Jean Dréville

Jean Dréville

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Kameraman

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2010

Sodankylä ikuisesti

Seriál - Dokumentární


1997

Made in Filmland

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1995

Evropský film: Jiný Hollywood

Seriál - Dokumentární, Historický


1984

Cinématon

Film - Dokumentární, Experimentální


1974

Histoire du cinéma français par ceux qui l'ont fait

Seriál - Dokumentární


1968

Cinéma de notre temps: La première vague

Film - Dokumentární


Režisér

1971

Voyageur des siècles, Le

Seriál


1970

Bas de cuir

Seriál - Dobrodružný


1969

Lovec jelenů

Film - Dobrodružný

Die Lederstrumpferzählungen

Seriál - Dobrodružný, Western


1968

Statečný Mohykán

Film - Dobrodružný, Western

Dobrodružství v Ontáriu

Film - Dobrodružný, Western


1966

Třetí mládí

Film - Drama

La sentinelle endormie

Film


1965

Histoires d'hommes

Seriál


1962

La Fayette

Film - Válečný, Drama


1960

Normandie-Niemen

Film - Válečný


1958

À pied, à cheval et en sputnik

Film - Komedie

La belle et le tzigane

Film - Historický


1957

Suspects, Les

Film


1955

Escale à Orly

Film - Komedie, Krimi


1954

La Reine Margot

Film - Drama


1953

Horizons sans fin

Film - Dobrodružný, Drama


1952

Les Sept péchés capitaux

Film - Drama

La fille au fouet

Film - Drama

Das Geheimnis vom Bergsee

Film - Drama


1949

Grand rendez-vous, Le

Film

Retour à la vie

Film - Povídkový, Drama


1948

Přehlídka ztraceného času

Film - Komedie


1947

Dvojník

Film - Komedie, Krimi


1946

Visiteur, Le

Film - Drama


1945

Slavičí klec

Film - Muzikál

La ferme du pendu

Film

Cadets de l'océan, Les

Film


1943

Roquevillard, Les

Film

Tornavara

Film


1942

Les Affaires sont les affaires

Film - Drama

Annette et la dame blonde

Film


1940

Le président Haudecoeur

Film


1939

Son oncle de Normandie

Film

Brigade sauvage, La

Film - Drama


1938

Joueur d'échecs, Le

Film - Drama


1937

Nuits blanches de Saint Pétersbourg, Les

Film - Drama

Maman Colibri

Film

Troïka sur la piste blanche

Film


1936

Petites alliées, Les

Film - Komedie, Válečný, Drama

Coup de vent

Film


1935

Touche-à-Tout

Film


1934

Un homme en or

Film

Un homme et sa femme

Film - Drama


1933

Trois pour cent

Film


1932

Pomme d'amour

Film - Muzikál


1929

Autour de L'Argent

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


Kameraman

1931

Philips-Radio

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Životopis

Francouzský režisér Jean Dréville, celým jménem Jean François Alexandre Dréville, se narodil ve městě Vitry nedaleko Paříže a vyrůstal v kulturně založeném prostředí, jeho otcem byl básník, spisovatel a novinář Alexandre Dréville. Jean Dréville nikdy nechodil do školy, vzdělání získal jen soukromými hodinami doma. Od mládí se živě zajímal o fotografování, inspirován otcem inklinoval i k žurnalistice. Koncem dvacátých let se uplatňoval jako fotograf, tvůrce plakátů, coby publicista také přispíval do několika časopisů s filmovou tématikou.

V roce 1928 se setkal se slavným Marcelem L'Herbierem při natáčení filmu PENÍZE (L'argent, 1928), které Drévilla inspirovalo k realizaci krátkého „filmu o filmu“ AUTOUR DE L'ARGENT (1928). V práci u filmu našel nakonec Dréville další cestu svého směřování a na přelomu 20. a 30. let natočil několik dokumentů, na nichž se podílel nejen jako režisér, ale byl i scénáristou, kameramanem nebo střihačem. Jako tvůrce celovečerních hraných filmů debutoval Dréville s muzikálově laděným melodramatem JABLKO SVÁRU (Pomme d'amour, 1932).

