Madeleine Ozeray

Madeleine Ozeray

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1980

Drahá neznámá

Film - Drama

Histoires étranges

Seriál

Les dossiers éclatés

Seriál - Historický

Mandarin, Le

Film


1979

Joséphine ou la comédie des ambitions

Seriál - Drama


1978

M58, la magnitude du bout du monde

Film

Médecins de nuit

Seriál - Drama


1975

Stará puška

Film - Thriller, Válečný, Drama


1974

Vyvolení

Film - Krimi, Drama

Histoires insolites

Seriál

Messieurs les jurés

Seriál - Krimi, Drama


1973

Les Anges

Film - Krimi, Drama


1972

Manège de Port-Barcarès, Le

Seriál - Drama


1971

Tang

Seriál - Dobrodružný


1970

Tout spliques étaient les Borogoves

Film


1967

Tribunal de l'impossible, Le

Seriál - Mysteriózní, Historický


1945

Le père Chopin

Film


1940

École des femmes, L'

Film


1939

Konec dne

Film - Drama


1938

Ramuntcho

Film


1937

Coupable, Le

Film

Piková dáma

Film - Drama


1935

Zločin a trest

Film - Film-Noir, Krimi, Drama

Mystères de Paris, Les

Film

Sous la griffe

Film


1934

Liliom

Film - Drama, Fantasy

Secret des Woronzeff, Le

Film - Drama

Casanova

Film - Komedie, Drama

Maison dans la dune, La

Film


1933

Dans les rues

Film - Krimi, Drama

La Dame de chez Maxim's

Film

Guerre des valses, La

Film - Muzikál

Knock, ou le triomphe de la médecine

Film


1932

Une jeune fille et un million

Film

Un peu d'amour

Film

Životopis

Francouzská herečka Madeleine Ozeray, celým jménem Marie Madeleine Catherine Elisabeth Ozeray, pocházela z Belgie a narodila se ve městě Bouillon do vlivné rodiny, její otec Camille Ozeray (1855-1938) byl významným advokátem a také poslancem. Madeleine studovala herectví na bruselské Královské konzervatoři a jako studentka získala první cenu v kategorii komedie. Její debut na divadelních prknech se odehrál na jevišti bruselského divadla Théâtre du Parc, kde si jí povšimnul již významný herec Raymond Rouleau. Ten ji pozval do Francie a následně Madeleine Ozeray působila v Rouleauově divadelní společnosti, později hrála v divadle Comédie des Champs-Elysées.

K dalším zásadním momentům Madeleinina života patřilo setkání s významným francouzským hercem Louisem Jouvetem (1887-1951), který byl pak nejen jejím jevištním partnerem, ale později se z nich stal i manželský pár (rozvedli se v roce 1943). Pod Jouvetovým režijním vedením ztvárnila Madeleine Ozeray řadu zásadních postav na jevišti Théâtre de l'Athénée, hrála především v díle francouzského současníka Jeana Giraudouxe, ale i v klasice (Molierova Škola žen).

Souběžně s divadelní kariérou se počátkem 30. let začala rozvíjet i Madeleinina spolupráce s filmem. Na rozdíl od divadla ji filmoví režiséři především díky zjevu líbezné křehké blondýnky obsazovali poněkud stereotypně do nenáročných komedií a sentimentálních melodramat, nicméně i před kamerou dostala herečka několik významných hereckých příležitostí. Do světa filmu se uvedla slibně jednou z hlavních postav hodnotného filmu V ULICÍCH (Dans les rues, 1932), v témže roce pak hrála mladou královnu Viktorii v historickém snímku VÁLKA VALČÍKŮ (La guerre des valses, 1932). Mezi hodnotné filmy s její účastí nutno připočítat i snímek LILIOM (1934) významného německého režiséra Fritze Langa.

Další kvalitní příležitosti ji nabídly filmové adaptace slavných literárních předloh, z nichž za zmínku stojí Dostojevského ZLOČIN A TREST (Le crime et châtiment, 1935), který zaznamenal úspěch na festivalu v Benátkách. Spolu s manželem Louisem Jouvetem pak hrála v nadčasovém filmu o stárnutí herců KONEC DNE (La fin du jour, 1939). Další osudový zásah do jejich společného života pak způsobila druhá světová válka. Louis Jouvet se rozhodl opustit okupovanou Francii a Madeleine Ozeray jej s celým jeho souborem přes Švýcarsko následovala do jižní Ameriky, kde po celou válku pořádali divadelní turné. V jeho průběhu se sice Madeleine s Jouvetem rozvedla (1943), ale v jeho ansámblu setrvala. V této době Madeleine Ozeray v kanadské produkci natočila film STRÝČEK Z KANADY (L'oncle du Canada, 1943), který se evropské premiéry dočkal až po válce.

Po návratu do Francie s koncem války se Madeleine Ozeray nepodařilo navázat na filmové úspěchy předešlých let, ale nadále nacházela hojné uplatnění v divadle, hrála na několika scénách, často opět ve hrách Jeana Giraudouxe (například Bláznivá ze Chaillot). Až počátkem sedmdesátých let se začala znovu objevovat před kamerou, napřed to bylo v televizi. Návratem na filmové plátno byla nevelká role staré ženy ve filmu ANDĚLÉ (Les anges, 1973). Po boku herců o generaci mladších pak hrála v politickém dramatu VYVOLENÍ (La race des seigneurs, 1974). Poslední filmovou roli pak ztvárnila jako matka hlavního hrdiny ve válečném dramatu STARÁ PUŠKA (La vieux fusil, 1975), které je známé i u nás. Do počátku osmdesátých let pak hrála nevelké role v televizních seriálech a inscenacích.

Za svůj přínos francouzské kultuře byla Madeleine Ozeray dekorována Řádem umění a literatury, které uděluje ministerstvo kultury. Její osobnosti byla věnována kniha Madeleine Ozeray, Ondine Semois, vydaná v roce 2008 při příležitosti stého výročí narození. Madeleine Ozeray zemřela následkem zhoubného nádoru 28. března 1989 v Paříži ve věku osmdesáti let a pohřbena je v rodné Belgii.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.