Frank Zagarino

Frank Zagarino

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Producent

19. prosince, 1959, Los Angeles, California, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2008

Little Bear and the Master

Film - Dobrodružný, Rodinný, Western


2007

Spiker

Film - Horor


2005

Syndikát smrti

Film - Thriller, Akční


2002

Lež na lež

Film - Thriller, Akční

Killing Point, The

Film


2000

Nezvaný host

Film - Thriller

The Guardian

Film - Thriller, Akční

Marcas da Paixão

Seriál

Never Look Back

Film - Drama, Akční


1999

Bez šance

Film - Krimi, Drama, Akční

Nukleární armagedon

Film - Sci-Fi, Akční

V nepřátelském území

Film - Akční

Airboss III: The Payback

Film - Dobrodružný, Akční

Airboss IV: The X Factor

Film - Dobrodružný, Akční

Covert Justice

Seriál - Dobrodružný, Akční


1998

Armstrong

Film - Akční

Mizera

Film - Akční

Ochránce

Film - Akční

Airboss II: Preemptive Strike

Film - Dobrodružný, Akční


1997

Operace Delta Force

Film - Thriller, Akční

Airboss

Film - Dobrodružný, Akční

The Apocalypse

Film - Sci-Fi, Akční

Convict 762

Film - Sci-Fi, Thriller, Akční


1996

Lovec stínů 4

Film - Sci-Fi, Akční

Nálož

Film - Thriller, Akční

Harlemský ring

Film - Krimi


1995

Cyborg Cop III

Film - Sci-Fi, Thriller, Akční

Lovec stínů 3

Film - Sci-Fi, Thriller, Akční

Without Mercy

Film - Akční


1994

Lovec stínů II

Film - Akční

Expert

Film - Thriller, Drama, Akční


1993

Bojovníci krve

Film - Drama, Akční


1992

Voskové muzeum 2: Ztraceni v čase

Film - Horor, Komedie

Extralarge 3: Černá magie

Film - Krimi, Akční

Lovec stínů - Umělý válečník

Film - Akční


1991

Eliminátor

Film - Thriller, Akční


1990

Mstitel

Film - Dobrodružný, Drama, Akční

Zvláštní agent Hammer

Film - Krimi, Akční


1989

Vycvičen zabíjet

Film - Akční

Cyborg, il guerriero d'acciaio

Film - Sci-Fi, Akční


1988

Dvojnásobně jištěná bojová operace

Film - Thriller, Drama, Akční


1987

Úkladná vražda

Film - Thriller, Drama, Akční

Maximum Potential

Film - Reality-TV, Sportovní

Útočník

Film - Akční


1985

Královna barbarů

Film - Dobrodružný, Fantasy, Akční


1984

Santa Barbara

Seriál - Drama

Noty lásky

Film - Komedie

Where the Boys Are

Film - Komedie


1983

Miláčku, jsi to ty?

Film - Komedie, Drama, Romantický


1981

Dynastie

Seriál - Drama, Romantický


Režisér

2007

Spiker

Film - Horor


2000

Never Look Back

Film - Drama, Akční


1993

Fist Fighter 2

Film - Akční


Producent

2007

Spiker

Film - Horor


2002

Lež na lež

Film - Thriller, Akční


2000

Never Look Back

Film - Drama, Akční


1999

V nepřátelském území

Film - Akční

Životopis

Frank Zagarino je americký herec, sportovec a podnikatel. Dětství strávil v Miami, jeho rodiče byli činní v televizní reklamě a Frank se v reklamách začal objevovat již od deseti let, celkově jich natočil kolem čtyřiceti. Na střední škole se ovšem jeho prioritou místo televize stal sport, vynikal zejména v zápasení, v němž slavil úspěchy i na celostátní úrovni. I přesto, že trpěl dyslexií, střední školu bez problémů dokončil, nicméně o pokračování ve studiu již nejevil zájem.

Na počátku roku 1980 se odstěhoval do svého rodiště, aby zde, tak jako mnoho jiných, zkusil štěstí u filmu. Navštěvoval scénická čtení a nezahálel hlavně v oblasti sportu, věnoval se triatlonu, surfu a především fitness. Působil také v posilovně provozované jeho starším bratrem Scottem. Zde měl možnost potkávat dvě filmové hvězdy proslulé kromě filmů také vypracovanou muskulaturou, Sylvestera Stalloneho a Lou Ferrigna. Zagarino se stal svědkem jejich nekompromisního přístupu k tréninku či k práci a oba mu byli velkou inspirací a příkladem.

První příležitost ve filmu přišla v roce 1983 ve filmu Miláčku, jsi to ty?. V romantickém snímku Johna Saylese však měl Zagarino jen mini roli, stejně jako ve dvou dalších filmech v roce 1984. Skvělá fyzická kondice mu pak v roce 1985 přinesla první větší roli, a to bojovníka v béčkové fantasy Královna barbarů, kde se stal protějškem Lany Clarkson. Nízkorozpočtové koprodukční dobrodružství však rozhodně žádným trhákem nebylo a Zagarino si na svou skutečnou vstupenku do vod alespoň béčkového filmu musel ještě počkat.

