hudební komedii MAM'ZELLE NITOUCHE (1931) vycházející ze stejnojmenné operety. K další hlavní roli prostituky Lulu se pak dostala ve slavném filmu FENA (La chienne, 1931) významného režiséra Jeana Renoira.

Nadějná kariéra krásné mladé herečky byla přerušena tragickým úmrtím; v létě 1931 jela autem spolu s Georgesem Flamantem (1903-1990) na premiéru filmu FENA (s Flamantem ve filmu vytvořili milenecký pár). Na silnici mezi St. Maxime a St. Tropez na Riviéře ztratil Flamant kontrolu nad řízením a při následné autonehodě Janie Marese zemřela. Premiéra filmu byla z etických důvodů odložena až na listopad (v Paříži byl nakonec uveden až v prosinci). Georges Flamant se stal obětí mohutné mediální kampaně, která jej označila za vraha, a jeho kariéra byla delší dobu ohrožena, nakonec se k herecké práci vrátil až koncem 30. let.

Filmografie předčasně zemřelé herečky Janie Marese je tak jen velmi málo početná, ale vzhledem k tomu, že film FENA se mezitím zařadil do zlatého fondu kinematografie, její herecký projev si diváci na celém světě dodnes příležitostně připomínají.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.