Steve Lemme

Steve Lemme

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Tvůrce, Scenárista

13. listopadu, 1968, New York City, New York, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2023

Quasi

Film - Komedie, Drama


2019

Tacoma FD

Seriál - Komedie


2018

Superpoldové 2

Film - Komedie, Krimi, Mysteriózní


2015

The Origins of Wit and Humor

Film - Komedie


2012

Moje Shakey

Film - Komedie

Freeloaders

Film - Komedie


2009

The Slammin' Salmon

Film - Komedie


2008

Loupež v Brooklynu

Film - Komedie, Krimi, Akční


2007

Špioni a biják

Film - Komedie, Romantický


2006

Oktoberfest

Film - Komedie


2005

Mistři hazardu

Film - Dobrodružný, Komedie, Akční


2004

Klub hrůzy

Film - Horor, Komedie, Thriller


2003

Otevřené moře

Film - Thriller, Drama


2001

Superpoldové

Film - Komedie, Krimi, Mysteriózní


1999

Big Helium Dog

Film - Komedie


1996

Puddle Cruiser

Film - Komedie


Režisér

2019

Tacoma FD

Seriál - Komedie


Tvůrce

2019

Tacoma FD

Seriál - Komedie


Scenárista

2023

Quasi

Film - Komedie, Drama


2019

Tacoma FD

Seriál - Komedie


2018

Superpoldové 2

Film - Komedie, Krimi, Mysteriózní


Host

2021

Fast Foodies

Seriál - Reality-TV


2017

The IMDb Show

Seriál - Talk-show

Impractical Jokers: After Party

Seriál - Komedie, Reality-TV, Talk-show


2010

Broken Lizard Stands Up

Seriál - Komedie


2002

Comedy Central Canned Ham: Super Troopers

Seriál - Komedie


1994

Sidewalks Entertainment

Seriál - Talk-show

WGN Morning News

Seriál - Publicistický

Životopis

Herec, scenárista a producent Steve Carlos Lemme se narodil v New York City a po otci je argentinského původu. Navštěvoval The Dalton School, střední školu v New Yorku, aby byl po jednom roce zdvořile požádán, aby přestoupil jinam. Po Fountain Valley School v Coloradu, na níž se stal profesionálním tanečníkem breakdance a debutoval v televizní reklamě pro kolumbijskou oděvní společnost, studoval na Colgate University, kde byl členem univerzitního bratrstva Beta Theta Pí. Na univerzitě se seznámil s ostatními členy budoucí komediální skupiny Broken Lizard – Jayem Chandrasekharem, Kevinem Heffernanem, Paulem Soterem a Erikem Stolhanske. V posledním ročníku však studium ukončil, což mu jeho otec dlouho nemohl zapomenout.

V Argentině pracoval jako profesor chemického inženýrství a když ve svých 30 letech přišel do USA bez jakékoli znalosti angličtiny, aby mohl vykonávat svůj obor, musel získat americký titul, a tak začal znovu chodit do školy, aby si osvojil jazyk, současně navštěvoval polytechnický institut pro zisk titulu, a během toho se živil jako umývač nádobí a prodavač hot dogů na Times Square. Synovu volbu zanechat školy nakonec schválil až roku 2001, když na slavnostní premiéře v New Yorku v kině viděl synův první celovečerní film Superpoldové, což ho dojalo k slzám.

Broken Lizard se po ukončení studií na Colgate University znovu sešli v New Yorku a několik let vystupovali na univerzitních kampusech a v různých klubech, nejčastěji v The Duplex v Greenwich Village. V polovině 90. let se skupina začala odklánět od živých vystoupení a tendovat k natáčení. Napsali scénář a hráli v „Dante's Levels of Hell“, sérii krátkých intermezzo filmů pro Comedy Central Is This On? Ve stejné době natočili třicetiminutý 16mmparodický snímek The Tinfoil Monkey Agenda, který jim vynesl účast na filmovém festivalu ve Ft Lauderdale a utvrdil je v úmyslu točit celovečerní filmy. Na Colgate se odehrává jejich první komedie Puddle Cruiser z roku 1996, představená na festivalu Sundance. Vzhledem k velmi omezenému rozpočtu filmu tvořili komparz i herce téměř výhradně přátelé, rodinní příslušníci a další absolventi univerzity.

Snímek o venkovské dálniční hlídce z Vermontu Superpoldové byl natočen v roce 2000 a na festivalu Sundance sklidil ovace. V USA se sice zprvu setkal s jen vlažným zájmem, nakonec se ale stal kultovním, a to i díky Lemmeho postavě strážníka MacIntyra Womacka, nezapomenutelného zejména ve scéně s neprůstřelným suspenzorem (role Maca svému představiteli přinesla i vlastní Funko POP! figurku). Díky tomuto filmu Broken Lizard uzavřeli smlouvu se společností 20th Century Fox, která sponzorovala a distribuovala Klub hrůzy (2004), parodii na horory, v níž na tropickém ostrově neznámý zabiják vraždí zaměstnance idylického tropického letoviska. Postava Juana Castilla, kterou si zde Lemme zahrál, je inspirovaná jeho otcem. Castillovo jméno pak prokazuje poctu Patricku Swayzemu a jeho Johny Castlovi z Hříšného tance, neboť Lemme je Swayzeho velikým fanouškem.

Poté, co Jay Chandrasekhar v roce 2005 režíroval pro Warner Bros Mistry hazardu, dostali Broken Lizard nabídku na spolupráci se studiem, jejímž výsledkem byl jejich další celovečerní film Oktoberfest z roku 2006. Steve Lemme zde hraje „mozek“ týmu, vědce Charlieho Finkelsteina přezdívaného Fink, jemuž se podaří rozlousknout trik při pití ze zrádné skleněné holínky.

Koncem května 2010 Broken Lizard dokončili svůj čtvrtý celovečerní film The Slammin' Salmon o skupině číšníků, které během jedné rušné noci terorizuje jejich labilní šéf (Michael Clarke Duncan). O dva roky později Jay Chandrasekhar i Kevin Heffernan potvrdili, že skupina pracuje na pokračování filmu Superpoldové. V březnu 2015 Lizardi spustili crowdfundingovou kampaň na financování natáčení a do 24 hodin získali víc, než kolik potřebovali. Superpoldové 2 byli uvedeni do kin 20. dubna 2018.

Vedle působení v Broken Lizard se Steve Lemme podílel jako spoluproducent na filmech The Decade a Boxes a zahrál si ve snímcích Open Water, Big Helium Dog či ve snímku natočeném jeho kolegou ze skupiny Paulem Soterem, Špioni a biják. S Kevinem Heffernanem vytvořili pro Netflix stand-up speciál s názvem Fat Man Little Boy, který měl premiéru v roce 2013. Lemme je s Heffernanem také spolutvůrcem, výkonným producentem a hvězdou v seriálu Tacoma FD pro televizi TruTV, který měl premiéru 28. března 2019, a společně vytvářejí i podcast s názvem „Chewin' It with Kevin & Steve“ vysílaný každý týden na síti Nerdist Network.

V mládí se Steve nechal očkovat proti dětské obrně, což u něj vyvolalo onemocnění touto nemocí a následný rozpad jeho pravého lýtkového svalu. 15. dubna 2010 se oženil s Tiffany Chaddertonovou (předtím byl ženatý se Sandrou), s níž má dva syny.

PenelopaW

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.