Ta přišla až o dva roky později ze slunné Itálie. Producenti brakových italských filmů byli v 80. letech lační po amerických proprietách ve svých filmech, doufajíc, že jim to přinese punc světovosti. Zagarino se tak v roce 1987 stal součástí dlouhé řady spíše méně významných či vyhořelých amerických herců, které si hýčkala italská produkce té doby. Hlavní roli ve filmu Striker, nízkorozpočtové variaci na filmy o Rambovi, mu svěřil legendární režisér Enzo G. Castellari. Je však nutno dodat, že v druhé polovině 80. let už Castellari dávno nebyl tím tvůrcem, jenž svými drsnými kriminálkami a westerny inspiroval Quentina Tarantina. Striker je dnes již dávno zapomenuté béčko nevalné kvality (které mimochodem v ČR kolovalo s rychlodabingem na pirátských VHS), avšak pro Zagarina znamenalo definitivní vynucení pozornosti u producentů béčkových akčních filmů a dostatek herecké práce po celou další dekádu. V roce 1987 také dále zužitkoval svou praxi ve fitness, když se objevil jako sparingpartner Dolpha Lundgrena na jeho instruktážní VHS o cvičení s názvem Maximum Potencial.

Do Itálie se Zagarino ještě několikrát vrátil, Castellari mu svěřil menší role v kriminálce Hammerhead (1990) a ve třetím pokračování krimisérie Extralarge (1992) s Budem Spencerem. Za zásadní filmařskou zkušenost však Zagarino označuje především natáčení akčního filmu Missione finale z roku 1988. Specialitou tohoto jinak všedního akčního béčka byla skutečnost, že se celé natáčelo v tehdejší Severní Koreji. Diktátorský režim totiž v 80. letech pojal touhu lépe ovládnout filmařské řemeslo a bizarním faktem je skutečnost, že jejich učiteli se měli stát právě tvůrci zmíněného braku. Zagarino zhruba dvouměsíční intenzivní zkušenost popisuje jako strastiplnou, na druhou stranu ale v interview pro server bzfilm.com vyvrací rozšířenou historku o tom, že byl kvůli fotografování na dva dny v Koreji uvězněn. Připouští ovšem, že jeho focení byl skutečně problém, který nadměrně rozlítil místní soudruhy, ale ve finále vedl jen ke konfiskaci Frankova fotoaparátu. Poslední dosud nezmíněnou italskou zkušeností bylo pro Franka akční sci-fi Cy Warrior (1989), kde si vyzkoušel roli cyborga, k níž se v budoucnu několikrát vrátil.

V devadesátých letech Zagarino natočil kolem tří desítek filmů, jejichž společným jmenovatelem byla nízká kvalita, nevelký rozpočet a žánr akčního filmu případně akčního sci-fi. Byť se nikdy nestal nijak zásadní hvězdou ani na poli brakového filmu, bylo mu natáčení slušnou obživou a u milovníků béčkových filmů si jistý kultovní status stihl vysloužit. Za všechny příklady pak zmiňme dvě role, a to android v trilogii Lovec stínů - Umělý válečník a pilot Frank White v tetralogii Airboss. Zagarino si v 90. letech také dvakrát vyzkoušel režisérskou stoličku, a to u zapomenutých akčních filmů Fist Fighter 2 a Never Look Back, u nichž si však později postěžoval, že jeho kontrola nad výslednou podobou obou snímků byla minimální.

Na počátku nového tisíciletí Zagarino vycítil, že zlatá éra akčních videobéček je definitivně u konce a natáčení dalších filmů až na drobné výjimky zanechal. Finanční odměna za tuto práci již byla v nové dekádě minimální a Franka již také po dlouhých letech nudilo opakovat schematické role akčních hrdinů. Je také nutno podotknout, že se na rozdíl od mnoha žánrových kolegů nikdy neprosadil do širšího diváckého povědomí. Přestěhoval se tedy do North Forku na Long Islandu, přičemž také věřil, že toto místo bude vhodnějším pro výchovu jeho dvou synů Franka a Tannera, které má z manželství s příležitostnou herečkou Elizabeth Giordano, jíž potkal při natáčení filmu Mstitel.

V roce 2007 se Zagarino vrátil nejen jako herec, ale dokonce i jako producent a režisér levného hororu Spiker. Ani tento počin však neznamenal nový průlom v jeho kariéře a posledním zářezem v Zagarinově filmografii je menší role v rodinném filmu Little Bear and the Master z roku 2008. V mezidobí si Zagarino zajistil solidní kariéru osobního trenéra, v New Yorku provozuje firmu Movies in the Moonlight, která zajišťuje techniku pro veřejná promítání pod širým nebem. Zagarino je podruhé ženatý, z aktuálního manželství se mu v roce 2013 narodil třetí syn Colton.

Josef "J.Connor" K

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.