Následně točil filmy různých žánrů, několikrát spojil své síly se zručným scénáristou a dramatikem Rogerem Ferdinandem. Úspěch sklidil především s ruskou tématikou, která byla ve Francii třicátých let velmi oblíbená. Takový byl například film BÍLÉ NOCI V PETROHRADU (Les nuits blanches de Saint Pétersbourg, 1937), inspirovaný Kreutzerovou sonátou od L. N. Tolstého. Dalším rusofilským počinem byla KRÁLOVSKÁ HRA (Le joueur d'échecs, 1938), historický příběh z období vlády carevny Kateřiny II. Úspěch obou těchto filmů byl předem zajištěn participací největších ženských hvězd té doby (Gaby Morlay, Françoise Rosay). Dvakrát pracoval Dréville znovu i s L'Herbierem a jako pomocný režisér se podílel na jeho filmech ŠTĚSTÍ (Le bonheur, 1934) a AFÉRA S NÁHRDELNÍKEM (L'affaire du collier de la reine, 1946).

Z období německé okupace Francie vyniká Drévillův film BYZNYS JE BYZNYS (Les affaires sont les affaires, 1942). Tato odvážná adaptace nadčasové divadelní hry byla okupačními orgány sestříhána do zkrácené verze, Dréville film navíc natočil v rekordně krátkém čase a s minimálními náklady, protože odmítl pracovat pod hlavičkou německé společnosti Continental Film. Uměleckým i komerčním triumfem byl silný humanistický příběh SLAVIČÍ KLEC (La cage aux rossignols, 1945), který vznikal v těžkých podmínkách na konci války a s mimořádným úspěchem byl uveden v kinech až v září 1945. Film dosáhl několika prestižních ocenění včetně nominace na Oscara a pro Drévilla byl významný díky navázání slibné spolupráce s Noël-Noëlem. V dalším úspěšném filmu z té doby, OBĚŠENCOVA FARMA (La ferme du pendu, 1945), nabídl Dréville první velkou příležitost později slavnému Bourvilovi.

Kromě práce na dalších filmech se Dréville po válce začal angažovat i v jiných sférách spojených s filmem, po roce 1945 byl členem výboru Sdružení filmových autorů, angažoval se i v dalších organizacích a v roce 1952 zasedal v porotě Mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Mezitím dosáhl dalšího mezinárodního úspěchu, když se jako spolurežisér podílel na norském filmu KAMPEN ON TUNGTVANNET (1948), jenž polodokumentární formou zpracovával události z počátku druhé světové války. Příběh mladé prodavačky s touhou po létání NEKONEČNÝ HORIZONT (Horizons sans fin, 1953) vynesl Drévillovi nominaci na Velkou cenu festivalu v Cannes. Z jeho tvorby té doby je i u nás známý výpravný historický příběh KRÁLOVNA MARGOT (La reine Margot, 1954), opět s hvězdným hereckým obsazením (Jeanne Moreau, Françoise Rosay).

Z následující práce Jeana Drévilla zasluhují zmínku dva historické filmy z přelomu 50. a 60. let; v koprodukci se Sovětským svazem natočil válečný snímek NORMANDIE-NIEMEN (1960), životní příběh slavného francouzského revolucionáře pak zpracoval v biografickém titulu LA FAYETTE (1961). Tímto filmem se Dréville vrátil na přední příčky návštěvnosti v kinech a LA FAYETTE byl s více než třemi milióny diváků po slavné KNOFLÍKOVÉ VÁLCE druhým nejúspěšnějším francouzským filmem za rok 1961. V následujících letech pracoval Dréville s několika režiséry, podílel se na koprodukčních filmech, jeho poslední samostatnou režií byl francouzsko-italský snímek HLÍDKA, KTERÁ ZASPALA (La sentinelle endormie, 1966), historická veselohra z období napoleonských válek. Na přelomu 60. a 70. realizoval ještě několik projektů v televizi, ale pak se již odmlčel a žil v soukromí.

Jean Dréville zemřel na venkově nedaleko Paříže, ve Vallangoujardu, 5. března 1997 ve věku devadesáti let. Od roku 1952 byl ženatý, jeho manželkou byla herečka Véronique Deschamps (1928-2004). Jejich dcera Valérie Dréville je herečkou, úspěšná především v divadle.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.